Strapaté acidkové žemle (fotorecept)

Autor receptu: boise

Môj kvások Cecil navždy odišiel do etanolových lovíšť a tak mi nezostáva nič iné, len dočasne piecť s droždím. A tak skúšam, vymýšľam, zjednodušujem...

20 minút
na 250 °C

Postup

  1. Múky, cukor a soľ zmiešame v miske. Pomer múk si môžte upraviť podľa seba, ja som míňala čo som mala načaté.
  2. Vo vlažnej vode rozpustíme droždie, pridáme rozpustené, ale nie horúce maslo a acidko. Všetko spolu premiešame.
  3. Do vody s droždím, maslom a acidkom postupne sypeme múčnu zmes. Vypracujeme nelepivé cesto (miesime ručne cca 10 minút). Prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť dokopy 90 minút. Počas tohto času cesto prekladáme a stáčame každých 30 minút podľa postupu, ktorý mam uvedený pri rožkoch (body 6-9): http://varecha.pravda.sk/recepty/rozok-domaci-rozkus-domesticus-fotopostup/45551-recept.html
  4. Na konci kysnutia by malo cesto vyzerať takto:
  5. Rozdelíme ho na dve časti, necháme ešte 5 minút oddýchnuť. Potom každú časť rozdelíme na 4 menšie.
  6. Z každej vytvarujeme žemličku a okraj narežeme.
  7. Poukladáme na plech vystlatý papierom na pečenie, pokropíme vodou, prikryjeme potravinárskou fóliou a necháme kysnúť cca 30 minút. Za ten čas si predhrejeme rúru na 250 stupňov. Na dno rúry dáme starší pekáč, do stredu rúry dáme zohriať pekáč, na ktorom sa budú žemle piecť. Vykysnuté žemle opäť postriekajte vodou a ak chcete, posypte napríklad sezamovými semiačkami. Z rúry vytiahnite horúci plech a žemle naň spolu s papierom opatrne prešuchnite. Pracujte čo najrýchlejšie. Žemle na horúcom plechu vložte do rúry a do starého pekáča, ktorý ste dali na dno rúry nalejte cca 2dcl vody. Rúru hneď zavrite. Pečte cca 20 minút, kým žemle nechytia zlatohnedú farbu.
  8. Nechajte vychladnúť na mriežke a vychutnávajte :)