Štrúdľa jablkovo-nektárinková so strúhankou (fotorecept)

Autor receptu: bambulkaaa

Boli sme na návšteve pri rodine tak som piekla a padlo rozhodnutie na štrúdľu jablkovú preto lebo doma ju mám rada len ja a sama pre seba si ju nepečiem tak som to teraz využila aby som si pomaškrtila aj ja :) Na záver Vám pridám cesto na štrúdľu ktoré robievala moja mamina a vždy malo úspech :)

Suroviny

Postup

  1. Množstvo surovín ktoré udávam je na jednu štrúdľu z pól lístkového cesta lebo z druhej polovice som robila pizzové koláče. Urobíme si plnku: jablká si očistíme a nastrúhame na väčšie rezance. V rajničke si rozpustíme 2pl hera alebo maslo pridáme 2-3 pl kr.cukru a za stáleho miešania urobíme karamel pridáme postrúhané jablká, ml.škoricu a miešame aby sa nám rozpustil karamel z ktorého sú také malé hrčky keď máme jablká udusené pridáme 1 pl maizény stále miešame, keď nám to začne hustnúť odstavíme z ohňa.
  2. Urobíme si strúhanku : do rajnice si dáme troška oleja alebo masla 2-3 hrste strúhanky,2-3 pl kr.cukor a opražíme si ju za stáleho miešania do zlatova. Nektarinku si umyjeme rozkrojíme na polovice a nakrájame si tenšie mesiačiky ktoré z každej strany opražíme 1-2 minúty na troške masla alebo na here a odložíme si ju bokom na tanier.
  3. Lístkové cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske na tvar obdĺžnika, najskôr si cesto potrieme rozpustenou herou alebo maslom 1-1,5 cm od okraja a môžeme dávať plnky najprv si dáme strúhanku potom si roztrieme rovnomerne jablkovú plnku na ktorú si poukladáme nektarinku. Bočnú stranu čo sme si nechali prázdnu preložíme a zrolujeme si štrúdľu preložíme si ju na pomastený plech alebo vystlaný papierom na pečenie.
  4. Vrch si potrieme rozpusteným maslom alebo herou vrch popicháme vidličkou a dáme piecť do rozohriatej rúry do zlatista. Po vychladnutí nakrájame a posypeme práškovým cukrom a môžeme maškrtiť :)
  5. Ešte Vám pridám cesto na štrúdľu ako ho robievala moja mamina je veľmi dobré :) Deň vopred si pripravíme cesto : 440g hl.múka, 250g maslo mäkké, štipka soli, 2x zakysanka (obsah jedna zakysanka 200ml) môže byť aj kyslé mlieko.Všetky suroviny si poriadne zmiešame na doske a cesto si dáme odležať do druhého dňa v chladničke. Z udaného množstva surovín sa urobí 6ks štrúdľa. Robievala som toto cesto dosť často a vždy bolo len chválené no teraz mám menej maškrtníkov tak robievam z kúpeného lístkového cesta budem rada ak sa niekomu toto cesto zapáči bude to pocta pre moju maminu :)
  6. A tu ešte foto pizzového koláča ktorý som urobila z druhého pól cesta :)