Fazuľková polievka

Struková polievka s nakladanými hubami (fotorecept)

Autor receptu: kimlo

Našiel som v špajzi zabudnutý jeden menší pohár s nakladanými suchohríbmi, a keďže som chcel spotrebovať aj mrazené fazuľkové struky z minulej sezóny, tak mi napadlo, že ich použijem v tomto recepte.* Polievka je sýta a zahreje v týchto chladných dňoch.

5
porcií

Suroviny

Postup

  1. Mrazené struky som mal už nakrájané na asi 2 cm kúsky, huby precedíme z nálevu.
  2. Cibuľu nakrájame nadrobno a speníme na masle spolu s novým korením. Zasypeme hladkou múkou a opražíme.
  3. Zalejeme vývarom a rozmiešame aby sa netvorili hrudky. Pridáme fazuľové struky, na kúsky nakrájané zemiaky, soľ a bobkový list. Privedieme k varu a varíme na miernom ohni asi 30 minút.
  4. Do misky so smotanou pridáme asi 1-2 naberačky polievky, rozmiešame a vlejeme naspäť do polievky. Pridáme aj scedené, prípadne aj nakrájané huby. Povaríme už len chvíľku.
  5. Na záver pridáme kôpor a dochutíme mletým korením, cukrom, prípadne pár kvapkami octu (záleží či boli huby dostatočne kyslé).
  6. Do polievky sa hodí stratené vajce, ktoré si pripravíme nasledovne: V hrnci dáme zovrieť aspoň 2 litre vody do ktorej pridáme cca 100 ml octu. Vajíčko rozklepneme do misky alebo pohára (moje bolo domáce 2-žĺtkové).
  7. Vareškou spravíme vo vriacej vode vír a do stredu opatrne vlejeme vajce. Varíme presne 3 minúty aby sa bielok zrazil, žĺtok zostane vnútri tekutý.
  8. Vajce opatrne dierkovanou naberačkou vyberieme a vložíme do taniera na polievku, narežeme špičkou noža, aby trocha vytieklo.