Divina

Sviečková na smotane z diviačieho stehna so žemľovou knedľou

Autor receptu: redakcia

Delikátna sviečková na smotane pripravená z diviny. A nechýba ani žemľová knedľa.

5
porcií
40 minút
príprava
100 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Diviačie stehno osolíme, okoreníme a potrieme horčicou. Vo väčšom hrnci rozpálime olej, na ktorom sprudka opečieme mäso z každej strany, vyberieme a odložíme. Do hrnca dáme najemno nasekanú cibuľu, pražíme dozlatista. Pridáme na kocky nakrájanú koreňovú zeleninu, opekáme, podlejeme vývarom alebo vodou. Mäso vrátime naspäť do hrnca, premiešame, dolejeme vývar tak, aby bolo mäso prikryté. Pridáme zvyšné koreniny, prikryjeme a na miernom ohni domäkka udusíme.
  2. Hotové mäso vyberieme z hrnca. Z uvarenej zmesi odstránime bobkové listy, pridáme smotanu, šťavu z jedného citróna, kryštálový cukor a ponorným mixérom rozmixujeme, kým nevznikne hladká omáčka. Mäso nakrájame na plátky.
  3. Knedľa: Na panvici rozpálime olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a slaninu a pražíme dozlatista. Nakrájané pečivo dáme do väčšej misky, pridáme udusenú slaninu a cibuľu, vajcia, mlieko a zvyšné ingrediencie. Zmiešame tak, aby vznikla jednoliata masa.
  4. Na pripravenú potravinovú fóliu rozložíme zmes a vytvarujeme do tvaru knedle. Potom zatočíme do fólie tak, aby sa dnu nedostala voda. Do hrnca dáme zovrieť vodu, do ktorej ponoríme pripravenú knedľu, zakryjeme a varíme asi 30 minút. Hotovú vytiahneme z vody, odbalíme z fólie, nakrájame a podávame.