Suikerbrood - Cukrový chlieb z Holandska (fotorecept)

Autor receptu: janger

Ponukam vam na ochutnanie tento cukrovy chlebik, po holandsky -suikerbrood. Pecie sa sice v celom Holandsku, ale patri hlavne k specialitam holandskej severnej provincie Friesland, kde ho volaju Fryske sûkerbôle. Sem-tam kupime. Tentokrat som sa rozhodla spravit ho doma. Prvy pokus bol chutny, ale tento je este lepsi. Vyborny na velkonocne ranajky :-).

40 minút
na 180-200 °C

Suroviny

Postup

  1. Formu som mala 27cm dlhu. Pouzite radsej vacsiu, pripadne dve mensie. A pozor, aby netiekla. Ak by ste nemali zazvorovy sirup, mozete ho nahradit medom, s pridanim cerstveho alebo mleteho zazvoru.
  2. Spravime kvasok, nechame chvilku podkysnut.
  3. Do nadoby dame muku. Prilejeme kvasok, vlazne mlieko, v ktorom sme rozmiesali vajce, zazvorovy sirup. Miesame asi 3 minuty. Len tak, aby sa to spojilo. Potom nadobu zakryjeme foliou a nechame 20 minut odpocivat. Muka takto lepsie prijme tekutu zlozku.
  4. Zacneme s miesenim cesta. Pridame skoricu, postupne sol. Potom zmaknute maslo. Pridavame ho po castiach. Ked ho cesto prijme, tak az potom pridame dalsie. Ja som cesto robila v kuchynskom robote. Nieco vyse 10 minut. Da sa aj rucne, samozrejme. Len to dlhsie potrva. Dobre vymiesime. Ked cesto natiahneme medzi prstami, mala by sa z neho spravit taka blana.
  5. Vypracovane cesto nechame kysnut. Kyslo nieco vyse hodinu. Nadobu zakryjeme bud foliou alebo vlhkou utierkou. Ja davam kysnut do (vypnutej) mikrovlnky, v ktorej som predtym nieco zohriala. A ked nemam co zohriat, tak dam do nej najprv mokru kuchynsku handricku - vechtik a zapnem na minutu. V mikrovlnke sa vytvori para, teplo a cesto tam potom dobre kysne. Ale to je len taky tip. Cesto moze kysnut aj len tak, v kuchyni. Alebo aj v chladnicke, len mu to bude potom dlho trvat.
  6. Medzitym dame rozpustit 30g masla. Castou masla dobre, nahrubo vytrieme formu na pecenie a vysypeme ju 2PL krystaloveho cukru.
  7. Pracovnu dosku potrieme troskou oleja. Vyberieme cesto a roztlacime ho.
  8. Cesto posypeme 1CL skorice. Na to vysypeme hrudkovy cukor. Pripadne kockovy cukor. Minule som pouzila hrudkovy - perlickovy cukor, no tentokrat som mala kocky, ktore som dala do igelitoveho vrecka a valcekom na cesto som to potlkla. Na hrubsie kusky.
  9. Cesto zlozime ako obalku.
  10. Potom ho trosku pootocime...
  11. ...a zase zlozime ako obalku.
  12. Vyvalkame. Priblizne na sirku formy.
  13. Zrolujeme (konce rolky postlacame-uzavrieme) a dame do formy, spojenou castou dolu. Formu zakryjeme kuchynskou foliou, ktoru sme trosku potreli olejom, aby sa neprilepila na cesto. Nechame zase nakysnut, kym nam chlebik pekne nenarastie. Tuto uz bolo vidiet, ze je forma chlebiku trochu tesna. Preto pouzite radsej vacsiu. Pred upecenim este vrch potrieme zbytkom rozpusteneho masla, v ktorom sme rozmiesali 1PL krystaloveho cukru. Dame piect do rury rozohriatej na 200 stupnov (klasicky vyhrev). Po 5 minutach znizime na 180 stupnov. Pecieme potom este asi 35 minut. Ja som dobre neustriehla a vrch mi trosku zhorel. Dajte si na to pozor a pripadne to dajte o kolajnicku nizsie. Alebo v pripade potreby zakryte vrch aluminiovou foliou. Mala som cesta vo forme prilis moc, trosku mi vytieklo, takze som musela cistit ruru ;-).
  14. Citala som niekde taky tip, ze ak chcete mat tento chlebik este lepkavejsi, tak ho mozete po upeceni este potriet zazvorovym sirupom. Aj ja som tak spravila. Kludne ho mozete dat aj zmrazit. Vyborny je potrety maslom. Ale aj bez chuti velmi dobre.
  15. Tento som piekla minule, bez vajca a bez masla v ceste. Ten bol trosku taky chlebovejsi, ale tiez dobry.
  16. Ak tento vonavy chlebik vyskusate, prajem dobru chut :-).