Kuracie prsia

Sweet and Fire Chicken (Sladko-pikantné kura) (fotorecept)

Autor receptu: siksoram

Veľmi mám rád ázijskú kuchyňu, asi najviac čínsku. Tento recept som prevzal z You Tubu, kde ho varil kuchár - chalanisko z Číny. Je jednoduchý a hlavne rýchly, ak si všetky suroviny predtým nachystáte, samotné varenie bude trvať skutočne iba chvíľu. Suroviny si kupujem originál, dnes to už nie je problém a tým pádom je tá chuť skutočne hodnoverná. Samozrejme aj ja som si ho trošku prispôsobil v tom, že kuracie kúsky nevysmážam vo woku (ale vo fritéze ). Je to rýchlejšie a čistejšie.

4
porcie
15 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Ja som si všetko nachystal. Vyzeralo to asi takto.
  2. Z kukuričných lupienkov som si vyrobil strúhanku a odložil nabok.
  3. Pripravil som marinádu: 3 lyžice svetlej sójovej omáčky, 1 lyžica sezamového oleja, 1 lyžica práškového cukru a jedno vajce. Kuracie prsia som nakrájal na väčšie kocky, vložil do misky s marinádou, premiešal a odložil do chladničky minimálne na pol hodiny.
  4. Pripravil som omáčku. Zloženie: 1 šálka ryžového vína (skúste obyčajné biele, len nesmie byť veľmi kyslé ), 4 lyžice sladkej chilli omáčky (dostanete ju kúpiť aj napr. v Tescu ) a 2 lyžice svetlej sójovej omáčky. Premiešame a odložíme.
  5. Očistíme a nakrájame papriku na väčšie kocky, taktiež cibuľu - tú nakrájame na mesiačiky (žiadna posekaná cibuľka). Nemal som originál ananás, tak som kúpil v konzerve. Bolo to 800 gramové balenie. Minul som z neho asi tretinu. Pokrájal som ho na väčšie kocky. Všetky suroviny som odložil nabok.
  6. Po polhodine - hodine vyberieme mäso z chladničky a obalíme ho v pripravenej kukuričnej strúhanke. Odložíme na tácku a nachystáme si olej na vysmážanie.
  7. V origináli to kuchár vysmážal vo woku, no je to myslím neekonomické plytvanie olejom. Ja som si pripravil fritézu a mäso som vysmažil v nej. Bolo to veľmi rýchle, naozaj to trvá možno jednu minútu a mäso je ready.
  8. Tu sú nugetky hotové a pripravené na ďalšiu úpravu.
  9. A ideme na to!!! Rozpálime wok, vlejeme dve lyžice oleja a ako prvú vložíme papriku s cibuľou. Opekáme asi jednu minútku alebo do chrumkava, ak chcete a pridáme ananás. Opekáme ďalšiu minútu. Vyzerá to asi takto.
  10. Následne vlejeme pripravenú omáčku.
  11. Premiešame, vlejeme cca asi deci kuracieho vývaru, alebo bujónu ( ja to robím všetko od oka). Následne vložíme 3 kúsky kamenného cukru - ak máme a necháme omáčku skaramelizovať. Ja som tam pridal tri lyžice trstinového cukru a pridal trochu chilli v prášku... vytvorila sa sladko-pikantná omáčka. Všetko záleží na chuti. Pridal som ešte trochu zarobeného Solamylu vo vode (asi jednu lyžicu). aby omáčka pekne zhustla.
  12. Pridáme mäso, trošku premiešame a môžeme podávať. Nemusím nikomu pripomínať, že najlepšie to je, ak sa to podáva hneď a zaraz :) A samozrejme ideálne s ryžou.
  13. Ja ak niečo navarím, musím to ihneď vyskúšať... Varil som to už viackrát, ale tentokrát som to vyslovene zožral... Dobrú chuť.