Strapačky

Strapačky s kyslou kapustou, opraženou slaninou a cibuľou

Autor receptu: helena10

Dnešný neplánovaný pochúťkový obed.* Na peci ešte varím zavíjanú kapustu (holubky, plnené kapustné listy), a zvýšilo mi trocha kyslej kapusty, tak som sa rozhodla uvariť strapačky s kyslou kapustou.

Postup

  1. Zavíjaná kapusta sa ešte varí...
  2. A ja idem uvariť strapačky... Kyslú kapustu restujem iba na bravčovej masti, kým nie je taká mäkka, ako máme radi.
  3. Postavím si vodu v hrnci na varenie strapačiek.
  4. Očistené zemiaky nastrúham na ručnom zemiakovom strúhadle. Pridám trochu soli a primerané množstvo polohrúbej múky, aby mi vzniklo cesto požadovanej konzistencie – ani husté, ani riedke. Robím od oka.
  5. Slaninu aj cibuľu nakrájam na drobné kocky a nechám spražiť. Horúce vlejem do udusenej kapusty.
  6. Cez haluškár dávam zemiakové cesto do vriacej vody a uvarím halušky – strapačky. Scedené, nepreplachované vsypem do zmesi horúcej kapusty, opraženej cibule so slaninou a premiešam. Ak treba, osolím podľa potreby. Pre mňa to bol pochúťkový obed.