Švábovica (fotorecept)

Autor receptu: marianne

Tak to voláme. Zjesenieva sa, ozimieva sa a vtedy ulietavam na týchto starých receptoch, ktoré zohrejú a zasýtia. Je to v podstate granadír, v najzákladnejšej forme, aj keď na granadír dávam úplne iné množstvá. Tu je pridaná veľká obličková fazuľa, vraj veľmi vhodná ako podporná potravina pri liečbe obličiek, aj sa na ne podobá...:-) U nás sa volá švábová fazuľa, preto švábovica, ktovie prečo...

5-6
porcií

Suroviny

Postup

  1. Najskôr si deň vopred namočíme a potom uvaríme fazuľu spolu s bobkovým listom, soľou, novým a čierným korením. Scedíme a odložíme.
  2. Cestovinu (mali by byť fliačky), ale mne sa pre ne nechcelo utekať do obchodu. Čo doma bolo, to sa dalo, uvaríme ako sme zvyknuti. Alebo si urobíme aj domáce, kto má čas. Scedíme odložíme na teplé miesto.
  3. Očistené zemiaky pokrájame na plátky, alebo kocky a uvaríme v slanej vode. Scedíme odložíme na teplé miesto.
    TIP:
    *Alebo uvarte skoro zemiaky a prišupnite jeden hrnček cestoviny, ak sa vám nechce variť na dva krát. To robím, keď sa moooc ponáhľam.*
    Zo 2 dl zemiačnej vody si nechajte nakoniec, uvidíte akú to bude mať hustotu.
  4. Cibuľu nakrájame na drobno a orestujeme na masti do ružova. Pravdu povediac, čím viac cibule, tým lepšie. Stiahneme z ohňa / aby nezhorkla paprika/ a pridáme červenú mletú papriku. Taktiež nešetríme paprikou. Ja dávam veľa. Nepomýľte si papriky ako ja, pálivu s nepálivou, to bola teda pekelná švábovica....
  5. Nakoniec vmiešame do cibuľového základu uvarenú fazuľu, scedené zemiaky aj cestovinu. Podávala som so zaváranou cuketou od @ancicky. Dobrá je aj uhorka, čalamáda alebo čerstvý zeleninový šalát. A doriedime odloženou zemiačnou vodou. Najlepšie je to také *mľazgavé*.
  6. Hotovo. Môžete si pridať plátok údeného, opečenej slaninky alebo volské oko, prekrojené vajíčko, to už je na vás..