Šunkovo-syrové slimáky z kysnutého cesta (fotorecept)

Autor receptu: babkamt

Tieto slimáky som robila k šošovicovej polievke. Terezka si z nich vzala domov, že si ich vezme v pondelok na desiatu do školy. Pôvodne som chcela robiť osúch, no Terezka chcela slimáky.

20 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do 70 ml vlažného mlieka som dala 1 čl cukru, rozmrvila som 21 g droždia. Z odváženého množstva múky som odobrala 1 pl. Zamiešala som to a nechala kvások vykysnúť. K zvyšku múky som pridala 1 čl soli.Premiešala som múku. Pridala som k nej vykysnutý kvások. Vo zvyšnom mlieku som rozhabarkovala 3 ks prepeličích vyjec. a 80 ml oleja. To je náhrada za jedno slepačie vajíčko. Trochu som to premiešala, len toľko, aby nebola suchá múka. Postavila som si polievku. Potom som sa vrátila k cestu a dobre ho vypracovala. Nechala som ho vykysnúť.
  2. Ja som zase šantila v kuchyni. Okrem slaných slimákov som zarobila cesto aj na sladko. Z toho budú záviny.
  3. Práve som chcela dať vykysnuté cesto na plech. Prišla moja vnučka, prevzala velenie v kuchyni. Ona chce radšej slimáky ako osúch. Tak sme už spolu robili slimáky:-) Cesto som rozdelila na dve časti. Každú som natenko rozvaľkala. Natrela som ju kečupom, posypala pizza korením. Uložila som šunku, nastrúhala eidam.
  4. Cesto som zrolovala a nakrájala na 2 cm kolieska. Do druhej polovice cesta sme dali okrem šunky aj oravskú slaninu nakrájanú na plátky a Terezka chcela aj olivy:-)
  5. Tie som uložila na plech vystlaný fóliou na pečenie. Terezka natrela vrch slimákov zozšprúdľovaným vajíčkom. Na vrch sme dali ešte trocha strúhaného syra.
  6. Rúru som vyhriala na 180 stupňov. Slimáky sa piekli asi 20 minút.
  7. Podávala som ich so šošovicovou polievkou.