Syr s modrou plesňou fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 28. októbra 2011

Myslim si ze vacsina ludi co bude tento recept citat ho nebude robit. Priprava tohto syra je narocna na cas. Niektori varechaci sa ma Zobraziť celý popisMyslim si ze vacsina ludi co bude tento recept citat ho nebude robit. Priprava tohto syra je narocna na cas. Niektori varechaci sa ma ale pytali na jeho vyrobu, tak recept predsa pridavam.

Suroviny

10 l
100 ml




Postup

  1. 1

    Mlieko som zahriala na teplotu 33C. Sadnute kysle mlieko som rozslahala vidlickou a vmiesala som ho do mlieka. Do mlieka som tiez zamiesala modru pliesen a syridlo. Ja som si kupila modru pliesen od dodavatela v Melbourne. Ti to ale dovazaju z Francuska, tak si myslim ze sa to da kupit aj v Europe. Mnozstvo syridla a pliesni neuvadzam, lebo to zalezi od druhu aky sa pouziva. Pri tomto davkovani sa treba riadit podla navodu vyrobcu. Mlieko som nechala sadnut, co trvalo asi 40 minut. Sadnute mlieko som pokrajala na stvorce priblizne 1/1cm.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Hrniec s mliekom som vlozila do teplej vody a udrziavala som teplotu 33C. Mlieko som pravidelne premiesavala, asi tak kazdych 5-10 minut.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Po hodine som srvadku so syrom preliala cez sitko a nechala som srvadku odtekat asi 5 minut.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Srvadku som z hrnca vyliala a dala som si tam syr. Syr som posolila lyzicou soli a premiesala.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Syr som potom prelozila naspat do sitka a nechala som aby srvadka volne z neho odtekala.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Sitko so syrom som zo zaciatku asi kazdu hodinu otocila a nechala tiez takto aby srvatka mohla lepsie vytiect.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Na druhy den som syr polozila na tacku s mriezkou. Vrchnu cast aj boky syra som posolila dvomi lyzicami soli.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na treti den som syr otocila a posolila spodnu cast dvomi lyzicami soli.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na stvrty den som syr naspat otocila a popichala som ho ihlou na pletenie. Syr treba popichat aby sa urobili v nom otvory aby mohla pliesen v nom zacat rast.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Popichany syr som prelozila na druhu tacku s mriezkou

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    a syr som prikryla. Takto pripraveny syr som odlozila do miestnosti s teplotou 12-14C. Nefotila som postupne po dnoch, ani po tyzdnoch ako sa postupne na syre vytvarala pliesen.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    No takto vyzeral syr po troch tyzdnoch.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Syr som zabalila do papiera na pecenie

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    a do plastikoveho vrecka. Syr by sa mal skladovat dalej pri teplote 8C dalsie tri mesiace.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Tento syr ktory tu pridavam som zacala robit 22.9. Na hornom obrazku je ako vyzeral po rozbaleni. Na spodnom je ked som z neho zoskrabala pre mna nadbytocnu pliesen. Syr som odbalila aby som ho mohla dat na Varechu. Ako som spominala, syr by mal zriet este aspon dalsi jeden a pol mesiaca.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Tento syr som skladovala po zabaleni do papiera a plastikoveho vrecka pri teplote 15C. Syr zacal z vonkajsej strany maknut no a keby mal cas, tak zmakne uplne do prostriedku. No to sa u nas este nestalo. Nikdy nema na to tolko casu.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Na zaciatku som zabudla spomenut, ze pri priprave tohto syra je velmi dolezita hygiena. Vsetko naradie ktore budeme pouzivat je treba prevarit. Je velmi treba dat pozor aby sa nam do syra, alebo na jeho povrch nedostala nijaka neziaduca bakteria.

    Syr s modrou plesňou (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    Ja som sa naucila robit tento syr uz davnejsie z kucharskej knihy na vyrobu syrov Home Cheesemaking. Teraz je uz na internete viacej receptov podla ktorych sa da postupovat. Len tak pre zaujimavost pridavam jeden link. http://www.ehow.com/how_2306383_make-blue-vein-cheese.html Je zaujimave ako radia v bode 2 ako sa da ziskat modra pliesen pre syr. Bochnik chleba treba ulozit do tmaveho vlhkeho prostredia a po desiatich tyzdnoch mame vo vnutri chleba jemny zeleny prasok penicillium.

