Švédsky kôprový chlieb

Autor receptu: irenaw

Tento chlieb sme si obľúbili. Časom som ho mierne upravila. Uvádzam pôvodnú aj našu verziu. Recept pochádza z jednej z mojich chlebových kníh. Upečiete ho aj bez chlebového kvásku ;-D

15
porcií
180 minút
príprava
45-60 minút
na 180 °C

Postup

  1. Droždie rozpustíme vo vlažnej vode. Cibuľu pokrájame na hrubo. Kôpor posekáme. Múku zmiešame so soľou. Maslo, syr a vajce necháme ohriať na izbovú teplotu. Vajce rozšľaháme. Všetko zmiešame v mise. Vzniknuté cesto je mäkké a lepkavé. Vyklopíme na pomúčenú dosku a miesime cca 10 minút, kým nie je cesto hladké a pružné. Vložíme do misy, zakryjeme utierkou a necháme kysnúť cca 1,5 hodiny na dvojnásobok. Formu na biskupský chlieb potrieme maslom. Cesto stlačíme a necháme 10 minút stáť. Vytvarujeme podlhovastý bochník. Vložíme do formy a necháme opäť kysnúť na dvojnásobok asi 1,5 hodiny. Pečieme 45-60 minút na 180°C. Necháme vychladnúť na mriežke. Výborné k údenému lososovi. Ale mne úplne stačí aj čerstvý syr s kôprom :-)
  2. Teraz moje zmeny: 1. V originále sa spomína cream cheese alebo cottage cheese. Mám doma veľmi často čerstvý syr z domáceho jogurtu, tak používam ten. Je mokrejší ako kupovaný, treba pridať cca 50 g múky. 2. Cibuľa je v chlebe fantastická, ale na hrubo krájaná nebola až tak podľa mojich predstáv. Preto ju krájam na jemno. 3. Odkedy mám rada kôpor, snažím sa dobehnúť zameškané a tak dávam až 4 PL. 4. Pridávam 2-3 PL kvásku. V pohode môže byť aj sušený kvások z DM Drogérie alebo z predajne zdravej výživy. Množstvo podľa návodu na obale. Chlieb vydrží dlhšie chutný. 5. Múku miešam pšeničnú T650 a špaldovú hladkú v pomere 1:1. To je všetko, už je to len "Kôprový chlieb" ;-)
  3. Samozrejme môžete použiť aj čerstvé droždie. Chlieb sa dá upiecť v rúre. Aj v pekárni. Nastavím program cesto. Po skončení programu počkám až chlieb dokysne a zapnem program pečenie. Potrebuje asi o hodinu viac ako je štandardne nastavená pekáreň. Niekedy pečiem v tortovej forme malé žemličky potreté maslom a uložené do kruhu.