Karamelové cukríky

Štipľavé zázvorové karamelky (dobré pri bolesti hrdla)

Autor receptu: janikbj

Pôvodný plán bolo zrealizovať recept tu z varechy na kandizovaný zázvor. Bohužiaľ - našťastie sa mi to tak trochu nepodarilo a vznikli karamelky. Dlhšie som rozmýšľala, či tento "recept" zverejniť, no mne osobne tak zachutili, že vám ho ponúknem. Veľmi sa mi osvedčili pri bolesti hrdla, čo sa môže v tomto chrípkovom období tiež niekomu hodiť :-)

Suroviny

Postup

  1. množstvo zázvoru je orientačné, ja som použila asi 400g. zázvor očistíme (najlepšie oškrabať malou čajovou lyžičkou) a pokrájame na malé kúsky (asi 5x3 mm). S kolieskom umytého citróna varíme zaliate vodou pomaly asi 1 hod. Po hodinke varenia zázvor zlejeme cez sitko,vodu nevylievame, zázvor necháme trošku odkvapkať, citrón vyhodíme.
  2. Odvážime si toľko cukru, koľko váži uvarený zázvor a premiešame. Cukrový zázvor dáme do panvice alebo hrnca s hrubým dnom, podlejeme asi 0,5 dl vody, v ktorej sa zázvor varil. No a teraz budeme dlllllllho dlllllho za občasného premiešania zmes variť. Cukor sa roztopí a teda tekutiny bude viac. Asi práve pre to podlievanie sa mi pôvodný recept nepodaril. Varenie budeme sledovať a keď začne cukor karamelizovať, miešame častejsie. Necháme ho skaramelizovať do hneda, pozor, aby sa nespálil. Do hotového karamelu vmiešame asi 1-2 PL masla a vylejeme na plech s papierom na pečenie vymastený olejom. Necháme vychladnúť a stvrdnúť. Tvrdý karamel tĺčikom na mäso rozbijeme na malé kúsky. Skladujeme v zatvorenom pohári.
  3. POZOR NA ZUBY pri jedení!!! Osobne karamel nemám rada,no tieto karamelky ma úplne dostali. Cmúľate sladký karamel a nakoniec prídete ku štipľavému zázvoru. Paráda :-) Určite však NIE pre deti a dospelých, čo nie sú zvyknutí na zázvor.