Šunkovo-syrové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept)
Autor receptu: babkamt
Tieto slimáky som robila k šošovicovej polievke. Terezka si z nich vzala domov, že si ich
vezme v pondelok na desiatu do školy. Pôvodne som chcela robiť osúch, no Terezka
chcela slimáky.
Postup
- Do 70 ml vlažného mlieka som dala 1 čl cukru, rozmrvila som 21 g droždia. Z odváženého množstva múky som odobrala 1 pl. Zamiešala som to a nechala kvások vykysnúť. K zvyšku múky som pridala 1 čl soli.Premiešala som múku. Pridala som k nej vykysnutý kvások. Vo zvyšnom mlieku som rozhabarkovala 3 ks prepeličích vyjec. a 80 ml oleja. To je náhrada za jedno slepačie vajíčko. Trochu som to premiešala, len toľko, aby nebola suchá múka. Postavila som si polievku. Potom som sa vrátila k cestu a dobre ho vypracovala. Nechala som ho vykysnúť.
- Ja som zase šantila v kuchyni. Okrem slaných slimákov som zarobila cesto aj na sladko. Z toho budú záviny.
- Práve som chcela dať vykysnuté cesto na plech. Prišla moja vnučka, prevzala velenie v kuchyni. Ona chce radšej slimáky ako osúch. Tak sme už spolu robili slimáky:-) Cesto som rozdelila na dve časti. Každú som natenko rozvaľkala. Natrela som ju kečupom, posypala pizza korením. Uložila som šunku, nastrúhala eidam.
- Cesto som zrolovala a nakrájala na 2 cm kolieska. Do druhej polovice cesta sme dali okrem šunky aj oravskú slaninu nakrájanú na plátky a Terezka chcela aj olivy:-)
- Tie som uložila na plech vystlaný fóliou na pečenie. Terezka natrela vrch slimákov zozšprúdľovaným vajíčkom. Na vrch sme dali ešte trocha strúhaného syra.
- Rúru som vyhriala na 180 stupňov. Slimáky sa piekli asi 20 minút.
- Podávala som ich so šošovicovou polievkou.