Stracciatella obláčik /fotorecept/
Autor receptu: eldina
pôvodne to mal byť koláč,ale nakoľko neuvádzali v recepte veľkosť plechu,urobila som
tortu...:)..môj prvý pokus so želatínou..:)
3O minút príprava |
3O minút na 200 °C |
Postup- potrebujeme:
- na úvod poviem,že v recepte bola fotka koláču,ale neuvádzali-na akom veľkom plechu sa to má piecť...vždy sa snažím piecť na čo najväčšie možné plechy, aké sa len dajú dať do trúby/mám doma 3 chlapov/.....no bála som sa,že toho bude málo,tak som z toho urobila tortu...kľudne dajte na veliký,najhlbší plech..je dosť korpusu aj plnky...koláč bude vysoký...tým pádom je Vám už jasné,že som musela improvizovať..:)..----- takže tu je moja verzia:
- bielky vyšľahať s cukrom, pridať múku a 1/2 PDP-áča, dať na vymastený a múkou poprášený plech, či do tortovej formy
- pečie sa na 180-2OO°C cca 3O minút/ asi po 1O minútach som ho prikryla alobalom,lebo už zhnedol,ale len som položila alobal,nestláčala/...a takto vyzeral korpus po 3O minútach:
- nechať vychladnúť--------------potom by ste mali,ak máte cesto na plechu-poliať ho vrelým mliekom/1 dcl/..ja som ako skutočná blondínka ostala zarazená-že ved ho musím najprv rozkrojiť !! /bolo to privysoké/...čiže ho musím z formy vybrať-ale ked tam vlejem plnku,tak mi stečie!!! zapojila som šedé menopauzovo-mozgové bunky a vymyslela toto:
- /syn sa smial,že máme chlieb ku čevapčiči a nie tortu,nebol daleko od pravdy/, poliala som obe časti mliekom/1 dcl vrelého/ a šup s jedným späť do formy...:)
- teraz treba naliať naň plnku a dať do chladničky...Plnka:2 balenia želatíny v prášku si namočíme v troche vody/cítila som sa ako pri prvom použití socialisticko-vianočného darčeku "Mladý chemik" /vždy som sa bála želatíny..ved sa poznám..:))/ ..medzitým "uvariť" 0,5L mlieka s vymiešanými žĺtkami a cukrom.nesmie vrieť!! len po bod varu..aby sa žĺtky neuvarili..stiahnuť z ohňa a zmiešať s rozpustenou želatínou.....nechať vychladnúť /na obrázku je zmiešanie "pudingu" so želatínou/
- ked bude masa chladnejšia,vhodiť do nej kúsky čokolády/ krájať čokoládu ma fakt veľmi nebavilo,priznám sa/......klasicky som neodhadla čas a pudingová masa bola teplejšia ako mala byť,takže moje pracne nasekané kúsky čokolády sa roztopili...:)))..na obrázku sú ešte celé...nie,nie sú to namočené suché hríby..:))
- vyšľahať 0,5 L šľahačky, pridať k pudingu zo žĺtkov a želatíny/a kúskov čokolády,ak ich teda ešte máte v tej forme/..:)),vyliať na cesto,prikryť druhou časťou korpusu a aj zhora natrieť plnku...dať do chladničky /stuhlo rýchlo/
- nakoľko mi ostala kopa plnky-dala som aj do misiek,takýchto bolo zo 6....//ak budete robiť do tortovej formy-kľudne z polovice surovín /
- a ešte zhrniem recept,ako znel pôvodne,lebo ja som komplikovaná osôbka a možno ste mi nerozumeli..:)))--------:::z bielkov,cukru,múky a 1/2 PDP dať piecť cesto/3O min,na 2OO;C/...namočiť 2 želatíny v prášku do trocha vody, medzitým dať variť "puding" z mlieka,cukru,žĺtkov..skôr ako zovrie-stiahnuť z ohňa, pridať rozpustenú želatínu a nechať vychladnúť..pridať kúsky čokolády a zmiešať s vyšľahanou šľahačkou,vyliať na upečené cesto, dať do chladničky..znie jednoducho, je jednoduchý , len ja som ho skomplikovala..:))
ale je fantastický, roztápa sa v ústach..:))
|