Kuracie prsia
Sweet and Fire Chicken (Sladko-pikantné kura) (fotorecept)
Autor receptu: siksoram
Veľmi mám rád ázijskú kuchyňu, asi
najviac čínsku. Tento recept som prevzal
z You Tubu, kde ho varil kuchár -
chalanisko z Číny.
Je jednoduchý a hlavne rýchly, ak si
všetky suroviny predtým nachystáte,
samotné varenie bude trvať skutočne iba
chvíľu.
Suroviny si kupujem originál, dnes to už
nie je problém a tým pádom je tá chuť
skutočne hodnoverná.
Samozrejme aj ja som si ho trošku
prispôsobil v tom, že kuracie kúsky
nevysmážam vo woku (ale vo fritéze ). Je
to rýchlejšie a čistejšie.
4 porcie |
15 minút príprava |
15 minút tepelná úprava |
Postup
- Ja som si všetko nachystal. Vyzeralo to asi takto.
- Z kukuričných lupienkov som si vyrobil strúhanku a odložil nabok.
- Pripravil som marinádu: 3 lyžice svetlej sójovej omáčky, 1 lyžica sezamového oleja, 1 lyžica práškového cukru a jedno vajce. Kuracie prsia som nakrájal na väčšie kocky, vložil do misky s marinádou, premiešal a odložil do chladničky minimálne na pol hodiny.
- Pripravil som omáčku. Zloženie: 1 šálka ryžového vína (skúste obyčajné biele, len nesmie byť veľmi kyslé ), 4 lyžice sladkej chilli omáčky (dostanete ju kúpiť aj napr. v Tescu ) a 2 lyžice svetlej sójovej omáčky.
Premiešame a odložíme.
- Očistíme a nakrájame papriku na väčšie kocky, taktiež cibuľu - tú nakrájame na mesiačiky (žiadna posekaná cibuľka).
Nemal som originál ananás, tak som kúpil v konzerve. Bolo to 800 gramové balenie. Minul som z neho asi tretinu.
Pokrájal som ho na väčšie kocky. Všetky suroviny som odložil nabok.
- Po polhodine - hodine vyberieme mäso z chladničky a obalíme ho v pripravenej kukuričnej strúhanke. Odložíme na tácku a nachystáme si olej na vysmážanie.
- V origináli to kuchár vysmážal vo woku, no je to myslím neekonomické plytvanie olejom. Ja som si pripravil fritézu a mäso som vysmažil v nej. Bolo to veľmi rýchle, naozaj to trvá možno jednu minútu a mäso je ready.
- Tu sú nugetky hotové a pripravené na ďalšiu úpravu.
- A ideme na to!!!
Rozpálime wok, vlejeme dve lyžice oleja a ako prvú vložíme papriku s cibuľou. Opekáme asi jednu minútku alebo do chrumkava, ak chcete a pridáme ananás.
Opekáme ďalšiu minútu. Vyzerá to asi takto.
- Následne vlejeme pripravenú omáčku.
- Premiešame, vlejeme cca asi deci kuracieho vývaru, alebo bujónu ( ja to robím všetko od oka).
Následne vložíme 3 kúsky kamenného cukru - ak máme a necháme omáčku skaramelizovať. Ja som tam pridal tri lyžice trstinového cukru a pridal trochu chilli v prášku... vytvorila sa sladko-pikantná omáčka. Všetko záleží na chuti.
Pridal som ešte trochu zarobeného Solamylu vo vode (asi jednu lyžicu). aby omáčka pekne zhustla.
- Pridáme mäso, trošku premiešame a môžeme podávať.
Nemusím nikomu pripomínať, že najlepšie to je, ak sa to podáva hneď a zaraz :)
A samozrejme ideálne s ryžou.
- Ja ak niečo navarím, musím to ihneď vyskúšať...
Varil som to už viackrát, ale tentokrát som to vyslovene zožral...
Dobrú chuť.