Svieža karfiolovo-hrášková polievka fotorecept

caterina - bez fotkycaterina, 11. septembra 2013
Svieža karfiolovo-hrášková polievka (fotorecept)
Foto: caterina

Ked sa nam vonku uz pomalicky zjesenieva, dobre padne vydatna polievka plna vitaminov.

10 minút
príprava
20-30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 ks
1 ks
1 ks
 (alebo čerstvý)




Postup

  1. 1

    Pripravime si suroviny - karfiol (dala som cely, lebo mam rada hustu polievku), mrkvu, zeler, por, cibulu, korenie a hrasok

    Svieža karfiolovo-hrášková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Zeleninu si nakrajame na kolieska, karfiol na male kusky

    Svieža karfiolovo-hrášková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    tiez cibulu a por

    Svieža karfiolovo-hrášková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cibulku a por opecieme na oleji do sklovita

    Svieža karfiolovo-hrášková polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridame mrkvu, zeler a karfiol a chvilu podusime

    Svieža karfiolovo-hrášková polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Ako posledny nasleduje hrasok

    Svieža karfiolovo-hrášková polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Premiesame, okorenime mletym ciernym korenim, sladkou paprikou

    Svieža karfiolovo-hrášková polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zalejeme vodou, privedieme k varu, osolime a na miernom ohni varime do zmaknutia zeleniny. Nie je potrebne dlho, polievka je raz dva hotova.

    Svieža karfiolovo-hrášková polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Tesne pred dovarenim som pridala zelene casti poru a cerstvu petrzlenovu vnat.

    Svieža karfiolovo-hrášková polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Podavame s mrvenickou alebo akoukolvek malou cestovinou (podla chuti, polievka je husta, takze aj bez cestovin je dobra).

    Svieža karfiolovo-hrášková polievka (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

používateľ nemá avatar
plk
plk
A... stara dobra klasika. Vidim, ze Vy ju tiez varite v style aby v nej stala lyzica. Tak to ma byt.
používateľ nemá avatar
plk
plk
Jaj - a davam Vam to za plny pocet. Lebo ste do nej nekydli vegetu (maggi, kockovaty bujon...) :-).
caterina
dakujem :) s manzelom mame radi hustejsie polievky, nahradzame si nimi uz aj hlavny chod
používateľ nemá avatar
plk
plk
Na tuto polievku si spominam este z mojich stenacich cias. Ked ju varievala babka cez prazdniny. My sme do nej hladali huby na trave pri zahrade - spicky sme ich volali. Oficialne tusim tanecnica polna - tenka nozicka, male (1 max. 2 cm v priemere) klobuciky svetlohnedej farby.
Dodnes sa u nas varieva. Ale uz bez tych hub. Tie nie a nie najst.
angast
svieza je preto, lebo aj nam babka sa do nej pridavala hribiky , ale tusim sa volali lysohlavky a mala s nami cely den pokoj a my sme boli naramne sviezi
caterina
:))) pekny koment. Aj bez tych hribikov sme po nej plni energie :)
používateľ nemá avatar
plk
plk
No neviem, neviem... Ale s lysohlavkou som to este nejedol. To by mi tam skor pasovala (namiesto napr. majoranky) trochu ina -u nas zakazana z Azie privezena- "siskovita bylinka".

U mna je a aj bola svieza preto, lebo najradsej som ju vzdy jedol a dodnes aj jem na studeno a s nalamanym/rozmocenym rohlikom.
rea1
@plk , s nalámaným a rozmočeným rohlíkom je najlepšia gulášová polievka a občasné raňajkové kakavko. ale pri pohľade na ten obrázok spoľahlivo zafungoval pavlovov reflex a aby som si neocintala kravatu, sľúbila som si, že si ju spravím dnes na večeru. polievky, kde je hŕŕŕba zeleniny trochu zvlhčenej vodou mám rada. špičky kúpim poobede na trhu od tmavších spoluobčianok.
a teraz idem spraviť inventúru do šuplíka, či tam nie je nejaký zabudnutý kekesík, som z tej krásnej polievkovej predstavy načisto vyhladla. :-)))
používateľ nemá avatar
plk
plk
@afagata - vesela. Ale urcite lepsia ako s tymi spominanymi ...hlavkami.

@rea1 - tiez ju idem dnes robit. Chyba mi uz len ten por a spicky. Ale nemam poruke/cestou z prace trhovisko. Takze to bude bez hub. Susene sa mi do toho akosi nehodia (velmi aromaticke).
caterina
tak nech vam vsetkym chuti, je vyborna na vsetky sposoby...a hlavne zdrava. a dakujem za mile komenty :)
marianne
a tuto polievku mam zajtra v plane, aj fotku Ti zavesim:-) tak bud pripravena,ze Ta budem otravovat,nieze mi neodpovies:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia