Stehienko v slaninke na paštrnákovom pyré

Lukáš Pančík
hlavný kuchár hotela Danubia Gate v Bratislave, 18. januára 2015
Stehienko v slaninke na paštrnákovom pyré
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc
4
porcie
35 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

4 ks
1 strúčik
8 plátkov
50 ml
10 g
100 ml
5 ks
200 ml
50 g
1 PL
20 g




Postup

  1. 1

    Stehná vykostíme, necháme len spodnú kosť pre efekt. Vznikne plát, ktorý osolíme, okoreníme, poukladáme naň 2 – 3 lístky šalvie a stočíme.

  2. 2

    Na dosku uložíme plátky slaniny, položíme závitok, ktorý obalíme, môžeme ho zviazať špagátom. Opečieme na rozpálenom oleji z každej strany, prikryjeme pokrievkou a opekáme ešte 10 – 15 minút. Alebo dope-čieme vo vyhriatej rúre.

  3. 3

    Paštrnáky očistíme, nakrájame na kocky, pridáme cesnak, šalotku, osolíme, zalejeme vodou a dusíme domäkka. Scedíme, pridáme maslo a rozmixujeme. Zjemníme smotanou, podľa potreby dochutíme.

  4. 4

    Demi glace s vínom prevaríme, pridáme lyžicu horčice, krátko povaríme a stiahneme z ohňa. Zjemníme maslom.

Diskusia k receptu

boxik
Mne sa na tomto recepte páči , že kuchári a zrejme aj my čo ich produkty jeme a oceňujeme ,prišli na to že dobré jedlo musí obsahovať ingrediencie čo ho dobrým urobia , v tomto prípade stehienka v slaninke. Viem a aj chápem dôvody tých čo varia preto , aby chudli či prípadne majú nejakú diétu , ale myslím že je nás stále dosť čo za jednu zo slastí života, zasa tak moc ich život nemá , pokladáme aj dobré jedlo doplnené pohárom dobrého moku.
1x boxik
safran
jednoduchý, veľmi pekne odprezentovaný recept - ak bude príležitosť, určite príde na rad...
dellawar
Tebe sa v tej Dunajskej bráne varí, keď máš 2 deci Demi glace. Ale čo my, čo máme problém kúpiť hovädzie kosti, alebo slivkové víno. Dobrý recept pre Danubia Gate.
k599
Kde to žiješ, keď máš problém s hovädzími kosťami @dellawar ? Ja by som mal skôr problém so slivkovým vínom. Všetko možné som už ochutnal, ale slivkové nie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia