Strapačky s kyslou kapustou

Strapačky s kyslou kapustou a s bôčikovou nadstavbou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Variant slovenských halušiek, v pamätnej podobe na našeho Dedka z 50. rokov minulého storočia. Tak ich pripravoval v strážnom domčeku (vachtárni) medzi staničkami Šariš hrad a Šarišské Michaľany. Dedko už vyše polstoročia „vartuje štreku“ na Nebeských lúkach, ale spomienky a chute jeho kuchyne s úžasnými chuťami ostávajú! … ta ňe? Recept venujem našemu kamarátovi @Klukodvody, lebo navariť mu ich vlastnoručne, na teritóriu južnej Moravienky, mi vlani nebolo dopriané. Ale „nikdy nehovorím nikdy“!

6-8
porcií
50 minút
príprava
60-90 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. … No uznajte, prosím, že takýto krásny skoro kilový kúsok bôčika som nemohol nechať v obchode! Ešte mi ho mohol „zdefraudovať“ niekto nepovolaný, ktorý by s ním ani nevedel, čo robiť! Tu ho vidíte v „kolektíve“ spoluingrediencií, potrebných na jeho „nočné“ marinovanie, čoby 1. kroku pred jeho následnou tepelnou úpravou.
  2. Polovicu veľkej žltej cibule (druhá pôjde pod kyslú kapustu) som pokrájal na jemné „mesiačiky“ a dobrú hrsť strúčikov cesnaku na plátky.
  3. Potom som ich preložil do vyššej porcelánovej misky, pridal ku nim KL soli, PL červenej mletej sladkej papriky, ML čerstvo mletej borievky (jalovca), KL čerstvo mletého čierneho korenia (čMČK), KL celej rasce a ML klobásovo – gulášovej zmesi pána Urblíka z KN; všetko som dôkladne, ale jemne, premiešal, priložil bôčik pokrájaný asi na 50x50 mm kúsky (podľa „zásady a gusta“ mojej krajšej ½, nech je do čoho kúsnuť, znovu nežne premiešal, prikryl celofánovou fóliou a v tejto voňavej marináde s dôverou na noc zveril chladničke.
  4. V deň „D“ som kúsky bôčika povyberal z marinády a rýchlo poopekal na PL škvarenej bravčovej masti (zabudol som nafotiť); na záver opekania som ešte tak na 2÷3 minútky priložil aj cibuľu s cesnakom a následne celý „komplet“ preložil do patričnej „tepše“, zalial 500÷600 ml mäsového vývaru (použil som zvyšok dobrej domácej hovädzej polievky) a vložil na 69´do elektrickej rúry vyhriatej na 180 °C (375 °F); mäso som z času na čas poobracal (ak sa Vám bude zdať, že sa šťava veľmi odparuje, prikryte pekáč alobalom!)
  5. Predstavujem Vám svoju zostavu na tepelnú úpravu kyslej kapusty; moja domáca „vlastnoručná“ sa nám minula ešte v Des Moines Iowa a klimatické podmienky v Arizone našej „kvašnej kapusce“ neprajú, tak som kúpil tentoraz poľskú, s mrkvou. Mrkva („murna“) v poľskej kuchyni nesmie chýbať ešte ani v rcp na prípravu domácich údených klobás, „ta naj, prepitujem, prebača”, ale jej chuť sa tepelným spracovaním kyslej kapusty znížila na maximálne minimum.
  6. V hrnci som vyškvaril pokrájanú slaninu a na nej cibuľu (to je tá druhá odložená ½)
  7. pridal kyslú kapustu, po štipke – troch, soli a čMČK, premiešal a nechal, s občasnou kontrolou, pomaly dusiť na zníženom ohreve.
  8. Halušky si dokáže určite pripraviť každý z Vás podľa svojeho vlastného, toho „najsamlepšejšieho” receptu. Ja ich robím z týchto ingrediencií takto. Veľmi rád sa pýšim předměřickou hrubou múkou, ktorú som (ako poklad) objavil v tunajšom čínskom obchode „Lee-Lee”.
  9. Jeden zo zemiakov som postrúhal na „syrových slzách” (to aby halušky boli „strapaté”, z čoho je odvodené aj ich pomenovanie, teda aspoň v Šarišskom regióne; v okolí starobylého Bardejova zemiaky na halušky zvyknú strúhať na „pásiky” všetky), druhý na jemno, pridal hrubú múku (ak nemám tak polohrubú a ak sa inak nedá, tak veruže hladkú), KL soli, dve menšie vajíčka a varechou vymiešal cesto s haluškovou konzistenciou; ak je potrebné, tak cesto zrieďujem perlivou minerálkou bez príchute.
  10. Medzitým som zohrial vodu s jedným stredným zemiakom pokrájaným na menšie kocky a s 2 PL soli a do vriacej, pomocou „haluškátora”, prepasíroval pripravené zemiakové cesto.
  11. Podľa viac ako 60 ročného zvyku a získaných skúseností som halušky po premiešaní nechal tri razy zodvihnúť do peny a pomocou sitka, odkvapkané, ale bez pre premývania,
  12. poprekladal do hrnca s udusenou kyslou kapustou a
  13. po vizuálnej i chuťovej kontrole kvality bôčikových kociek, hneď (po vychodniarsky „doraz učkaj”), za horúca servíroval.
  14. A keďže som tieto strapačky pripravil s úžasnými spomienkami na našeho dedka Tatuša, tak pred jedlom pri nich nesmel chýbať jeho povestný „štamperľičok“ domácej (tentoraz je to drienkovica spod Turnianského hradu)!
  15. Je máj, lásky čas a čas kvitnúcich orgovánov. Tu v AZ Peoria by ste orgovány darmo hľadali, to tak 6÷7 m vysoké kaktusy, no našťastie ruže v našej záhradke kvitnú bez prestávky!