Steak z bravčovej panenky

Autor receptu: olson

30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Bravčovú panenku potrieme rastlinným olejom, pričom ju následne z každej strany osolíme a okoreníme (odporúčam použiť kryštálovú soľ z mlynčeku, a tak isto aj korenie pre dosiahnutie väčších kúskov). Panvicu si necháme poriadne rozpáliť (na panvicu nepridávame olej!). Pokiaľ je panvica rozpálená, panenku položíme na panvicu, pričom ju otáčame každú minútu, aby sa nám opiekla z každej strany. Asi po 4-5 min. do panvice vložíme nakrájaný cesnak (2-3 strúčiky, prekrojené na polovicu), rozmarín (odporúčam určite čerstvý, pre dosiahnutie najlepšej chuti) a maslo (stačí polievková lyžica). Takto panenku opekáme ďalších 4-5 min. Čas pečenia panenky je individuálny, záleží od hmotnosti, no odporúčam max. 8-10 min. Vtedy zostáva panenka vo vnútri krásne šťavnatá!
  2. Zemiaky si ošúpeme, nakrájame a vložíme do vopred pripravenej misy. Tak isto si ošúpeme a nakrájame cibuľku na väčšie kolieska, ktorú pridáme k zemiakom. Takto pripravené zemiaky s cibuľkou ochutíme soľou, čiernym korením a pridáme olivový olej. Zmes uložíme do zapekacej misy alebo plechu a vložíme do vyhriatej rúry na 180°C. Pečieme cca 30 min. aby boli zemiaky mäkké.
  3. Rukolu si dôkladne umyjeme vo vlažnej vode a necháme osušiť. Na panvici si bez oleja opečieme slnečnicové jadierka (2-3 min). Opečené jadierka vsypeme do rukoly, pokvapkáme olivovým olejom a citrónovou šťavou.
  4. Podávanie je na vašej fantázií, no prikladám fotku pre lepšiu inšpiráciu ;) Prajem dobrú chuť :)