Stracciatella obláčik /fotorecept/

eldina - fotkaeldina, 18. mája 2012
Stracciatella obláčik /fotorecept/
Foto: eldina

pôvodne to mal byť koláč,ale nakoľko neuvádzali v recepte veľkosť plechu,urobila som tortu...:)..môj prvý pokus so želatínou..:)

3O minút
príprava
3O minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
8  ks
8  PL
8  PL
1/2 bal
Plnka:
0,5 L l
8  ks
2 bal
500 ml
200 g
100 g




Postup

  1. 1

    potrebujeme:

    Stracciatella obláčik /fotorecept/ - obrázok 1
  2. 2

    na úvod poviem,že v recepte bola fotka koláču,ale neuvádzali-na akom veľkom plechu sa to má piecť...vždy sa snažím piecť na čo najväčšie možné plechy, aké sa len dajú dať do trúby/mám doma 3 chlapov/.....no bála som sa,že toho bude málo,tak som z toho urobila tortu...kľudne dajte na veliký,najhlbší plech..je dosť korpusu aj plnky...koláč bude vysoký...tým pádom je Vám už jasné,že som musela improvizovať..:)..----- takže tu je moja verzia:

  3. 3

    bielky vyšľahať s cukrom, pridať múku a 1/2 PDP-áča, dať na vymastený a múkou poprášený plech, či do tortovej formy

    Stracciatella obláčik /fotorecept/ - obrázok 3
  4. 4

    pečie sa na 180-2OO°C cca 3O minút/ asi po 1O minútach som ho prikryla alobalom,lebo už zhnedol,ale len som položila alobal,nestláčala/...a takto vyzeral korpus po 3O minútach:

    Stracciatella obláčik /fotorecept/ - obrázok 4
  5. 5

    nechať vychladnúť--------------potom by ste mali,ak máte cesto na plechu-poliať ho vrelým mliekom/1 dcl/..ja som ako skutočná blondínka ostala zarazená-že ved ho musím najprv rozkrojiť !! /bolo to privysoké/...čiže ho musím z formy vybrať-ale ked tam vlejem plnku,tak mi stečie!!! zapojila som šedé menopauzovo-mozgové bunky a vymyslela toto:

    Stracciatella obláčik /fotorecept/ - obrázok 5
  6. 6

    /syn sa smial,že máme chlieb ku čevapčiči a nie tortu,nebol daleko od pravdy/, poliala som obe časti mliekom/1 dcl vrelého/ a šup s jedným späť do formy...:)

    Stracciatella obláčik /fotorecept/ - obrázok 6
  7. 7

    teraz treba naliať naň plnku a dať do chladničky...Plnka:2 balenia želatíny v prášku si namočíme v troche vody/cítila som sa ako pri prvom použití socialisticko-vianočného darčeku "Mladý chemik" /vždy som sa bála želatíny..ved sa poznám..:))/ ..medzitým "uvariť" 0,5L mlieka s vymiešanými žĺtkami a cukrom.nesmie vrieť!! len po bod varu..aby sa žĺtky neuvarili..stiahnuť z ohňa a zmiešať s rozpustenou želatínou.....nechať vychladnúť /na obrázku je zmiešanie "pudingu" so želatínou/

    Stracciatella obláčik /fotorecept/ - obrázok 7
  8. 8

    ked bude masa chladnejšia,vhodiť do nej kúsky čokolády/ krájať čokoládu ma fakt veľmi nebavilo,priznám sa/......klasicky som neodhadla čas a pudingová masa bola teplejšia ako mala byť,takže moje pracne nasekané kúsky čokolády sa roztopili...:)))..na obrázku sú ešte celé...nie,nie sú to namočené suché hríby..:))

    Stracciatella obláčik /fotorecept/ - obrázok 8
  9. 9

    vyšľahať 0,5 L šľahačky, pridať k pudingu zo žĺtkov a želatíny/a kúskov čokolády,ak ich teda ešte máte v tej forme/..:)),vyliať na cesto,prikryť druhou časťou korpusu a aj zhora natrieť plnku...dať do chladničky /stuhlo rýchlo/

    Stracciatella obláčik /fotorecept/ - obrázok 9
  10. 10

    nakoľko mi ostala kopa plnky-dala som aj do misiek,takýchto bolo zo 6....//ak budete robiť do tortovej formy-kľudne z polovice surovín /

    Stracciatella obláčik /fotorecept/ - obrázok 10
  11. 11

    a ešte zhrniem recept,ako znel pôvodne,lebo ja som komplikovaná osôbka a možno ste mi nerozumeli..:)))--------:::z bielkov,cukru,múky a 1/2 PDP dať piecť cesto/3O min,na 2OO;C/...namočiť 2 želatíny v prášku do trocha vody, medzitým dať variť "puding" z mlieka,cukru,žĺtkov..skôr ako zovrie-stiahnuť z ohňa, pridať rozpustenú želatínu a nechať vychladnúť..pridať kúsky čokolády a zmiešať s vyšľahanou šľahačkou,vyliať na upečené cesto, dať do chladničky..znie jednoducho, je jednoduchý , len ja som ho skomplikovala..:)) ale je fantastický, roztápa sa v ústach..:))

