Citrónová torta

Svieža torta s citrónovo-makovým krémom

Autor receptu: siuuu

Túto tortu robievam rada, pretože korpusy sú šťavnaté od ananásu a banánu a citrónový krém je osviežujúci.

10-12
porcií
20 minút
príprava
20-25 minút
na 175 °C

Suroviny

Postup

  1. Na cesto rozpučíme banán vidličkou na kašu, pridáme cukor, vajce, olej, škoricu, soľ, vanilkový extrakt a zmixujeme. Pridáme mak, múku so sódou bikarbónou a nakoniec ručne vmiešame pokrájaný ananás a posekané orechy. Cesto vlejeme do formy, ktorej dno sme vyložili papierom na pečenie, urovnáme a pečieme v rúre zohriatej na 170 °C cca 20-25 minút (vyskúšame špajľou). Po upečení necháme vychladnúť vo forme. Každý korpus je potrebné piecť osobitne - kvôli kúskom ananásu by sa nedal dobre prekrojiť.
  2. Uvedený rozpis na cesto je na jeden korpus - teda suroviny na cesto treba zdvojnásobiť ak chceme urobiť tortu aká je na fotografii. Ja každé cesto robím osobitne kvôli tomu, aby boli korpusy rovnako hrubé (nie vždy sa dá cesto úplne rovnomerne rozdeliť) a pečiem naraz v dvoch rovnako veľkých formách, ale samozrejme môžete zamiesiť naraz a rozdeliť do dvoch foriem.
  3. Na krém vymiešame 250 g mascarpone, 200 g Lučiny (môžete použiť aj samotné mascarpone, alebo jemný tvaroh a podobne), 1 kopcovitú PL práškového cukru, šťavu a kôru z 1 citróna, 1 PL mletého maku.
  4. Nakoniec z vychladnutého cesta odstránime papier a tortu poskladáme. Na spodný korpus navrstvíme krém (časť si necháme na potretie torty), posypeme posekaným ananásom (ja som pridala aj zopár čučoriedok), položíme druhý korpus a vrch aj boky jemne potrieme zvyškom krému. Necháme stuhnúť v chladničke minimálne 3 hodiny. Ozdobíme podľa svojho vkusu.