Hovädzí steak

Steak z hovädzej roštenky s mrkvovým pyré (videorecept)

Autor receptu: sons

Súkromný šéfkuchár Ladislav Floreán v tejto časti nášho seriálu ukáže ako pripraviť výnimočné jedlo, ktoré vyzdvihne unikátne chute každej vloženej suroviny.

Postup

  1. Steak z hovädzej roštenky: Steak dôkladne očistíme, osušíme, osolíme a okoreníme. Do rozpálenej panvice dáme olej, časť bravčovej masti, a steak opečieme z oboch strán do zlatista. Následne pridáme trochu masla, pár strúčikov cesnaku a čerstvý rozmarín. Steak oblievame peniacim maslom. Potom steak vložíme do rúry rozohriatej na 150 °C a pečieme 2 až 10 minút v závislosti od hrúbky steaku.
  2. Mrkvové pyré: Mrkvu, cibuľu a 4 strúčiky cesnaku ošúpeme a nakrájame na tenké plátky. V hrnci rozohrejeme olej, časť bravčovej masti a pridáme nakrájanú zeleninu. Pridáme bobkový list, trošku hnedého cukru, 1-2 lyžice medu a dochutíme soľou a mletým čiernym korením. Zeleninu pár minút restujeme a zalejeme zeleninovým vývarom. Varíme asi 45 - 60 minút, pokiaľ mrkva nie je úplne mäkká.
  3. Následne všetko spolu rozmixujeme spolu s kúskom masla a prepasírujeme cez jemné sitko. Pyré dochutíme hnedým cukrom, medom, soľou, čiernym korením a čerstvo nastrúhaným muškátovým orieškom.
  4. Zemiakový fondant: Zemiaky ošúpeme a skrojíme na požadovaný tvar. V panvici rozohrejeme olej, troška bravčovej masti a zemiaky do zlatista opečieme, osolíme a okoreníme. Pridáme maslo, štipku drvenej rasce, pár strúčikov cesnaku a čerstvý tymian. Zemiaky oblievame peniacim maslom. Nakoniec zemiaky podlejeme zeleninovým vývarom asi do polovice výšky zemiakov a nezakryté dusíme na sporáku alebo v rúre predhriatej na 200 °C asi 20 až 30 minút, v závislosti od veľkosti zemiakov.
  5. Zelenina: Baby mrkvu, hráškové struky a čerstvý hrášok postupne vkladáme do vriacej osolenej vody a na miernom ohni varíme asi 2 až 5 minút, zelenina by mala byť „al dente“. Následne rýchlo schladíme v ľadovej vode. V panvici s výpekom po steaku rozohrejeme trochu masla, pridáme zeleninu, ktorú dochutíme soľou a korením. Prehrejeme.
  6. Omáčku demi-glace nalejeme do hrnca, osolíme, okoreníme a varom zredukujeme na požadovanú hustotu.