Diskusia k receptu

stacy77777
Eldinka - ale keď som čítala celý postup,musím uznať, že som sa fakt pobavila...zmysel pre humor ti nechýba
hubata
Krásne!
Pekný recept prečítaný jedným ťahom, popis, foto a vtipný komentárik cukrárky (čevabčiči a chleba ..... hehe!).
Ukladám do KK, vďaka!
radulienka
Mňam, tak tento si upečiem na veľký plech, potom dám tú plnku celú na to, už sa teším...
eldina
@hubata /skvelý nick,oceňujem zmysel pre recesiu...:) k čevabčiči robím bosnianske " lepine" a fakt sa podobajú na to, čo mám na fotke rozkrojené..:) ved ked urobím-dám aj fotorecept..:)
eldina
@radulienka ahoj,moja verná...:) urob...-ver Eldine,lenivá Eldina robí len jednoduché a rýchle veci/Mega Toffifáááč bol môj životný omyl/-ide o to,že ja varím-pečiem aj 3 veci naraz a potom chaosím + mám minikuchyňu,často sa smejeme,že keby som sa prihlásila do "Bez servítky", tak by som si musela dať kameru na hlavu-ako majú baníci baterku(svetlo)../..:) a dostať z tých "nervov" mi pomáha sebaironia...:)
eldina
@izabella929 @3sandra3 je,aj chutný,len mohol byť sladší ,myslím.....len sa bojím,že ma raz budúce nevesty zabijú,že som synov naučila na sladké,ale ja za to nemôžem,to moja svokra/klasicky/-tá naučila jej syna na sladké / a jej svokra jej muža,teda jej syna..atd..hehe/..:)
zifi
ked uz je to v takom veselom tone... ja som podla obrazku myslel, ze k torte su rajciny... Az ked som kukol lepsie, zbadal som, ze su to sviecky ... :-)
sovka62
Ďakujem ti, za recept a aj za to, že som sa naozaj pobavila. Od začiatku som rozmýšľala, či si ako ja, lebo takú sebairóniu mi slina nesie na jazyk, keď som v strese a mám obavy, či sa dielo podarí. Čítala som ďalej a zistila som, že áno, stresu sa zbavujeme rovnako. A ak je toho na mňa priveľa a robím niečo šipľavé, ako napr. krájanie čokolády, tak si recitujem básne, ktoré sme sa povinne učili do školy. Občas a mi podarí jednou začať a inou skončiť a to je definitívne po nude a strese a manžel pribieha do kuchyne s telefónom v ruke, aby mohol privolať odborníkov so zvieracou kazajkou, lebo veď čo už v kuchyni môže byť také veselé, zvlášť ak som tam sama!?
Recept si odkladám, nepripadá mi veľmi prácny, veď je to len cesto a plnka (aj keď so želatínou sa kamarátim rovnako ako ty) a hlavne je to na veľký plech, čo potrebujem, keď sa nás zíde všetkých trinásť.
mracik9
Tak pred želatínou mám aj ja rešpekt,ale tortička sa vydarila,aj ten popis je bombový,uložím a určite to skúsim.

veronika353
Já se s želatinou taky moc nekamarádím,ale podle tvého popisu se mi to určitě podaří :-)))
eldina
@veronika353 skús, aj ja som odolávala 40 rokov...:) lebo nikdy neviem,že ktorá želatína je na čo...:) kedy prášková,kedy plátková--toľko "chémie" je na mňa veľa...ale mám už menší "strach"..tak už to snád bude lepšie...:)
eldina
@sovka62 ano,tiež som si to všimla,ked som si čítala-ale aj podľa neho robila,tvoju štrúdľu,krásne tenunkú../makovú/..tiež si tam mala viac "súkromných poddotazov" čo ma pobavili..:)ak si vodnárka,tak je to jasné..:)
evanaaa
@eldina , ty si tento recept podala tak, že si nás aj poučila ale aj pobavila, aj tie ďalšie komentáre od teba, ale aj od @sovka , tak sa mi to páči, a nie zlomyselné poznámky, ako niekedy tu bývajú. Pekne si nám to všetko podala ako na "lopate", (či po?), dokonca aj zo súhrnom. Len keď som videla to množstvo vajec.....no, nič to, my sme dvaja, stačilo by aj z polovičnej dávky, lebo dezert vypadá veľmi dobre, najmä, ak je atm to bielkové cesto a žĺtkovo pudingový krém, juj, ale teraz mám ozaj chuť na niečo sladké ( ja, diabetička, to je moja smrť, hihi).
eldina
@evanaaa kľudne si urob recept z 1/4 dávky,ked ti ide matematika,bola toho kopa....:)))/z 2 vajec a tak/...ja mám doma sladkožrútov,takže každé množstvo je málo..:) ale nevedela som,že toho bude toľko,ty už aspoň vieš...:) tiež mám rada žĺtkové varené krémy...chutia "inak"..
1x martau
sovka62
@eldina , vodnárky sú moje dcéry dvojčatá, takže to znamenie je mi blízke, ale ja som rak (a ďalšia dcéra tiež rak). Teším sa, že si štrúdľu vyskúšala, ja ju budem robiť v niektorý deň tento týždeň, manžel reklamuje, že už dlho nebola.
eldina
@sovka62 ja mám mladšie dieťa raka,takže tiež mám skúsenosť..:) priznám sa,že štrúdľu som nemala tak tenunkú,ako bola tvoja,ale chyba musela byť vo mne,ved na tvojej foto je jasný dôkaz,že sa dá aj tak tenko vyvaľkať/nejako mi to až tak moc nechcelo vyvaľkať/...:) ale super recept,mám ho v KK..:)