Steak z hovädzej sviečkovej s grilovanou sezónou zeleninkou a ľahkým šalátikom

Autor receptu: juri272

1
porcia
20 minút
príprava
10 minút
na 160 °C

Postup

  1. Pravú sviečkovú narežeme na 200g steaky,necháme odležať 20minút pri izbovej teplote. Do mažiaru dáme korenie 4 farieb a rozdrvíme. Nachystané steaky obalíme v zmesi korenia a pokvapkáme olivovým olejom
  2. Rozpálime si grilovaciu panvicu,pridáme zvyšný olivový olej a potom vkladáme odstáte steaky/ v mojom prípade jeden steak ;) / pečieme na miernom plameni z každej strany tak dlho ako máte radi: Krvavý ( Blue rare ). Krátko, ale dokonale prepečený na povrchu. Jadro ostáva neprehriate, krvavé. Pečieme približne 1-2 minúty z každej strany. Stredne krvavý ( Medium rare ). Prepečený na povrchu, jadro je prehriate na 55°C. Pečieme 3-4 minúty z každej strany. Stredne prepečený ( Medium ). Dokonale prepečený na povrchu, čiastočne aj do hĺbky. Jadro je rúžovkasté, šťavnaté a dosiahlo teplotu 60°C. Pečie sa 4-5 minút z každej strany. Takmer prepečený ( Medium well done ). Je takmer naskrz prepečený, jadro bolo prehriate na 65°C. Zodpovedá opekaniu po dobu 5-6 minút z každej strany. Prepečený ( Well done ). Dokonale prepečený aj do hĺbky, pričom jadro bolo prehriate na teplotu 71°C. Túto úroveň by sme mali dosiahnuť po 7-8 minútovej tepelnej úprave z každej strany. Ja osobne obľubujem Médium Rare,tesne pred koncom pečenia pridávam do vypeku maslo,aby jedlo malo jemnejšiu chuť.Hotový steak vyberieme a dáme ho na 5 minút odpočinuť.
  3. Pokiaľ nám steak odpočíva pripravíme si sezónu zeleninku a to tak,že do výpeku pridáme karfiol na ružičky,mladú mrkvu,kukuričné klásky a jemné zatiahneme cca 3 minútky pokiaľ nechytia takú karamelovú farbu. Hotový steak aj sezónu zeleninku servírujeme spolu s ľahkým šalátom,ktorý sme si pripravili zo: cherry rajčin,šalátovou uhorkou,červenou cibuľkou,acetom balsamicom,olivovým olejom. Na ozdobu použijeme čerstvú pažitku a balsamikovú redukciu/v mojom prípade domácu/ Bon Apetit. ;)