Sviatočný mandľovo-ovocný koláč (fotorecept)

Autor receptu: jatanika

Moja druhá koláčová variácia na naloženú ovocnú plnku mincemeat podľa Egrešky.

12
porcií

Suroviny

Postup

  1. Najskôr som si naložila ovocie podľa receptu od Egrešky: http://varecha.pravda.sk/recepty/nalozene-ovocie-vianocne-kolaciky-mincemeat-fotorecept/11480-pouzi.html . Urobila som pár malých zmien: 100 g kandizovanej kôry by bolo na nás príliš, tak som ju zamenila za zmes kandizovaného ananásu, papáje s pár kúskami kôry. Brandy (čo by som urobila so zvyškom?) som nahradila rumom. Ovocná zmes sa nám páči a určite takú ešte niekedy urobíme. Ovocie som mala v chladničke asi mesiac a bolo v poriadku. Piekla som s ním na dvakrát. 300 g plnky je zhruba polovica dávky podľa Egrešky.
  2. Suroviny na cesto I. zamiesime. Sformujeme bochník a dáme odpočinúť do chladu na pol hodiny. Potom cestom vyložíme dno a boky okrúhlej koláčovej formy. Moja koláčová forma má priemer dna 26 cm.
  3. Cesto popicháme vidličkou, dáme naň alobal alebo papier na pečenie a suchú fazuľu, aby sa nám cesto príliš nedvihlo. Predpečieme v rúre vyhriatej na cca 180 stupňov 10 - 12 minút.
  4. Medzitým si vymiešame druhé cesto: dôkladne vymiešame maslo s cukrom, potom zamiešame po jednom vajíčka. Nakoniec primiešame mleté mandle a mandľovú arómu. Na predpečené cesto dáme vrstvu naloženej ovocnej plnky mincemeat.
  5. Na ňu rozotrieme mandľovú zmes. Urovnáme. Vložíme späť do rúry a pečieme asi 40 minút pri teplote 170 stupňov.
  6. Na polevu vymiešame cukor a citrónovú šťavu, ak treba, pridáme trochu horúcej vody (toto som trochu odflákla, lebo sa mi zobudila malá). Poleva sa musí liať. Upečený koláč polejeme polevou, posypeme mandľovými lupienkami a vrátime do horúcej vypnutej rúry na pár minút, aby poleva zaschla.
  7. Potom vyberieme a necháme vychladnúť. Ak nemáme ovocnú zmes mincemeat, môžeme na plnku použiť aj čerstvo pripravenú zmes kandizovaného ovocia, hrozienok namočených v rume, 1 nastrúhaného jabĺčka, nasekaných orechov a citrónovej či pomarančovej šťavy.