Sypaný hrnčekový jablčník (fotorecept)

Autor receptu: tinca

Recept ktosi pridal na fcb, tak som neodolala ho vyskúšať. Ja mám tiež rcp na sypaný koláčik,ale trošku iný. Vraj ho aj včera piekli v Domácom klube, ale nevidela som to, lebo práve som ho aj ja piekla. S výsledkom som veľmi spokojná.

20 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny.
  2. Do misky si pripravíme všetky sypké ingrediencie /krupicu,múku, cukor a prášok do pečiva/. Múku a cukor preosejeme. Zmes dobre premiešame. Rozdelíme si ju na tri časti, ja som použila rovnaké hrnčeky. Stredná vrstva musí byť s najväčším obsahom a spodná a vrchná menšia preto, aby koláč nebol suchý. Viď obrázok. Použitý objem šálky - 2,5 dl. Recept je na veľkosť plechu 20 x 30 cm, ja som trošku ubrala zo surovín,lebo som mala plech 20 x 25. Dôležité je, aby všetky sypké suroviny boli v rovnakom množstve!
  3. Jablká ošúpeme a postrúhame na hrubom strúhadle. Pridáme trstinový,vanilkový a škoricový cukor a trošku citrónovej kôry. Zamiešame a rozdelíme na 2 rovnaké polovice. Rada navyše: Nežmýkame ich, použijeme aj so šťavou, čo pustia.
  4. Plech vymažeme tukom a vysypeme polohrubou múkou. Začneme vrstviť, ako prvá príde menšia časť sypkej hmoty. Ja som si pomohla sitkom s väčšími okami čo vyberám halušky, aby bola vrstva rovnomerná. Na to ide prvá polovica jablkovej plnky, potom väčšia vrstva sypkej hmoty, znovu druhá polovica jablkovej plnky a na to ešte posledná menšia časť sypkej hmoty. Jednotlivé vrstvy môžete uhladiť opakom polievkovej lyžice. Na koniec na vrch postrúhame tuk, ja som použila Heru, ale môže byť aj maslo. Tuk si predtým dajte na 1/2 hod. do mrazničky, bude sa vám lepšie strúhať.
  5. Pečieme vo vopred vyhriatej rúre pri 180 °C cca 40 minút. Asi v tretine pečenia koláč jemne popicháme, aby sa tuk dostal do všetkých vrstiev.
  6. Necháme vychladnúť. Pred servírovaním posypeme práškovým cukrom. Koláčik je šťavnatý a dobre sa krája. Želám dobrú chuť! Na budúce chcem vyskúšať jednu plnku jablkovú a jednu tvarohovú s tým, že použijem menej jabĺk a tvarohová plnka musí byť redšia ako obvykle.