Šúľance z tvarohovo-zemiakového cesta (fotorecept)

Autor receptu: dvorka

Občas skúšam zmenu a tak klasické zemiakové cesto som doplnila tvarohom a pšeničnú múku vymenila za celozrnnú špaldovú. Chuť je samozrejme iná, ale nie horšia. A cesto sa dá použiť aj na ovocné knedlíky, guľky s ovocnou omáčkou alebo na šúľance trochu opečené na panvici ako príloha k mäsu.

50 minút
príprava

Postup

  1. Do väčšieho hrnca som si dala variť osolenú vodu. Zemiaky som si nastrúhala do veľkej misy, pridala som jemný tvaroh, vajíčko a premiešala. Potom som pridala múku a cesto dobre vypracovala. Ja osobne posledné roky používam len špaldovú múku, ale môže byť aj klasická pšeničná pol na pol hrubá a polohrubá. Na trochu pomúčnenej doske som si spravila niekoľko valčekov na hrúbku palca a tie som nakrájala som malé kúsky.
  2. Každý kúsok som trochu povaľkala na tenký šúľanec, uložila na dlaň a keď som mala plno šúľancov, hodila som ich do vriacej vody.
  3. Po vyplávaní na povrch som šúľance chvíľu povarila, maximálne minútu. Vybrala som šúľance sitkom, prepláchla vodou a nechala som ešte odkvapkať. Pokračovala som v krájaní, šúľaní a varení.
  4. Na ešte horúce šúľance som dala tenké plátky masla a nechala ho roztopiť. Mletý mak sa zmieša s trochou práškového cukru, ktorý som si vymenila za trošku mletej stévie. Tú som si napestovala ešte minulý rok. Nemá takú zvláštnu chuť ako kupovaný biely prášok z obchodu. Je síce zelená, ale veľmi silno sladká. Makom som posypala šúľance a mohlo sa jesť.