Sušené paradajky

myalab - fotkamyalab, 21. augusta 2012
Sušené paradajky
Foto: myalab

Keďže je sezóna rajčín a moja dcéra ich veľmi obľubuje rozhodla som sa ich pripraviť doma. Každému z môjho okolia sa takto pripravené rajčiny Zobraziť celý popisKeďže je sezóna rajčín a moja dcéra ich veľmi obľubuje rozhodla som sa ich pripraviť doma. Každému z môjho okolia sa takto pripravené rajčiny páčili a pýtal recept, tak posúvam aj na varechu :)

2
porcie
15 minút
príprava
600 minút
na 60 °C

Suroviny

3000 g
1/2 ČL
1/2 ČL
1 ČL
2 PL
1 PL
1 PL
2 ks
120 g
1 PL
2 dl




Postup

  1. 1

    Umyté rajčiny, prekrojíme, vyberieme mäkké časti a poukladáme na plech vyložený papierom na pečenie alebo rošt. Kto chce môže rajčiny aj vopred ošúpať. Zo spodu rajčiny narežte krížik a vložte ich na 20 - 30 sekúnd do horúcej vody. Potom do studenej prípadne aj s ľadom. Šupka sa sama odlúpi a vy už len dokončite. Papierovým kuchynským obrúskom vytrieme prebytočnú šťavu. Môžeme posoliť. Dôležité je sušiť v rúre pri otvorených dvierkach cca 5cm, cirkulácia dovoľuje vlhkému vzduchu unikať a rajčiny sa lepšie usušia. Sušíme pri teplote 60 stupňov cca 10 - 12 hodín, občas môžeme plechy vymeniť.

  2. 2

    Po usušní ich presypeme na jeden plech, kde pridáme ostatné ingrediencie a premiešame. Osvedčilo sa mi pridať časť cesnaku prelisovaného a časť na plátky. Množstvo uvádzam len orientačne, každý použije podľa svojej chuti. Takto pripravené rajčiny vložíme do pohára zalejeme ohriatym extra virgin olivovým olejom, môže byť aj slnečnicový. Ak rajčiny nechceme zalievať olejom ochutíme ich asi hodinu pred dokončením sušenia a po vychladnutí ich uzatvoríme v sklennej nádobe.

  3. 3

    Bez sterilizácie vydržia v tme, v chlade a suchu uzavreté až pol roka. Kto chce môže sterilizovať.

  4. 4

    Z troch plných plechov mi vyšli 2 poháre - 3,3 dl.

Diskusia k receptu

radulienka
Krásny recept, musím vyskúšať, pretože kupované sú dosť drahé, tak si treba takto pomôcž, vďaka za recept...
julica
Ešte aj do sušených rajčín vegetu???? Inak musia byť super.
afptrans
a máme tu sušené paradajky s tvárou Ježiša .. hádam som sa nikoho nedotkla, ale ten odraz svetla na pohári ma pobavil :)
milad
Nie je drahá tá energia? Sušenie v rúre 10 -12 hodín mi príde dlho, aj keď je to len na 60°C . To ich asi dosť predraží, nie? Neviem to porovnať so sušičkou, lebo ju nemám. Nešlo by to napr. na slnku, ako huby? Vystriehnuť horúce dni a tak sušiť. Či by splesniveli?
marianna76
Hm... netradičné sušenie aj zo šúpaním a vyberaním mäkkých častí,... ale ja môžem potvrdiť, hoci nemám ešte 100 rokov, že môj syn, ktorý rajčinu surovú kôli šupke neje, ani v žiadnom mäse, tak sušené, napr, podľa Alena45, aj so šupkou, mu chutia veľmi moc... aj tie čo má zasadené, tak len na sušenie mi dáva...
Prísady sú fajn, niekedy keď skúsiš bez nich, bude to parádna chuť rajčín....
2010
Pekny recept, ale je zaujmave ako to robia tradicne babky na dedinach v Taliansku , ked je pekne tak ich nakrajaju a posolia a nechaju ususis na slnku. Zoberu domov a ked je skaredo dokoncia s povarenim v octovej vode , bylinky , cesnak olej .



kamila785
ďakujem za recept, vlani som sušila , ale som ich nemala dobré skôr zhorené
myalab
Ďakujem za komentiky. Moja rura ich vysusila dnes za 8,5 hodiny. Susila som 3 plechy odrazu. Obcas som ich povymienala. V suicke potravin take velke mnozstvo odrazu nevysusim a trva to tam tiez dlho. Ten cas to jednoducho potrebuje. Len pozor nevysusit ich az velmi, aby neostali len supky.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia