Sviatočná čokoládová torta fotorecept

katyka007 - fotkakatyka007, 22. novembra 2011
Sviatočná čokoládová torta (fotorecept)
Foto: katyka007

Keď som túto tortu jedla prvý krát u kamarátky, vravela som si, že lepši dezert som v živote nemala. Korpus šťavnatý, krém neporovnateľný s Zobraziť celý popisKeď som túto tortu jedla prvý krát u kamarátky, vravela som si, že lepši dezert som v živote nemala. Korpus šťavnatý, krém neporovnateľný s tukovými plnkami na aké som bola naučená a aké som dovtedy robievala (no ako sa za mladi naučíš...:-) a tak som bola naučená ) Ak skúsite, pochopíte. Moj manžel má bubliny za ušami, ked sa ňou napcháva (čo nie je tak často, lenivá som veru gazdinka, zvyčajne to uhrám bublaninami :-))) Ale keď má sviatok, tak nesmie chýbať.

10
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 180 °C

Suroviny

korpus:
7 ks
210 g
180 g
30 g
 štipka
krém:
2 ks
2 ks
60 g
200 g
50 ml
200 ml
sirup:
200 ml
100 g
2 pl
poleva:
175 ml
150 ml
225 g
75 g
8 g (4 listy)




Postup

  1. 1

    Pretože ide o môj druhý pokus varenia s fotkami, tak som si nafotila aj suroviny. Skoro všetko, no, tak z každého niečo :D. Takže si pripravíme suroviny.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Začneme s kakaovým korpusom. Oddelíme bielky od žĺtkov. Vyšľaháme bielka a keď máme krásnu penu vmiešame do nej cukor.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Do peny postupne pridávame žĺtky a na nízkych obrátkach mixéra šľaháme pomaly ďalej. Múku zmiešame s kakaom prepasírovaným cez sitko aby sme nemali hrudky. Tak isto do peny po lyžičkách pridávame zmes múky a kakaa. Pomaly miešame aby nespadlo cesto.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pripravíme si formu (Ø 26 cm) na korpus. Natrieme maslom a nasypeme múku. Do formy nalejeme cesto a dáme do predhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme cca 30 – 35 minút. Lepšie je pripraviť si ho večer a nechať cez noc vychladnúť.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Vychladený korpus si rozrežeme na tri pláty.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    A môžeme sa pustiť do prípravy penového krému. Do misiek si dáme: - žĺtky s 30 gr cukru, - bielky s 30 gr cukru, - a smotanu na šľahanie s 2 lyžicami práškového cukru.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Vyšľaháme si zmes v každej miske – výsledok by mal vyzerať ako na foto.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do hrnca na mlieko si dáme roztopiť čokoládu. Kým sa rozpustí čokoláda, pripravíme si 50 ml silnej kávy, ktorú potom nalejeme do hrnca a zmiešame s roztopenou čokoládou.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Do misky kde sme si vymiešali cukor so žĺtkami nalejeme a vmiešame čokoládovú zmes. Potom sem po malých množstvách pridávame a pomaly miešame najprv bielkovú penu a potom vyšľahanú šľahačku. A krém je hotový. Kto má rád krémovejšiu tortu, môže pokojne urobiť krém z dvojitého množstva – bude trochu vyššia.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    V tortovej forme si vyskladáme tortu. Prvý plát zalejeme tretinou vychladeného sirupu. Ten si pripravíme ľahko zmiešaním všetkých uvedených ingrediencií. Ďalej naň natrieme polovicu krému. Zakryjeme druhou časťou korpusu a postup opakujeme. Dáme do chladničky na 5-6 hodín.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Vychladená torta vyzerá takto

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Aby sme tortu dokončili, potrebujeme si ešte pripraviť polevu. Želatínu pripravíme podľa návodu. Zmiešame suroviny na polevu a dáme ich variť. Je dobre mať teplomer aby teplota nebola vyššia ako 104 stupňov. V poleve nám môžu vzniknúť hrčky z kakaa a preto ju precedíme. Necháme ju vychladnúť na 50 stupňov. Pridáme namočenú želatínu a miešame do roztopenia. Podľa doporučenia som nechala teplotu klesnúť na 30 stupňov.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Tortu ktorú položíme na vyššiu podložku (použila som stojan na grilovanie z mikrovlnky) je dobre si položiť aj na plech, aby sme pretečenú polevu mohli ďalej zliať do druhého plechu a postup viackrát zopakovať (to som okukala na internete :-))). Keď zužitkujeme celú polevu, dáme tortu ešte vychladnúť aspoň na tri hodiny. Dekorujeme podľa fantázie. Ozdobila som ju s guličkami marcipánu a kúskami roztopenej čokolády do ktorej som nasypala prifarbenú kokosovú múčku.

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    A tu je jeden rez. Dobru chuť!

    Sviatočná čokoládová torta (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

sora2
no neviem, krém zo surových vajičiek, trocha nebezpečné, nie
rressia
nádherne nafotený a popísaný recept!
ale tie vajíčka-surové... tiež troška váham...
julica
Vyzerá nádherne, tiež sa bojím surových vajec, ale niekedy mám prístup k čerstvým od mamy, takže pohoda. Tuším bude bratovi na 19-tku. díky
letisia
aj mňa odrádzajú tie surové vajíčka, preto aj tiramisu bez nich, len s vajcovým likérom
zuzik01
ahojte dievcata, suhlasim s vami, ze surove vajicka veruze nie je nic moc... ale existuje riesenie - vyslahat ich nad parou ;-) @letisia - zakladom tiramisu je prave tzv. zabaglione, kde zltka slahas nad parou a vznikne ti z toho taka uzasna masa, do ktorej ak pridas nasledne mascarpone a jednu vyslahanu slahacku, vznikne ti ten najlahodnejsi krem :-) snad som pomohla...
zuzu45
torta bola skvelá, tiež by som odporúčala vajíčka vyšľahať nad parou aj ked je to zdĺhavejšie
katyka007
Zuzi01. dik za tip. ja aj do tiramisu davam zltka, neslaham ich nad parou, ale mozem nabuduce skusit.
Zuzka, som rada, ze Ti chutila.
torticka
Krásna tortička, ale ja mám problém to rozrezať. Ja hovorím, čím krivšie, tým krajšie.
tinca
krásna torta, aj na reze. Krém sa mi veľmi páči, len tiež by som vajíčka prešľahala nad parou
valeri
Torta na výbornú, ale určite by som krém zo surových vajíčok nerobila, uvarila by som ho nad parou a potom vychladnutý zmiešala so šľahačkou, ale inak nemá chybu. Ukladám si ju
babidka
Aj mne sa paci :-) No a kedze mam vlastne cerstve vajicka , tak sa surovych zltkov nebojim...
letisia
Mám veľa receptov na tiramisu, aj originál talianske, ale ani v jednom sa nešľahajú žĺtky nad parou. No ale môžem vyskúšať.
katyka007
Letisia, podobne, ale zase mam male dieta, takze skusit to mozem, predsa je to asi bezpecnejsie (nikdy som sa nad tym takto nezamyslala). Nabuduce skusim zltky vyslahat nad parou. Z tejto torty krpec dzobol iba trosicku, nie kvoli vajickam, ale kvoli silnej kave a alkoholu. Sice ho tam nejde vela, no aj tak ho citit. Napr tiramisu mu nedavam vobec, tam je alkoholu "trosku" viac :D
babkamt
Torta si ti vydarila.Obdivujem tvoju lesklú polevu.Čokoládové mám rada.
damisa
som rada, že som naďabila na Tvoj recept, je skoro taký istý ako môj, my ho voláme šuhajdova torta a je to najobľúbenejšia torta v našej rodine
lailuska
Krásny recept a krásne nafotený! Tiež by som vajcia šľahala nad parou. Vyskúšam, vnučka bude mať 6 rôčkov a ľúbi čokoládové.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia