Sultánova pochúťka - jahňací perkelt na baklažánovom pyré

Autor receptu: tassiedevil

Táto špecialita je údajne veľmi populárna v jednej tureckej reštauráci v Bostone/USA/. Stojí za vyskúšanie...

4-6
porcie

Postup

  1. V panvici predhrejeme maslo a olej.Pridáme na 1,5 cm kocky nakrájané mäso a opekáme na strednom ohni 5-6 min. Pridáme na jemno nakrájanú cibulu a cesnak, a pražíme 2-3 min. Potom pridáme červenú papriku, paradajkový pretlak, na drobno nakrájané ošúpané a jadier zbavebé paradajky, oregáno, harissa korenie a na drobno nakrájanú papriku. Podlejeme asi tretinou vývaru , osolíme a prikryté pomaly dusíme na malom ohni asi hodinu, kým nám mäso nezmäkne. sem tam podlievame vývarom. Pri konci zamiešame hrozienka.
  2. Pokiaľ neviete zohnať harissa korenie tak si môžete pripraviť sami.
    65g turecké paprikové vločky
    6g údená španielska červená paprika
    4g sladká červená paprika
    1g cayenne korenie
    6g mletá rímska rasca
    2,5g mletá rasca
    15 g sušený cesnakový granulát
    7g sumac
    4g soľ
    Všetky koreniny spolu zamiešame.
  3. Baklažánové pyré si pripravíme deň dopredu.
    2ks baklažán
    150ml olivový olej
    soľ, čierne korenie,citronová šťava
    Baklažány popicháme, trochu z každej strany grilujeme nad otvoreným ohňom a pečieme v 200 C predhriatej rúre asi 20 min. Necháme trochu vychladnúť, ošúpeme, nakrájame na menšie kúsky a na panvici trochu popražíme , pokiaľ sa nám vlhkosť odparí. Necháme vychladnúť. Tyčovým mixerom rozmixujeme a postupne pridávame olej a citr.šťavu, pridáme soľ a korenie a vypracujeme na jemné pyré. Môžme pridať aj trochu na jemno nakrájanú cibuľu. Zakryté uložíme do chladničky.
  4. Spôsob servovania.
    Na baklažánové pyré, nakladieme kúsky mäsa a pooblievame omáčkou, zdobíme petržlenovou alebo korianderovou vňaťou. Ja som ešte k tomu spravil aj nokedle, nakoľko poniektorí členovia rodiny ohrňali nosom nad baklažánovým pyré...