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
mb
mb
krasne, zbieraju sa mi sliny, asi ho nikdy nebudem robit, ale ukladam. dakujem.
marianne69
...je toto s Tebou mozne?:-)si neprekonatekna sikovnica Danielka,robit ho asi tiez nebudem,lebo neviem kde by som tu plesen zohnala,ale ukladam,co keby predsa?Krasny syr
alena45
asi ho naozaj robiť nikdy nebudem, ale určite si to budem aspoň predstavovať. Ale jeden nikdy nevie... určite ukladám.
2010
Myslim ze redakcia by ti mala udelit zlatu varesku, klobuk dolu.
jerica
Danielka , klobúk dolu, zíram a nedýcham padla mi pritom sánka,Tvoje všetky recepty sú zaradené "RECEPTY EXCELENCIA" k tomu niet čo dodať.
eraserhead
6 grande, povedali by v taliansku, ja by som až povedal že si tento syr stvorila. bravó. Taktiež Krkovička s horčicou v Tvojom podaní je delikatesa.
@Palokuchki čo teraz porábate na farme ? neviem aká je u Vás jeseň a čo Vám počasie dovoľuje
dorisa
Danielka, netušila som, že sa takýto syr dá aj doma vyrobiť....krásny je...hneď by som sa do neho pustila, mňam...
kata50
Skláňam sa pred týmto receptom s pokorou. Uložím si ho aspoň pre moje vnučky. Čo ak niekedy.....? :-)) Ďakujem za recept.
evusik
tak za toto by ťa mali zaradiť do Vareškárskej sieni slávy!!!
ja nemám slov, máš môj obdiv :-)
havino
robiť ho tiež nebudem, ale obdivujem tvoju prácu
mramar
čo tak použiť zoškrabanú plieseň z iného "modrého" syra?
marcy
oceňujem Tvoj prístup k nám.....neskutočne som potešená,ďakujem za pracnú sondu do tajov výroby syra :-)))
pivonka
Obdivujem tvoj široký záber v kuchyni a vysokú úroveň.
majka5551
Už iba pri názve som prestala dýchať krásny recept krásna fotodokumentácia :-) klobúk dole milujem syre s plesňou. Raz keď vyrastiem :-D a budem mať trpezlivosť ho určite vyskúšam :-) preto ukladám do KK
tatranka
Teda,celý postup som čítala v nemom úžase.Niečo ohromné.Viem,že tento syr neurobím,preto že nemám tú ohromnú trpezlivosť./ Milujem ho,preto si ho kúpim,nie je to už ono/.
Pred tebou a tvojou šikovnosťou sa skláňam.Krásne spracované,nafotené,slovný doprovod.No čo dodať! Hádam aj recept roka.Blahoželám.Poctivá práca.
katkaszaboova
Plesňový syr nemám rada, určite ho ani nebudem robiť, ale musím pochváliť rozpis receptu aj fotky, krása!
sonulienka
Je to nádhera už to všetci ocenili ja by som ho aj spravila ale tú pleseň u nás určite nezoženiem. 1********************* !
hubata
Parááda! Si veľmi šikovná.Tiež ukladám pre strýčka Príhodu - ale asi robiť to nebudem.
evanaaa
Danielka, hneď pri nadpise som vedela, kto je autorom receptu. Nejdem opakovať, čo už ostatní písali, len to, že máš ozaj trepezlivosť na niečo také, čo sa nedá spraviť len obratom ruky. Takýto domáci &" rokfort" určite ináč chutí ako ten kupovaný, no, keďže ho mám rada ( a vôbec, všetky tie " voňavé" syry), tak si ho kupujem. Ty by si mohla kľudne vyrábať a predávať, ovšem ak by mal kto za teba robiť ostatnú robotu. Krásne!
lia66
