« Naspäť na tento recept

Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) verzia na vytlačenie

Variant slovenských halušiek, v pamätnej podobe na našeho Dedka z 50. rokov minulého storočia. Tak ich pripravoval v strážnom domčeku (vachtárni) medzi staničkami Šariš hrad a Šarišské Michaľany. Dedko už vyše polstoročia „vartuje štreku“ na Nebeských lúkach, ale spomienky a chute jeho kuchyne s úžasnými chuťami ostávajú! … ta ňe? Recept venujem našemu kamarátovi @Klukodvody, lebo navariť mu ich vlastnoručne, na teritóriu južnej Moravienky, mi vlani nebolo dopriané. Ale „nikdy nehovorím nikdy“!

Autor receptu: sracz

Postup receptu

… No uznajte, prosím, že takýto krásny skoro kilový kúsok bôčika som nemohol nechať v obchode! Ešte mi ho mohol „zdefraudovať“ niekto nepovolaný, ktorý by s ním ani nevedel, čo robiť! Tu ho vidíte v „kolektíve“ spoluingrediencií, potrebných na jeho „nočné“ marinovanie, čoby 1. kroku pred jeho následnou tepelnou úpravou.
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 1

Polovicu veľkej žltej cibule (druhá pôjde pod kyslú kapustu) som pokrájal na jemné „mesiačiky“ a dobrú hrsť strúčikov cesnaku na plátky.
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 2

Potom som ich preložil do vyššej porcelánovej misky, pridal ku nim KL soli, PL červenej mletej sladkej papriky, ML čerstvo mletej borievky (jalovca), KL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK), KL celej rasce a ML klobásovo – gulášovej zmesi pána Urblíka z KN; všetko som dôkladne, ale jemne, premiešal, priložil bôčik pokrájaný asi na 50x50 mm kúsky (podľa „zásady a gusta“ mojej krajšej ½, nech je do čoho kúsnuť, znovu nežne premiešal, prikryl celofánovou fóliou a v tejto voňavej marináde s dôverou na noc zveril chladničke.
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 3

V deň „D“ som kúsky bôčika povyberal z marinády a rýchlo poopekal na PL škvarenej bravčovej masti (zabudol som nafotiť); na záver opekania som ešte tak na 2÷3 minútky priložil aj cibuľu s cesnakom a následne celý „komplet“ preložil do patričnej „tepše“, zalial 500÷600 ml mäsového vývaru (použil som zvyšok dobrej domácej hovädzej polievky) a vložil na 69´do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C (375 °F); mäso som z času na čas poobracal (ak sa Vám bude zdať, že sa šťava veľmi odparuje, prikryte pekáč alobalom!)
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 4

Predstavujem Vám svoju zostavu na tepelnú úpravu kyslej kapusty; moja domáca „vlastnoručná“ sa nám minula ešte v Des Moines Iowa a klimatické podmienky v Arizone našej „kvašnej kapusce“ neprajú, tak som kúpil tentoraz poľskú, s mrkvou. Mrkva („murna“) v poľskej kuchyni nesmie chýbať ešte ani v rcp na prípravu domácich údených klobás, „ta naj, prepitujem, prebača”, ale jej chuť sa tepelným spracovaním kyslej kapusty znížila na maximálne minimum.
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 5

V hrnci som vyškvaril pokrájanú slaninu a na nej cibuľu (to je tá druhá odložená ½)
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 6

pridal kyslú kapustu, po štipke – troch, soli a čMČK, premiešal a nechal, s občasnou kontrolou, pomaly dusiť na zníženom ohreve.
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 7

Halušky si dokáže určite pripraviť každý z Vás podľa svojeho vlastného, toho „najsamlepšejšieho” receptu. Ja ich robím z týchto ingrediencií takto. Veľmi rád sa pýšim předměřickou hrubou múkou, ktorú som (ako poklad) objavil v tunajšom čínskom obchode „Lee-Lee”.
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 8

Jeden zo zemiakov som postrúhal na „syrových slzách” (to aby halušky boli „strapaté”, z čoho je odvodené aj ich pomenovanie, teda aspoň v Šarišskom regióne; v okolí starobylého Bardejova zemiaky na halušky zvyknú strúhať na „pásiky” všetky), druhý na jemno, pridal hrubú múku (ak nemám tak polohrubú a ak sa inak nedá, tak veruže hladkú), KL soli, dve menšie vajíčka a varechou vymiešal cesto s haluškovou konzistenciou; ak je potrebné, tak cesto zrieďujem perlivou minerálkou bez príchute.
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 9

Medzitým som zohrial vodu s jedným stredným zemiakom pokrájaným na menšie kocky a s 2 PL soli a do vriacej, pomocou „haluškátora”, prepasíroval pripravené zemiakové cesto.
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 10

Podľa viac ako 60 ročného zvyku a získaných skúseností som halušky po premiešaní nechal tri razy zodvihnúť do peny a pomocou sitka, odkvapkané, ale bez pre premývania,
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 11

poprekladal do hrnca s udusenou kyslou kapustou a
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 12

po vizuálnej i chuťovej kontrole kvality bôčikových kociek, hneď (po vychodniarsky „doraz učkaj”), za horúca servíroval.
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 13

A keďže som tieto strapačky pripravil s úžasnými spomienkami na našeho dedka Tatuša, tak pred jedlom pri nich nesmel chýbať jeho povestný „štamperľičok“ domácej (tentoraz je to drienkovica spod Turnianského hradu)!
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 14

Je máj, lásky čas a čas kvitnúcich orgovánov. Tu v AZ Peoria by ste orgovány darmo hľadali, to tak 6÷7 m vysoké kaktusy, no našťastie ruže v našej záhradke kvitnú bez prestávky!
Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept) - obrázok 15

Suroviny




6-8
porcií
50
minút
príprava
60-90
minút
na 180 °C




Ďalšie recepty na Varecha.sk »

TOPlist