Sushi
Autor receptu: mihokova
ODSTRANTE Z RECEPTU FOTOGRAFIE KTORE NIE SU VASE VLASTNE, ALE SU SKOPIROVANE Z INEJ STRANKY (MIMIBAZAR)!!! NA VARECHU JE DOVOLENE PRIDAVAT IBA SVOJE VLASTNE FOTOGRAFIE. TAKTIEZ JE POTREBNE PREPRACOVAT TEXT RECEPTU (napísať ho vlastnými slovami), PRETOZE JE CELY SKOPIROVANY Z INEJ STRANKY. REDKACIA. V prvom rade chcem povedať, že tento recept nie je môj ale užívateľa Daniela C. (Dancúľ) ID 8958 z inej stránky. Daniela má švagra pôvodom Japonca, ktorý ju naučil Sushi pripravovať podľa receptúry jeho maminy Japonky. Recept som vyskúšala, a podaril sa na prvý krát - na výbornú. Odporúčam a dakujem Daniele.
2 porcie |
30 minút príprava |
12 minút tepelná úprava |
Postup- ... čím plníme Sushi: na tenko nakrájané: paprika, uhorka, avokádo, mäkká vaječná omeleta jemne osolená, ryba, v mojom prípade je to údený tuniak (ja našim mrazeným rybám neverím... teda ich čerstvosti, keďže ich konzumujeme surové-tepelne neupravené, volím radšej údenú rybu, alebo naloženú v oleji) a pomazankové maslo.
- Uvarím si ryžu v čistej vode, teda nepridávam do nej nič, ani soľ.
Do uvarenej a vychladenej ryže prilejeme ryžový ocot
(ja ho s cukrom zohrievam v mikrovlnke, aby sa mi rýchlejšie roztopil) docielite ním zlepenie ryže... množstvo volím podľa chuti. Skúste 1 čl cukru.
Ryžu som mala vo varnom sáčku. Varila som ju 12 min. Potom som vodu zliala a ryžu nechala v sáčku ešte 5 min spariť. Potom som ju vysypala do misy a nechala vychladnúť. Vychladenú zmiešala s ryžovým octom s cukrom.
Počas chladnutia si môžete pripraviť náplň. Mrkvičkové pásiky a paprikové som si sparila v hrnčeku na paráku. Mrkva sa parila dlhšie. Papriku som pridala neskôr. Nerozvarte si zeleninku.
- POZOR Grif môjho švagra, teda jeho mamky (originál japonky)...
NORI ohrejeme nad ohňom rýchlym poťahovaním zo strany na stranu, a to po celom povrchu a z oboch strán, rýchlo a nie dlho, aby neobhorelo, len nám musí " zavoniať za morom :-) " tak mi to vysvetlili a ozaj to funguje.
Ak tento bod vynecháte nič sa nestane.
- Úplne studenú ryžu rozkladáme na riasu, položenú na rolovacej podložke (pozor, riasy treba otočil lesklou stranou dolu). Dobre pritlačíme (mokré ruky sa nebudú lepiť). Nechávame asi 1/4 až 1/3 okraja riasy voľného.
Ryža sa výborne rozťahuje vlhkými rukami.
-vegetariánske sushi s omeletou a avokadom, paprikou a uhorkou
- toto je obľúbené sushi mojej sestry... v usa ho volajú Filadelfia, lebo je v ňom použité pomazánkové maslo Filadelfia, ktoré sa hodí k udenej rybe a ja som tam šupla avokádo, ktorého nikdy nie je dosť.
- plátky ryby , paprika a avokádo
- takto to rolujem, ale oboma rukami... tou druhou momentálne fotím :-), pridržiavam náplň, aby som ju dostala pekne do stredu.
- Treba dobre popritláčať vytvarovať valec.
- Hotové sushi som vložila na chvíľu do chladničky vychladiť. Stuhnúť.
- Po takej polhodinke valčeky pokrájame ostrým
nožom, ktorý vždy namočíme do vody, alebo aspoň utrieme do vlhkej servítky. Valčeky krájame na hrúbku cca 1,5 - 2 cm. Týmto sushi valčekom sa hovorí MAKI.
Z jednej rolky som nakrájala 8 kúskov + 2 kraje. Teoreticky môžete počítať na jednu osobu jeden valček.
Z množstva prísad ktoré som uviedla, som urobila dve rolky.
- Sojovú omáčku zmiešame s wasabi. Wasabi treba rozpustiť v omáčke. Wasabi si však pridávajte postupne podľa chuti. Je to druh chrenu, veľmi ostrý.
Paličkami chytiť rolku krátko namočiť do pripravenej omáčky a šup do pusinky.
Medzi jednotlivými MAKI môžeme (odporúčam) zajedať nakladaným zázvorom. Dá sa kúpiť samostane už naložený alebo si ho pripraviť doma (cca 5 týždňov).
MAKI sa dajú plniť čím koľvek. Treba skúšať, kombinovať. Podľa chuti.
Suroviny sa dajú nakúpiť v TESCO, Billa, zdravá výživa.
V Tesco predávajú aj Sushi kit. Je tam základné balenie. Všetko okrem nápne do MAKI.
Želám všetkým dobrú chuť a dakujem DANIELE!!!
|