Sviatočná ryba (fotorecept)

Autor receptu: evusik

Kedysi po revolúcii som si kúpila krásnu, kuchársku knihu, čo strana to farebné obrázky lahodiace oku. Bohužiaľ iba to, variť sa podľa nej moc nedá. Aj na tento recept som našla inšpiráciu v spomínanej kuchárskej knihe. Hlavné ingrediencie v ňom sú morský vlk, losos, krevety, všetko pomleté a pridaná zelenina. Aká zelenina neviem, pretože medzi ingredienciami žiadna zelenina nebola. A takých podarených receptov je tam veľa. Tak mi z pôvodného receptu zostalo len lístkové cesto :-)

6
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 170 °C

Postup

  1. Do ingrediencií som napísala rybu, pretože používam vždy to čo mám... dôležité je aby ste mali jeden filet vcelku, ktorý orežete do tvaru ryby, aspoň 1 cm vysoký, alebo viac tenších, ktoré poukladáte na seba. Dnes som robila z Amura, je to sladkovodná ryba, trošku tučnejšia, asi ako kapor.
  2. Filet na základ máme odložený a z odrezkov (asi 200g) si spravíme plnku. Rybu pomelieme, pridáme vajíčko, v mlieku rozmočený a vyžmýkaný rožok, na jemno posekaná (pomletú) cibuľu, nasekanú petrželku, soľ, korenie na ryby a veľkú lyžicu červenej papriky, ktorá plnku zafarbí do ružova.
  3. Lístkové cesto si rozdelíme na polovicu, každú vyvaľkáme zruba na rovnaký obdĺžnik. Jeden diel prenesieme na plech na ktorom budeme rybu piecť. Aby sa mi lepšie vyberala ukladám ju ešte na pečiacu fóliu (pečiaci papier) do stredu uložíme rybku, ktorú sme osolili a posypali korením na ryby.
  4. Na rybu uložíme sparený čerstvý špenát, mrazený treba vyžmýkať, zbaviť vody, osolíme ....
  5. a nato natrieme rybaciu plnku. Potrieme rozšľahaným vajcom okolo celej ryby a naznačíme aj chvost a plutvy.
  6. Cez rybu preložíme druhý diel cesta, okolo ryby dobre popritláčame a radielkom orežeme.
  7. Povrch potrieme vajíčkom a od chvosta začneme ukladať kolieska cesta - šupinky, musia sa mierne prekrývať.
  8. Zo zvyšného cesta vyrežeme malé rybky, aby tej veľkej nebolo smutno :-) a dáme piecť na 170°C asi na 45 minút.
  9. A ešte som upiekla aj takéto maličké rybičky.
  10. A rybky sú upečené. Pri pečení treba dať pozor na plutvy. Malé rybyčky treba vybrať skôr a plutvy, keď už chytajú farbu, treba prikryť kúskami alobalu, pretože by zhoreli.
  11. A takto sa na nás usmieva veľká ryba na tanieri :-)
  12. Najlepšie je rybu krájať priamo na stole, nech všetci vidia aká je pekná.
  13. je výborná teplá ale aj studená
  14. keby sa Vám veľmi chcelo, môžete urobiť viac malých rybiek, pre každého jednu, vyzerá to na tanieri veľmi krásne a komplikovane, pritom je to veľmi jednoduché a rýchlo hotové jedlo. Jediné čo dlhšie trvá, je lepenie šupiniek. Ak rybu len zabalíte do štvorca lístkového cesta, máte to za pol hodinu zmáknuté. Chuťovo to bude presne to isté. Len vzhľadovo to bude také obyčajné. Preto sa aj táto rybka volá slávnostná :-)