Sviečková z bravčového karé

Autor receptu: katarina22

Sviečková...nepravá...taká moja :) Večer som si z mrazničky vytiahla bravčové karé, keď sa mi rozmrazilo, nakrájala som si ho a tuho rozmýšľala , čo budem variť. Napadla mi sviečková, hoci nemám hovädzie a ani sviečkovicu, recept je chutný aj s bravčovým mäskom. :)

120 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Do hrnca som si dala olej, do rozohriateho oleja som pridala pokrájanú cibuľu. Ak je väščia, dávam jednu, ak nie, dám kľudne aj tri, pretože mi cibuľa v jedle nevadí, ba priam ju považujem za základ každého mäsového jedla a svoju kuchyňu si bez nej neviem predstaviť.
  2. Cibuľku som si chvíľu opražila a poukladala som na ňu mäsko, ktoré som prešpikovala slaninkou. Nezjedzte ma zato všetci v komentároch, že som mäso nerobila vcelku, ale že som ho mala nakrájané, vôbec to neubralo na chuti receptu . :)
  3. Keď som mala mäso pekne opražené z oboch strán, vybrala som si ho na tanier .
  4. Zeleninu som si nakrájala a dala k výpeku, do hrnca k cibuli a chvíľu som ju nechala dusiť. Nezabudnite si ju osoliť. V recepte mám napísané korenie. Každý si to môže dochutiť podľa svojej chuti, ja som si raz vyskúšala kúpiť originál korenie Sviečková a dnes som sa ho rozhodla vyskúšať. V tomto korení je samozrejme - čierne korenie, nové korenie, bobkový list. je to veľmi praktické, vybrať všetko korenie pred mixovaním zeleniny naraz v jednom sáčku.
  5. Keď som mala zeleninu dobre podusenú, pridala som vývar z bravčových kosti. Keďže som ho už nemala veľa, doliala som to trošičku aj vodou. To, že som mala vývar bola úplná náhoda, inak by som to zaliala vodou. Vývar však dodá perfektnú chuť. Na vrch som poukladala mäso, ktoré som si predtým osmahla.
  6. Aby som využila čas, pripravila som si domáci knedlík. Z pol kocky droždia, mlieka a cukru som si pripravila kvások. Áno, zase si pomáham, hitparádkou a nemôžem si ju ani vynachváliť. Používa ju aj moja mamka. Vedľa do misky rýchlokysky som si dala múku, vajce a soľ. Kvások som vliala so múky a vypracovala cesto.
  7. vypracované cesto som pomúčila a nechala vykysnúť.
  8. Cesto som po vykysnutí rozdelila na dve polovice a dala na parák, nad vriacu vodu, aby sa mi knedľa krásne naparila. Dôležité je knedľu neodkývať, aby nám neklesla. Na parák nedávam ani gázu, ani utierku... A napriek tomu sa mi knedľa nikdy o parák neprilepila.
  9. Knedľa bola veľmi chutná a podľa mňa aj pre oko pekná. :)
  10. Keď už bolo mäso hotové, vybrala som ho z hrnca, takisto som vybrala sáčok s korením a zeleninu s vývarom rozmixovala.
  11. Do omáčky som pridala kyslú smotanu, rozmiešala a nechala prevariť asi 1-2 minútky. Následne som pridala aj šľahačkovú smotanu, omáčka je po nej lahodne jemná. Nechala prevariť a do hrnca som naspäť vložila mäso, aby bolo teplé.
  12. Dobrú chuť !