Štedrák

Štedrák so zemiakovo-orechovým cestom (fotorecept)

Autor receptu: kvakac

Brutálno-lukulská almázia. Niečo na želanie dcéry, bez kvasníc, málo múky a vraj aby to bolo mňam. Tu je výsledok - viac plnky ako cesta.

8
porcií
40 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Ja som použil takúto posýpku plus mleté orechy s cukrom.
  2. Uvarené zemiaky, orechy, múku plus vajce dáme do misy a poriadne vymiešame. Až sa cesto začne oddeľovať od ruky a misy. Nepridávame viac múky ako je napísané v surovinách.
  3. Cesto dáme do chladu trochu stuhnúť. Zatiaľ si pripravíme makovú plnku.
  4. Mletý mak s cukrom, lekvár, smotanu a hrozienka zmiešame.
  5. Vytvorí sa nám takáto plnka. Keď ju budete robiť všetkých vyžeňte preč, lebo vám budú na ňu chodiť a bude málo na koláč.
  6. Hrniec natrieme olejom a cesto v ňom roztiahneme tak, aby kraje cesta boli vyššie.
  7. To je kvôli makovej plnke, ktorú dáme na cesto. Na vrch plnky dáme vykôstkované ringloty alebo slivky.
  8. Cele to dáme do horúcej rúry na 180 °C na 45 minút. Čas a teplotu si prispôsobte vlastnej rúre. Keď to začne pekné voňať, tak to už bude hotové. Nechajte pekne vychladnúť. Potom krájajte na trojuholníky a môžte vychutnávať. Kto chce, môže vrch posypať ešte práškovým cukrom. No podľa mňa netreba, je to sladké až až.