Nádhera!...syr robím, ale ani v pate ma nenapadlo, že syr s modrou plesňou sa dá robiť aj doma-super!!!...verím, že niekedy vyskúšam, a tak by ma zaujímala jedna otázka-to mlieko môže byť aj z obchodu, alebo len priamo nadojené?...a aké mlieko-plnotučné, alebo aj polo môže byť?...ďakujem.
julko69
Všetko tu už bolo asi povedané,skláňam. sa pani majsterka...
vavan
Pripájam sa k všetkému čo tu je napísané wow nádhera
jegor
Nádhera pekne spracované je to recept roka blahoželám
palokuchki
VSETKYM vam zo srdca dakujem. Kazdy jeden vas komentar ma veeelmi potesil. Ste uzasni, ake mile slova ste mi napisali. Recept som pridala, lebo dvaja varechaci sa ma nam pytali pri jednom mojom recepte. Necakala som ale taku ohromnu odozvu. @eraserhead u nas je teraz jar tak ako u vas v aprili. Ovocne stromy su uz odkvitnute a zacinaju rast male ceresnicky, jablka a cucoriedky. Trava je skoro po kolena, kravy maju teraz raj. Pocasie je tiez velmi prijemne 20-25C. @dorisa daju sa robit vsetky syry doma. Naucila som sa to z tej knizky. Dobre to tam vysvetlili ako sa treba prisposobit domacim primitivnym podmienkam. @mramar to ma nikdy nenapadlo. Vyskusam to a potom ti dam vediet ako to dopadlo. @lia66 , nie som si ista s mliekom z normalneho obchodu, ale mlieko z automatu bude na to urcite dobre. Ak bude mlieko plnotucne syr bude jemnejsi.
maartina
wau ...musím úplne so všetkými súhlasiť ...klobúk dolu :)
katkat
klobuk dolu, za trpezlivost, prevedenie i fotorecept, krasne :)
alexdidi
Myslím,že všetky superlatíva už boli pridané a ja sa k nim len pridávam,úžasné.....
babidka
A veruze to skusim:-)))) budem musiet pockat do jari...potom ti napisem .....ak sa mi vydari:-) aj sa sa rada pustam do takych zaujimavych "projektov" a ten tvoj recept ma doslova "nakopol":-)
vini55
Ďakujem za recept a aj nápad, si šikovnica. Presvedčila si ma, rozhodol som sa kúpiť ovečky... Moja drahá polovička sa už určite "tešííííí"
angelheart
Jémine, nemám veľmi v obľube tieto syry, ale na tej úvodnej fotke tak dobre syr vyzerá, že by som určite ochutnala :) Skláňam sa pred Tvojím majstrovstvom, trpezlivosťou ... nádhera. Viac netreba dodávať.
danculka
Tvoje syrčeky robievam a rada si uložím aj tento a príležitostne urobím,díky...
babi
Danielka, nemám slov, niečo úžastné. Krásne nafotené, popísané, hotové majstrovské dielo.
Veľmi rada by som tento tvoj syr ochutnala, ale nemám kvalitné domáce mlieko ani modrú pleseň a asi ani tvoju trpezlivosť.
palokuchki
Vsetkym vam este raz velmi pekne dakujem. Urobili ste mi velku radost s vasimi komentarmi. @babidka ak mas chut urcite sa do toho pusti. Mozno sa ti syr na prvy raz uplne nepodari, ale to je ako so vsetkym. Treba mat trpezlivost a skusat. Mne to tiez vela krat nevyslo pokym som prisla na to kde robim chybu. @vini55 , no to si viem predstavit ako sa bude tvoja zena "tesit".
macusa
tak toto by som neverila ze sa da spravit aj doma!
dokazem tu plesen zohnat na slovensku?
a kde asi?

altyn
Teda... neviem čo napísať, iba že je to FAMÓZNE! Krása, milujem syr s plesňou a domáci by som si teda dal! :-)))
honestka
Som rada, ze som sem nakukla.
aj ked som momentalne z kuchyne prec, uz len kvoli tomuto syru by som sa mala do nej vratit co najskor, pretoze moj posledny /vyrobeny z kefiru mi predurcoval castejsiu domacu vyrobu podla toho ako sa vydaril. Avsak Clovek mieni, cas meni.../.

Vyborny postup Danka! /nic pre mna prekvapujuce, pretoze aj vsetky tvoje predosle a velmi TU ORIGINALNE receptury na kvalitne syry boli zatial predvedene;
A mas pravdu, ze domaci dobry dobry syr si vyzaduje CAS. Ja som par krat vyskusala a bola by som rada, keby sa odvazili aj dalisi Varechaci na tuto cestu, hoci mam dojem, ze dobrych /hoci dnes zrejme teda aj dost drahych syrov je stale dostatok na trhu/;

avsak takto pripraveny chuti dvojnasobne. pozdravujem ta!
palokuchki
@macusa , @altyn , @honestka , dakujem vam za komentare. @macusa velmi lutujem ale v tomto ti neviem poradit. Skus sa popytat v drogeriach alebo v lekarnach. @honestka , Hanka velmi sa tesim, ze ta zase vidiet na Vareche. Minule ta tusim aj @babav spominala, ze tu chybas. Prajem ti skore uzdravenie a dufam, ze ta tu castejsie uvidime.
bebe0077
uf teda...nemám slov..prečítala som to na jeden hlt...máš môj obrovský obdiv..
babidka
Idem robit tento syr z ovcieho syra a mam jednu otazku : pouzivas ovcie alebo kravske mlieko ? Ja hrudku robit sama nebudem - urobi mi ju baca na bacovni kedy chcem a z akehokolvek mnozstva mlieka chcem :-) Takze sa sustredim iba na druhu cast prace - tej krajsej a zaujimavejsej ....Mam chut to skusit nielen z ovcieho ale aj z kravskeho mlieka - mam sa na to dat ? Bude to dobre ?
palokuchki
@babidka su dve veci, ktore neviem ci ti ten baca urobi. Pri vyrobe tohto syra aj syra Camembert je velmi dolezita hygiena. Vsetky misky, varesky, no proste vsetko co pride do styku so syrom by malo byt prevarene. Nemala by sa tam dostat nijaka ina neziaduca bakteria. Ta to potom pokazi a syr nebude dobry. Druha vec je, ze ta modra pliesen by mala byt pridana pri zaciatocnej vyrobe hrudky. Ak ti da baca mlieko, ja by som to radsej skusila doma.
babidka
dakujem za radu - uvidim , ako dopadnem .-) Kupim si mlieka menej a urobim si syr sama . No a ked uz budem "carovat" ako vravi moj drahy , tak to urobim z ovcieho , kravskeho aj z kozieho mlieka :-) Aspon uvidim ktory syr mi bude viac chutit ...
jochanan
môže byť vynikájúci, ja by som na syre aj spával :)
klaura
syr je zarobený niečo cez týždeň ... začína mi na ňom konečne rásť plieseň ... dufam, že dielo dovediem do úspešného konca ... :)
ethanel
Musim povedat ze otvaram usta nad tym postupom, urcite skusim aj ked neviem ci sa mi podari, pripomina mi to Korzicky syr Brin d Amour nie je z kravskeho mlieka ale pripomina mi ho, neskusala si ho posypat, tymianom, rozmarinom a borievkami a na vrch dve chili papricky a potom ho zabalit do sterilnej lanovej latky a nechat zruet ako tento Korzicky syr? Mozno to skusim takto uvidime :) ... Kedze sa o syry zaujimam a pochodil som vyrobcov vo FR a v UK mal som pre vyrobou domaceho syru respekt ale teraz viem ze to je moja nova vyzva a to vdaka tebe, no a ako tu uz bolo spomenute @2010 naozaj by nebolo zle keby redakcia najlepsich varechacov ocenila zlatou vareskou aspon kazdeho pol roka a zlata vareska by sa ukazovala v profile a pri receptoch, asi napisem Tomasovi alebo adminom no a ty by si bola za tento recept navrhnuta ako prva.
palokuchki
@klaura ja tiez velmi dufam a prajem ti aby sa ti syr vydaril. Ja som ho robila uz velakrat a niekedy mi nevysiel uplne tak ako by mal. Staci tam len trochu ina teplota, alebo pristup inych neziaducich bakterii a syr bude inak chutit. Ak mas dost mlieka, skus to viacej razy. @ethanel , dakujem ti za velmi mile slova. Dostala som na email aj ten tvoj prvy komentar. Vazim si toho, ze ked ti aj prvy komentar nepresiel dal si si namahu a napisal si mi dalsi. Vyroba syrov je po vareni pre mna druhou zabavou. Kto sa do toho pusti a skusa nove moznosti a kombinacie objavi vela novych variacii robenia syrov. Tam tak malo staci, len mala zmena teploty pri vyrobe alebo zreni a uz hned dostaneme syr inaksej chuti. V poslednom case som robila vela Halloumi syr, ktory sa potom da vyuzivat na rozne kombinacie pri vareni. Tento plesnovy syr som este nerobila s tymi bylinkami ako spominas. Dakujem ti za radu. Urcite to aj tak skusim.
karol01
diky za recept, dlho som hľadal kde nakúpiť suroviny, tak aby som ušetril ostatným prácu. Všetko potrebné - syridlo, plesne, kultúry som kúpil na www.ekokoza.sk
diego
Mám otázku k tomu skladovaniu. Kde to mám uložiť, aby to spĺňalo teplotné podmienky? Ako si to robila ty? Máš na to nejaké finty?




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia