Hovädzí steak

Surf and turf s grilovanou zeleninou a pyré zo sladkých zemiakov

Autor receptu: redakcia

3
porcie
40 minút
príprava

Postup

  1. Naporciované steaky pred prípravou vyberieme z chladničky, aby mäso malo izbovú teplotu. Steaky prudko z oboch strán opečieme na panvici s olejom. Osolíme, okoreníme a vložíme do rúry predhriatej na 180 stupňov. Čas pečenia od 5 do 15 minút sa líši podľa toho, ako chceme steaky prepečené.
  2. Krevety očistíme a osušíme. Orestujeme na olivovom oleji do ružovkasta, osolíme, okoreníme a zastrekneme citrónovou šťavou.
  3. Sladké a obyčajné zemiaky dáme spolu variť do osolenej vody. Uvaríme domäkka, scedíme a popučíme. Pridáme maslo a smotanu a vyšľaháme dohladka. Pyré prepasírujeme a dochutíme soľou.
  4. Zeleninu nakrájame na rovnomerné kúsky. Mrkva potrebuje dlhšiu prípravu, tak ju predvaríme a potom grilujeme. Postupne pridávame cuketu a cibuľu. Všetko spolu premiešame a dochutíme bylinkami, soľou a korením. Servírujeme všetko spolu aj s omáčkou demi glace.
  5. TIP na expresne pripravenú omáčku demi glace: Panvicu, na ktorej sme opekali steaky, neumývame, výpek poslúži ako základ omáčky. Výpek podlejeme vývarom a zredukujeme varom na polovicu. Nakoniec zahustíme studeným maslom.