Domáci syr

Syr kravská hrudka

Autor receptu: ciaobella

Vždy som chcela vyskúšať urobiť si vlastný syr... Nedalo mi to a kúpila som si syridlo a skúšala som pokus-omyl. Nakoniec to vyšlo a prešla som na vyšší level a to výrobu korbáčikov. Zas to bolo pokus-omyl, ale aj tie som úspešne zdolala a zjedli sa skôr než sa stihli vysušiť :D Pridávam vám sem postup ako syr robím ja , možno to niekomu pomôže, ak by chcel tiež skúsiť...

60 minút
príprava

Suroviny

Postup

  1. Mlieko si môžeme pasterizovať (ja robím bez pasterizácie, bez očkovania a aj bez bez chloridu), v návode píšu 72-75 stupňov na 1-2 minúty. Potom mlieko schladíme na 30-40 stupňov napr. vo vani vo väčšom hrnci.
  2. Teraz si pripravíme syridlo - na 10 litrov mlieka potrebujeme 1,5 - 3 ml syridla. Ja používam tekuté https://www.syridlo-predaj.sk/d/syridlo-fromase-220-tl-100-ml-1000019/ , skúšala som aj práškové ale akosi mi to s tým nejde. Veľmi dôležité je ho dať do vody a rozmiešať a až potom pridať do ochladeného mlieka keď má cca 35 stupňov (mlieko). Pridáme ho do mlieka a asi 3 minútky miešame. Necháme odstáť a zakryjeme.
  3. Po 15 minútach do toho šťuchneme a ak už cítime, že je akoby želé, tak to robíme správne, ak nie, tak máme privysokú teplotu a k zrážaniu ešte nedošlo... musí to byť naozaj tých 35 stupňov. Celkový čas na manipulovanie by nemal prekročiť 40 - 50 minút (to je vlastne celkový čas na manipuláciu). Po 30-40 minútach nakrájame nožom pozdĺžne a priečne pruhy, vzniknú nám kocky cca 2x2 cm a zas necháme postáť asi 10 minút.
  4. Potom tieto kocky prebehneme habarkou, neviem či to píšem správne ale dám odkaz: https://www.fotosearch.sk/CSP428/k4286895/ Spravia sa nám akoby zrná tak 1x1 cm a zas necháme 10 minút postáť a potom asi 10-15 minút miešame vareškou.
  5. Nachystáme si gázu (dá sa kúpiť v lekárni, oni vám tam odrežú potrebný počet metrov) alebo syrársku plachtu. Cedidlom nahádžeme pevnú hmotu do gázy, zavesíme a necháme cca 12-24 hodín odkvapkať.
  6. Ak by chcel niekto robiť ďalej korbáčiky alebo nite, prípadne parenice, tak tento syr sa dá potom kysnúť (pozor - bez soli). Tento môj syr po odkvapkaní treba potrieť soľou a uložiť do chladničky.