Torta

Švédska Princess torta v ružovom

Autor receptu: roxanne

Toto je tradičná švédska torta pečená podľa receptu Mery Berry - v ružovom prevedení, lebo v kríze sa ťažko zháňa zelená potravinárska farba.* Kto nemá čas a náladu zašpiniť a potom poumývať pol kuchyne, nech ani nečíta ďalej. Pre cukrárskych maniakov je to brnkačka. Chuť je v každom prípade vynikajúca.

16
porcií
60 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pečenie tejto torty trvá dva dni, takže si to môžete rozložiť. Najskôr radím uvariť džem, aby mal čas riadne stuhnúť, lebo inak Vám polezie z torty (ako mne). Do hrnčeka dáme čerstvé maliny, zasypeme ich cukrom, na miernom ohni privedieme k varu, varíme 4 min a odstavíme. Komu nevadia v džeme malinové jadierka, má hotovo, ostatní si to prepasírujú cez sitko. Necháme vychladnúť, najlepšie cez noc.
  2. Deň dopredu sa dá pripraviť aj marcipán a prípadne aj korpus, aby bol poriadne vychladnutý. Marcipán pripravíme nasledovne: V mixéri zmiešame najemno pomleté mandle, kryštálový cukor a práškový cukor. Zvlášť v miske si vyšľaháme ručným mixérom vajcia s mandľovou arómou a potravinárskou farbou. Ja som si z vyšľahaných vajec trochu odobrala ešte pred pridaním farby a zmiesila som si kúsok bezfarebného béžového marcipánu, z ktorého som potom urobila ružu. Vyšľahané vajcia postupne pridávame do suchej mandľovo-cukrovej zmesi tak, aby nám vznikla kompaktná marcipánová pasta, ktorá sa bude dať natenko vyvaľkať. S tým vajcom opatrne (stačia úplne malé vajíčka), ja som to ani nedala celé, marcipán by bol príliš mäkký a lepkavý. Ak robíme marcipán deň vopred, zabalíme ho do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky.
  3. Upečieme si korpus. Ja som robila podľa seba, ale BBC recept hovorí, že si celé vajcia metličkovým mixérom vyšľaháme (5 min) s cukrom, postupne jemným ručným miešaním pridáme preosiatu múku s práškom do pečiva a nakoniec roztopené maslo. Cesto dáme do vymastenej a vysypanej tortovej formy, pečieme 25-30 min na 180°C.
  4. Na druhý deň môžeme v pečení pokračovať. Uvaríme si vanilkový krém. V mlieku minútku povaríme rozrezaný vanilkový struk. Odstavíme, necháme trochu vychladnúť. Vo väčšej miske ručným šľahačom vymiešame žĺtky s cukrom a zemiakovým škrobom na penu. Postupne do nej pridáme teplé vanilkové mlieko, metličkou všetko riadne premiešame. Masu prelejeme do hrnca, za stáleho miešania ju privedieme k varu, mal by to byť taký hustý puding. Ešte do teplého pridáme maslo, spolu to dobre premiešame. Dáme do misky, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme riadne vychladnúť.
  5. Keď vanilkový krém vychladne, môžme začať skladať tortu. Korpus rozrežeme na tri diely. Smotanu poriadne vyšľaháme, až na doraz, musí byť naozaj poriadne tuhá (treba kúpiť tučnú smotanu na šľahanie 40 %, prípadne pridať stužovač). Vanilkový krém po vybratí z chladničky prebehneme elektrickým ručným mixérom. Odoberieme z neho štvrtinu - za dve lyžice rozotrieme na tenko na spodný korpus, zvyšok dáme do cukrárskeho sáčku a pomocou neho nanesieme na celý okraj korpusu valček krému, ako keby bariéru, do ktorej neskôr nalejeme malinový džem.
  6. Do zvyšných 3/4 vanilkového krému opatrne primiešame tuhú šľahačku. Nie všetku! Ťažko sa mi odhaduje, koľko tej šľahačky treba pridať, lebo krém musí ostať dostatočne tuhý na to, aby udržal tortové korpusy a nevytekal von. Ja som to trochu s tou šľahačkou prehnala. Krém bol síce veľmi dobrý, ľahučký, ale keď som naň potom pricapila vrstvu korpusu, začal liezť von. Takže to nechávam na váš úsúdok, odhadla by som to však na cca polovicu (šľahačky).
  7. Sme stále pri spodnom korpuse. Na malinovú vrstvu opatrne nanesieme cca tretinu vanilkovo-šľahačkového krému. Priložíme stredný korpus, potrieme ho zvyškom krému a priložíme vrchný korpus. Ak vám to nelezie von, gratulujem! Ja som v tejto chvíli zvádzala s tortou úporný boj o prežitie. Mňa šľak triafal a torte hrozilo, že skončí v koši. Nakoniec sme sa nejako dohodli a torta to ustála. Keď je torta poskladaná, nanesieme na ňu zvyšok šľahačky. Po bokoch ju jemne rozotrieme, na vrchu torty vyformujeme cca polguľovitý tvar. Tortu dáme do chladničky na hodinu stuhnúť.
  8. Keď je torta stuhnutá, na papieri na pečenie si rozvaľkáme marcipánový poťah na tortu. Ja som na vaľkanie použila umelohmotný valček, na drevo by sa asi tá sladká plastelína dosť lepila. Trošku som musela podsýpať práškovým cukrom. Keď to máme rozvaľkané na dostatočne veľký kruh, rýchlym pohybom samuraja tú placku aj s papierom preklopíme na tortu (papier bude hore). Máme len jeden pokus, takže sa snažíme placku nasmerovať na stred torty. Papier stiahneme, poťah jemne pricapkáme na tortu, zvyšné kusy dole odrežeme. Z nezafarbeného marcipánu si urobíme ružu: Z 10 -12 koliesok (4 cm v priemere) vyvaľkaného marcipánu, ktoré postupne na seba vrstvíme. Kocku čokolády rozpustíme so štipkou masla v malej miske v mikrovlnke, dáme do sáčku, odrežeme rožtek a trasúcou sa rukou nanesieme na tortu ozdobu. Priložíme ružu (ja som jej vyrezala do torty malý kráter, do ktorého som ju usadila) a jemne poprášime práškovým cukrom. Urobiť túto tortu je makačka, ale verím, že jej chuť stojí za to.