Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka

martamm - fotkamartamm, 7. februára 2013
Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka
Foto: martamm

Rozmýšľala som včera, čo narýchlo uvariť a keďže boli chute na niečo sladké a pritom nie veľmi hriešne, rozhodla som sa pre takúto žemľovku. Zobraziť celý popisRozmýšľala som včera, čo narýchlo uvariť a keďže boli chute na niečo sladké a pritom nie veľmi hriešne, rozhodla som sa pre takúto žemľovku. bežne ju robím s jablkami, ale pohodlnosť zvíťazila a načrela som do zásob domácich marhuľových kompótov, zavarených bez cukru so soľou.

6
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 200 °C

Suroviny

1 balenie
2 fľaše 750 ml (bez cukru)
1 hrsť sekané
1 hrsť
2 tégliky 250 gr
1/2 kýblika (Lidl)
1 PL (vlastnej výroby)
5 ks tablety
3 PL
1 hrsť
 na vymastenie formy
 na posypanie formy
250 ml
1/2 KL strúhaná
100 gr




Postup

  1. 1

    Formu potrieme olejom a vysypeme kokosovou múčkou. Používam kokosovú múčku, prípadne mleté orechy, nakoľko sú mastné a naozaj sa mi nič neprilepí. Spodok formy vyložím plátkami chleba, v mlieku rozpustím 1/2 PL vanilkového cukru a silikonovou maslovačkou potriem chlebíky.

    Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 1
  2. 2

    V miske rozmiešam tvarohy, do ktorých pridám v troške vody rozpustenú steviu, 1/2 PL vanilky a citrńovú kôru. 1/2 tvarohovej hmoty. Natrieme na chlieb, posypeme sekanými orechami, slnečnicovými semienkami a sušenou mätou na vrch naukladáme marhule z jedného pohára a posypeme hrozienkami. Poprášime trstinovým cukrom.

    Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 2
  3. 3

    Uložíme druhú vrstvu chleba a opakujeme postup z bodu č. 2. Na vrchu zostane chlieb, ktorý potrieme mliekom a posypeme trstinovým cukrom. Dáme zapiecť pri 200 stupňoch asi pol hodiny.

    Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 3
  4. 4

    Pridávam foto upečenej, rozrezanej žemľovky, aby ste mali predstavu, ako vyzerá. Upozorňujem, že je skôr kyselkavá, kto má rád môže viac prisladiť.

    Svieža racio tvarohovo-marhuľová žemľovka - obrázok 4

Diskusia k receptu

martinis
Takáto žemľovka vyzerá vynikajúco, a obsahuje aj skutočné zdravé dobroty, takže už ju vidím vo svojej KK, vďaka za tip, takéto môžem ;)
mesiar50
Tvoja žemlovka vypadá suprovo.A slovo racio hovorí za všetko.I keď vela o takejto výžive neviem,ale jedna moja dobrá známa mi načrtla o čo vlastne tam kráča.Chytila ma aj zaujímavá kombinácia ingrediencií.
Určite by som ju neodmietol.Takýto zaujímavý recept si uložím.A do plusu ti dávam 1* za pekný úvod a musím pochváliť aj foto.
martamm
hahaias, so soľou zaváram celkom jednoducho. Do pohárov naložím ovocie, zoberiem medzi prsty troška soli, posolím ovocie, zalejem studenou vodou, zatvorím a sterilizujem, ale len dovtedy, kým voda v hrnci začne vrieť. Vtedy vyberiem poháre a zakryjem dekou. So soľou zaváram všetko ovocie a nikdy sa mi nepokazilo. Takto sa kedysi za čias našich prababičiek zaváralo. Cukor bol i vzácnosťou a začal sa používať vo veľkom na zaváranie v čase hojnosti. Ľudia si zvykli na presladené kompóty, ale ja myslím, že pri zaváraní so soľou sa krásne zvýrazní chuť ovocia. kto chce slakdé, nech si prisladí pri konzumácii
aroooo
takýto recept tu bol asi pred 2 rokmi, aj som tak spravila na skúšku pár pohárov čerešní, boli veľmi dobré, tá štipka soli z nich vytiahla sladkosť, suseda nechcela veriť, že tam nie je cukor,no zrejme ovocie musí byť skoro dozreté, nie zelené.@martamm , tá dĺžka sterilizácie sa mi zdá krátka, nepokazí sa to?to sa nestihne prehriať ani obsah pohárov a hneď to aj vyberáš.Ja zvyknem od momentu ako začne vrieť voda okolo pohárov 10 min.?
radost
ja som to zaváranie soľou alebo len čistá voda-skúsila...čítala som to tu vlani...som s tým spokojná...je to dobrý tip pre diabetikov..áno-zvykli sme si na presladené jedlá...prekorenené..presolené..množstvo ingrediencií...príchutí...
martamm
aroooo, vždy takto sterilizujem a nekazí sa mi nič :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia