Sterilizovaná kápia do šalátov

danda3 - fotkadanda3, 5. septembra 2013
Sterilizovaná kápia do šalátov
Foto: danda3

Nálev mám od mojej maminy, ale nezaváram ju celú ani neobáram ako ona, ale nakrájam, zalejem, natlačím do pohárov, sterilizujem. Používam do šalátov spolu Zobraziť celý popisNálev mám od mojej maminy, ale nezaváram ju celú ani neobáram ako ona, ale nakrájam, zalejem, natlačím do pohárov, sterilizujem. Používam do šalátov spolu s nálevom, ktorý nikdy nevylievam.

30 minút
príprava
60 minút
na 100 °C

Suroviny

Na 1 liter vody:
2 dl
1 dl
50 g
20 g
 (nemusí byť)




Postup

  1. 1

    Kápiu očistíme, nakrájame na rezance, natlačíme do pohárov a zalejeme horúcim nálevom, ktorý pripravíme zvarením všetkých surovín. Koreniny dávam od oka, toľko, čo sa zmestí medzi prstami. Poháriky poukladáme na plech vystlaný papierom alebo novinami, zalejeme vodou po okraj plechu. Sterilizujeme na 100°C jednu hodinu. Ak mi ostane nálev, nechám ho vychladnúť, dám do pohára a do chladu, použijem ho do šalátu napr. zemiakového, cestovinového.

    Sterilizovaná kápia do šalátov - obrázok 1
  2. 2

    Mala som 4 kg kápie, vyšlo mi 18 malých pohárikov a nálev som robila z dva a pol litra vody.

    Sterilizovaná kápia do šalátov - obrázok 2
  3. 3

    Robila som cestovinový šalát, do ktorého dávam aj kápiu, odfotila som ju, aby ste verili, že nie je rozvarená, práve naopak, chrumkavá.

    Sterilizovaná kápia do šalátov - obrázok 3
  4. 4

    Od svokry som dostala za vedro paprík, lečo už mám, tak som ju zavarila ako kápiu, snáď bude na chlebíky dobrá.

    Sterilizovaná kápia do šalátov - obrázok 4

Diskusia k receptu

kimlo
Pri 100 stupnoch jednu hodinu? Nieje z toho kasa? Ja sterilizujem kapiu tak ze akonahle dosiahne bod varu, uz aj ju vyberam...
danda3
V pohode @baculata , budem rada.♥
Nie, nie je z toho kaša @klimlo , zaváram tak roky, a nemala som ju nikdy rozvarenú.☺
ola111
Krásná farba,pár pohárov takto urobím,už sa teším...
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Sterilizovať 1 hodinu pri 100 st. by mi ani tie víčka neudržalo. To bude asi chyba. To máš dobu od dosiahnutia 100 st. a takto jednu hodinu???
miis
" poukladáme na plech vystlaný papierom alebo novinami, zalejeme vodou po okraj plechu. Sterilizujeme na 100°C jednu hodinu"
Predpokladám, že sterilizuje v rúre a tých 100 stupňov je nastavenie rúry. Počula som, čítala som, ale neskúšala som sterilizovať v rúre. Kto to má odskúšané, tak to robí.
ebaka
Pekný polotovar do šalátov...mám to vyskúšané,ale sterilizujem ako @kimlo
izabella929
@danda3...u ž vnoci som chcela pridať tento komentár, no nedalo sa...tvoja kápia vyzerá krásne a zvodne.. dobrý nápad, už je pokrájaná...) ja ju ukladám v celosti, vtedy sa dá použiť na čokoľvek...ale nie je problém, z väčšieho sa vždy dá urobiť menšie.-))) pekná práca...)
eviana
@danda3 moja milá... pekne si si veru papričku do šalátiku a na čančanie pripravila, krása, v zime akoby si našla krásne voňavú a chutnú papriku. Mňa to tento rok ešte len čaká - zvyknem robievať aj takto nakrájanú, aj polovičky v celku, toho roku aj môjmu ocinovi zachutila, už mi "poslal objednávku", dobre mi padlo vidieť ako sa Tebe podarilo, skvelá gazdinka si :)
marianne
vidis a veru nakrajat ma ju nenapadlo...uz mam pozavarane ,ale odkladam si pre dalsi rok
danda3
♥Ďakujem vám za milé komentáre, včera som robila cestovinový šalát, tak som jeden pohár otvorila a kápia nie je rozvarená, práve naopak, chrumkavá.♥ Zaváram tak všetko -  varecha.pravda.sk/recepty/uhorky-zavarane-v-rure/29430-re...
, akurát, keď mám len malé poháre, dávam len 100°C.
@esi , nie je to chyba, žiadne viečka nelietajú.:-D
@izabella929 , @eviana Tiež som zavárala len celé kusy, ale potom sa to zle krájalo, všetko mastné od oleja, tak som si to zjednodušila. Aj na chlebík je dobrá.♥
xara2
Ja sterilizujem v umývačke riadu.....na cykle 70°stupňov....prebehne celý cyklus.....ani raz sa mi nepokazilo.Kápia je akurát , dokonca slivky iné ani nemám rada , blato nemusím.
1x isar
danda3
Nemám umývačku, takže takú skúsenosť nemám, ale možno sa to niekomu zíde.☺
1x isar




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia