Sushi ryža

Autor receptu: chutimi

Pridávam recept, podľa ktorého varím ryžu na sushi, pretože nesúhlasím s návodmi na obaloch. Ako tu čítam, väčšina ľudí ich robí podľa týchto návodov. Upozorňujem, že gramáže sú odhadom, na meranie používam šálku (objem cca. 2,5 dcl doplna). Túto mieru nájdete v postupe. Verím, že vám bude chutiť.

3-6
porcie
90 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Dve šálky ryže prepláchnite v sitku v studenej vode toľkokrát, aby voda ostala číra (niekedy stačí 2-krát, inokedy je aj 7-krát málo). Zároveň vyberte nepekné zrnká a prípadne objekty, ktoré by sa v nej nemali nachádzať.
  2. Ryžu vložte do hrnca a zalejte vodou. Pravidlom je dať cca. o 5 % (max. 10 %) viac vody ako je ryže. To znamená, že na 2 šálky ryže dajte 2 a 1/8 šálky vody (max. 2 a 1/4). Nechajte odstáť 30 minút. Tým ryža získa belosť a lesk.
  3. Zakryte hrniec, dajte ryžu variť a nechajte zovrieť. Keď začne voda vrieť, stiahnite plameň na minium a varte 20 minút. Nikdy neodkrývajte hrniec!
  4. Do malého hrnca dajte ryžový ocot, cukor, soľ a riasu. Na 2 šálky ryže potrebujete pol šálky octu, 1/4 šálky cukru a 2 čajové lyžičky soli. Miešajte na miernom plameni kým sa neroztopí všetok cukor a soľ. Nenechajte zovrieť! Po roztopení vyberte riasu a odložte bokom.
  5. Až teraz sa do hrnca s ryžou môžete pozrieť prvýkrát. (Pokiaľ sa náhodou všetka voda neodparila/nevstrebala, zakryte a nechajte ešte chvíľu povariť.) Pokiaľ v hrnci neostala žiadna voda, opäť ho zakryte a nechajte ryžu odpočívať 20 minút. Hrniec po túto dobu neotvárajte!
  6. Ryžu premiestnite z hrnca do drevenej alebo plastovej nádoby. Nedávajte ju do kovovej a nepoužívajte ani žiadne kovové nástroje (iba drevo alebo plast). Dajte pozor, aby ste zbytočne nerozmliaždili jednotlivé zrnká. Pri použití kovovej nádoby alebo nástrojov tieto degradujú chuť ryže samotnej.
  7. Ryžu zľahka prevalujte aby sa rýchlejšie ochladila. Zároveň prilejte zálievku a nechajte vychladnúť. Dajte pozor, aby ste zbytočne nerozmliaždili jednotlivé zrnká, nezoškrabujte a neprevalujte ryžu silou. Nezľaknite sa, že hneď po pridaní zálievky je ryža príliš vlhká a prestáva lepiť, po vychladnutí bude ideálna. Hotovo! Toto množstvo ryže vám bude stačiť na prípravu sushi (maki a nigiri) pre cca. 4 ľudí.