Sušené paradajky s bazalkou a cesnakom v olivovom oleji - sterilizované (fotorecept)

Autor receptu: danja301

Sušené paradajky sú obľúbeným receptom každého letného obdobia. Väčšina gazdiniek pracne nachádza miesto v chladničke , kde ich uskladňuje , kým sa nezjedia. Ja ich roky sterilizujem a bola som prekvapená , koľko málo resp. skoro nik nemá túto skúsenosť .Tu je teda moja.

240 minút
príprava

Postup

  1. Používam mäsitý druh paradajok ,ktorý má viac dužiny a tá ostáva aj po vysušení a vytvára svojou chuťou aj konzistenciou celé čaro receptu.
  2. Množstvo závisí od dozrievania v záhrade , ale podľa môjho odhadu sú to asi 3 kg .
  3. Paradajky umyjeme a nakrájame. Ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie šupkou dole. Osolíme.pridáme cukor ,posypeme sušenou bazalkou a oreganom,pokvapkáme olivovým olejom. Vložíme do rúry ,ktorú vyhrejeme na 150.st. Rúru nesmieme zatvoriť úplne ,ale do dvierok dáme drevenú varechu tak ,aby bola pootvorená asi 15cm.
  4. Ukladanie by malo vyzerať asi takto.
  5. Po dvoch hodinách vyzerajú takto. My sušíme ešte asi 2 hodiny.
  6. Zatiaľ si pripravíme cesnak ,bazalku a fľaštičky.
  7. Po 2 hodinách , závisí od rúry , máme takéto množstvo paradajok s konzistenciou akú vidno na obrázku.
  8. Vrstvíme do fľaštičiek s cesnakom a čerstvou bazalkou. Ak je potrebné , pridáme soľ.
  9. Množstvo paradajok nám stačilo na 3 takéto fľaštičky. Dolejeme olivový olej , ale nie úplne po povrch ,lebo ak sa dostane pri sterilizácii medzi vrchnák a sklo , fľaštička sa hermeticky neuzavrie. Odporúčam viečka a vrch fľaštičiek poriadne do sucha povytierať.
  10. Rúru vyhrejeme na 200 st. Fľaštičky položíme na na pekáč , do ktorého nalejeme asi 2-3 cm vody pre prípad , že na nich zabudnete a trocha oleja vytečie. Doba sterilizácie je len do momentu , kedy spozorujete , že olej vo vnútri začína bublinkovať. Rúru vypneme a necháme tam paradajky až do úplného vychladnutia napr. do rána.
  11. Dobrú chuť!