Sviečková na smotane

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Oravskú slaninu pokrájame a dáme opražiť na troške oleja, pridáme na drobno pokrájané cibule a počkáme, kým zmäknú.
  2. Zosilníme plameň a opražíme osolené mäso pokrájané na plátky. Obrátime ho, aby sa zatiahlo z oboch strán. Pridáme PL horčice, čierne korenie, borievky, prípadne mleté korenie na divinu a trochu sušeného zázvoru. Podlejeme asi 300 ml bujónu, môžeme pridať aj trochu bieleho vína a necháme dusiť.
  3. Medzitým nastrúhame mrkvu, petržlen a zeler na jemno. Keď je mäso mäkké, vyberieme ho.
  4. Do zvyšného vývaru prilejeme trochu vody a vložíme všetku postrúhanú zeleninu. Necháme variť asi pol hodiny.
  5. Potom základ omáčky dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom. Vzniknutý krém doplníme kyslou smotanou, citrónovou šťavou, nezaškodia 2 kl cukru.
  6. Úplne na záver nastrúhame do horúcej omáčky trochu muškátového orieška a vložíme naspäť mäso aj s odtečenou šťavou
  7. Podávame s knedľou.