Sushi

Autor receptu: mihokova

ODSTRANTE Z RECEPTU FOTOGRAFIE KTORE NIE SU VASE VLASTNE, ALE SU SKOPIROVANE Z INEJ STRANKY (MIMIBAZAR)!!! NA VARECHU JE DOVOLENE PRIDAVAT IBA SVOJE VLASTNE FOTOGRAFIE. TAKTIEZ JE POTREBNE PREPRACOVAT TEXT RECEPTU (napísať ho vlastnými slovami), PRETOZE JE CELY SKOPIROVANY Z INEJ STRANKY. REDKACIA. V prvom rade chcem povedať, že tento recept nie je môj ale užívateľa Daniela C. (Dancúľ) ID 8958 z inej stránky. Daniela má švagra pôvodom Japonca, ktorý ju naučil Sushi pripravovať podľa receptúry jeho maminy Japonky. Recept som vyskúšala, a podaril sa na prvý krát - na výbornú. Odporúčam a dakujem Daniele.

2
porcie
30 minút
príprava
12 minút
tepelná úprava

Postup

  1. ... čím plníme Sushi: na tenko nakrájané: paprika, uhorka, avokádo, mäkká vaječná omeleta jemne osolená, ryba, v mojom prípade je to údený tuniak (ja našim mrazeným rybám neverím... teda ich čerstvosti, keďže ich konzumujeme surové-tepelne neupravené, volím radšej údenú rybu, alebo naloženú v oleji) a pomazankové maslo.
  2. Uvarím si ryžu v čistej vode, teda nepridávam do nej nič, ani soľ. Do uvarenej a vychladenej ryže prilejeme ryžový ocot (ja ho s cukrom zohrievam v mikrovlnke, aby sa mi rýchlejšie roztopil) docielite ním zlepenie ryže... množstvo volím podľa chuti. Skúste 1 čl cukru. Ryžu som mala vo varnom sáčku. Varila som ju 12 min. Potom som vodu zliala a ryžu nechala v sáčku ešte 5 min spariť. Potom som ju vysypala do misy a nechala vychladnúť. Vychladenú zmiešala s ryžovým octom s cukrom. Počas chladnutia si môžete pripraviť náplň. Mrkvičkové pásiky a paprikové som si sparila v hrnčeku na paráku. Mrkva sa parila dlhšie. Papriku som pridala neskôr. Nerozvarte si zeleninku.
  3. POZOR Grif môjho švagra, teda jeho mamky (originál japonky)... NORI ohrejeme nad ohňom rýchlym poťahovaním zo strany na stranu, a to po celom povrchu a z oboch strán, rýchlo a nie dlho, aby neobhorelo, len nám musí " zavoniať za morom :-) " tak mi to vysvetlili a ozaj to funguje. Ak tento bod vynecháte nič sa nestane.
  4. Úplne studenú ryžu rozkladáme na riasu, položenú na rolovacej podložke (pozor, riasy treba otočil lesklou stranou dolu). Dobre pritlačíme (mokré ruky sa nebudú lepiť). Nechávame asi 1/4 až 1/3 okraja riasy voľného. Ryža sa výborne rozťahuje vlhkými rukami. -vegetariánske sushi s omeletou a avokadom, paprikou a uhorkou
  5. toto je obľúbené sushi mojej sestry... v usa ho volajú Filadelfia, lebo je v ňom použité pomazánkové maslo Filadelfia, ktoré sa hodí k udenej rybe a ja som tam šupla avokádo, ktorého nikdy nie je dosť.
  6. plátky ryby , paprika a avokádo
  7. takto to rolujem, ale oboma rukami... tou druhou momentálne fotím :-), pridržiavam náplň, aby som ju dostala pekne do stredu.
  8. Treba dobre popritláčať vytvarovať valec.
  9. Hotové sushi som vložila na chvíľu do chladničky vychladiť. Stuhnúť.
  10. Po takej polhodinke valčeky pokrájame ostrým nožom, ktorý vždy namočíme do vody, alebo aspoň utrieme do vlhkej servítky. Valčeky krájame na hrúbku cca 1,5 - 2 cm. Týmto sushi valčekom sa hovorí MAKI. Z jednej rolky som nakrájala 8 kúskov + 2 kraje. Teoreticky môžete počítať na jednu osobu jeden valček. Z množstva prísad ktoré som uviedla, som urobila dve rolky.
  11. Sojovú omáčku zmiešame s wasabi. Wasabi treba rozpustiť v omáčke. Wasabi si však pridávajte postupne podľa chuti. Je to druh chrenu, veľmi ostrý. Paličkami chytiť rolku krátko namočiť do pripravenej omáčky a šup do pusinky. Medzi jednotlivými MAKI môžeme (odporúčam) zajedať nakladaným zázvorom. Dá sa kúpiť samostane už naložený alebo si ho pripraviť doma (cca 5 týždňov). MAKI sa dajú plniť čím koľvek. Treba skúšať, kombinovať. Podľa chuti. Suroviny sa dajú nakúpiť v TESCO, Billa, zdravá výživa. V Tesco predávajú aj Sushi kit. Je tam základné balenie. Všetko okrem nápne do MAKI. Želám všetkým dobrú chuť a dakujem DANIELE!!!