Strapačky s kyslou kapustou a opečenou bravčovinou (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Podľa zvykov, dodržiavaných pod Tatrami, toto jedlo patrí do chladného až zimného obdobia. Začiatkom júla som však mal návštevu z najvzácnejších. Dcérku Angeliku s mojimi milovanými vnúčencami „bľižňakami“ (dvojčencami) Lilinkou a Samkom. V jednotlivé dni si každý z nich mohol vybrať menu podľa svojich chutí. Angelika si zvolila obľúbené strapačky s kyslou kapustou, samozrejme „ozdobené bravčo_kúskami“, tak ako ich mali radi i jej dedko, pradedko, no miluje ich aj moje lepšie a krajšie druhé JA!

6-8
porcií
12-15 minút
príprava
2 x 33 minút
na 180/210 °C

Suroviny

Postup

  1. Komu sa nechce čítať rozsiahlejšiu verziu tohoto mojeho receptu s „príbehom“, jeho predstavenie v skratke. Ad a.) z bravčového mäsa nakrájate kúsky a okorenené soľou, čerstvo mletým čiernym korením, rascou, cesnakom, upečiete na masti a cibuli. Ad b.) priebežne na bravčovej masti a škvarkách, udusíte vyžmýkanú kyslú kapustu so soľou a čerstvo mletým čiernym korením. Ad c.) uvaríte zemiakových halušky. Ad d.) scedené, ale nepreplachované, opraženým maslom poliate halušky, zmiešate s udusenou kyslou kapustou. Ad e.) servírujete posypané opečenými kúskami bravčoviny. „Toť vsjo“! Našincom, s mojou „krvnou skupinou“, predstavujem vstupnú zostavu ingrediencií
  2. Bravčové pliecko som rozobral, orezal mastné časti a zvyšok pokrájal asi na 50÷60 mm kúsky, ktoré som prstami osolil, posypal čerstvo mletým čiernym korením (čMČK), oblial 2 PL kukuričného oleja, premiešal a 2÷3´ na „platni“ šporáka nechal zatiahnúť v pekáči s rozpálenými 2 PL bravčovej škvarenej masti. Potom som kúsky mäsa posypal dobrou („kopcom“) PL v mažiari drvenej rasce, pridal ku nim dve väčšie cibule, pokrájané na mesiačiky a 4 strúčiky cesnaku, pokrájané na plátky a rukami premiešal. Teraz som pekáč s „vyčančaným“ mäsom dôkladne prikryl alobalovou fóliou a vložil na 33´ do rúry vyhriatej na 180 °C (360 °F). Potom som z pekáča opatrne sňal fóliu (!horúci pekáč a horúca para!), obsah premiešal, teplotu zvýšil na 210 °C (410 °F) a odokrytý vrátil do rúry dopiecť ešte na 33´. V tejto 2. faze som kocky mäsa dva razy podlial horúcou vodou, premiešal pobracal kuchyňskou „lopatkou“. Niektorí z Vás, tak ako ľúbili aj náš dedko Tatuš a strejda Jenda, obaja už na Pravde Božej, majú radšej mastnejšie mäso, alebo dokonca prerastený bôčik, pliecko pokrájajú aj s ich mastnými spojmi!
  3. Kocky mastného orezu z bravčového pliecka som na červeno_hnedo vyškvaril vo väčšej rajnici a na posledné 3÷4´ pridal ku nim aj pokrájanú údenú slaninu (100 g), „mesiačiky“ väčšej cibule, premiešal a keď sa napili horúceho tuku,
  4. pridal som ku nim jemne vyžmýkanú kyslú kapustu; obľúbili sme si ju à la dlhé „vlasy“, takže bez krájania; dochutil soľou i čMČK a nechal, s občasným premiešaním, dusiť na mäkko.
  5. Než sa skončila 1. fáza pečenia bravčových kúskov a dodusila kyslá kapusta, pripravil som zemiakové halušky. Teda „strapačky“, lebo podľa názvoslovia našeho dedka Tatuša, vachtára spod Šarišského hradu, B. P., rozdiel medzi haluškami a strapačkami spočíva v tom, že ½ zemiakov sa postrúha klasicky a druhá na strane s malými „slzičkami“ pre strúhanie syra (mrkvy a pod.), čím z nich po vyvarení tŕčia „chĺpky“ postrúhaných zemiakov a tak sú teda „strapaté“.
  6. My ich, podľa tradície po „meči i po praslici“, robíme z polohrubej múky (phm), s vajíčkom a zarovnanou PL soli; vymiešané cesto som nechal odpočívať, než mi zovrela voda.
  7. Cesto s hustejšou, haluškovou nie „nokerdľovou“ konzistenciou, som potom cez plastový „haluškátor“ pretlačil do vriacej a osolenej vody...
  8. a nechal vykypieť do tretej peny.
  9. Medzitým sa bravčové kúsočky takto pekne opiekli, takže sa išlo do finale,
  10. v ktorom som scedené, ale nepreplachované, strapačky vložil do „mixvajndlingu“ a podľa potreby by som ich polial prepraženým maslom. V tomto prípade som však maslo nepoužil, lebo kapusta bola dostatočne mastná. Na povrch som presypal udusenú kyslú kapustu so škvarkami, premiešal, ochutnal, nebolo treba ani dosoľovať a posypané pečenými bravčovými kúskami, podával netrpezlivo čakajúcim „kostovníkom“.
  11. Toto je porcia pre objednávateľku Bábiku Angie, na historickej tácni z rodinnej šperkovnice,
  12. My ostatní, obyčajní, ale taktiež hladní, sme jedli z hlbokých tanierov, ale všetci véééľkou lyžicou.
  13. Uznajte, prosím, že pre takúto „Papajdu“ sa oplatí variť; naviac ešte, keď je to Vaša milovaná dcérenka Angelika okatá!
  14. Návštevnici z „Bameg City Cassovia“ Košíc si odpočinuli aj pri bazéne pod našim balkónom.
  15. Viete, že nám s mojou chutí aj domáci kompót z kôry červeného melóna, podľa milej varecháčky Izky @izabella929, ktorej veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu i za recept!