Sushi Nigiri Maguro

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Najprv si pripravíme sushi ryžu. Studenou vodou ju prepláchneme 6 krát, kým nezostane voda úplne čistá. Premytú ryžu dáme variť. Pred uzavretím varnej nádoby alebo špeciálneho variča na ryžu do nej pridáme riasu kombu. Tá pri varení pôsobí ako zmäkčovač vody a zároveň ako prírodná želatína. Náš tip: Kilo sushi ryže by sa malo variť približne 23 minút. Potom ryžu necháme ešte 7 minúť stáť bez varenia. Varič, alebo hrniec zatiaľ neodokrývame.
  2. Medzitým si pripravíme zálievku. Zmiešame ryžový ocot s cukrom a soľou. Zálievku miešame metličkou kým nie je tekutina číra. Keď je ryža hotová, riasu kombu môžeme odstrániť. Opatrne ju premiešame a zakryjeme ešte na jednu minútu. Potom môžeme ryžu preložiť do misky. Zálievku rovnomerne vylejeme na ryžu. Varechou ju dôkladne premiešame, aby sa zrnká od seba oddelili.
  3. Na prípravu Nigiri Maguro si pripravíme ostrý nôž a pohár s vodou na namáčanie noža. Príprava Nigiri Maguro: Ostrým nožom nakrájame filet tuniaka na asi centimeter hrubé a asi 6 cm dlhé kúsky. Namočíme si ruky, aby sa nám s ryžou ľahšie pracovalo. V ruke z ryže vytvoríme malý valček. Na tuniaka nanesieme kúsok wasabi a pritlačíme k ryži. Ryžu ešte vytvarujeme, aby spod ryby nevyčnievala.
  4. Servírujeme nasledovne: Na tanier uložíme pripravené kúsky Nigiri Maguro spolu s kúskom wasabi, nakladaným zázvorom a sójovou omáčkou.