Steak s vínovou redukciou s korením a chilli fotorecept

afataga - fotkaafataga, 16. decembra 2012
Steak s vínovou redukciou s korením a chilli (fotorecept)
Foto: afataga

Dlho som sa na toto jedlo odhodlávala až som sa odvážila, na prvý krát som so sebou spokojná :-). V stredu som kúpila stehno Zobraziť celý popisDlho som sa na toto jedlo odhodlávala až som sa odvážila, na prvý krát som so sebou spokojná :-). V stredu som kúpila stehno z býka a nechala som ho do dnes vo fólií odležať v chladničke, asi by vydržalo aj dlhšie, ale nemám s tým skúsenosti.

2
porcie
10 minút
príprava
10 minút
tepelná úprava

Suroviny

230 g (2 ks)
10 ks
2 ČL
1 ČL
redukcia:
2 ČL
10 ks
1 ks
1 dl
2 ČL




Postup

  1. 1

    Mäsko bolo pekne odležané, zostala v ňom po prste jamka, odrezala som kúsky hrubé asi 2,5 cm

    Steak s vínovou redukciou s korením a chilli (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Asi pol hod. pred úpravou som mäso z oboch strán jemne potrela olejom, posolila a posypala čerstvo drveným korením a nechala odpočinúť na linke

    Steak s vínovou redukciou s korením a chilli (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na panvicu som dala rozpáliť masť a mäso som dala na panvicu na 3 min.

    Steak s vínovou redukciou s korením a chilli (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Obrátila a znova nechala 3 min.

    Steak s vínovou redukciou s korením a chilli (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Mäso som zabalila do alobalu a zakryla poklopom, aby sa uvolnilo, nechala som ho tak asi 8 min. Do výpeku som naliala víno, dala som horčicu a drvené korenie s chilli, redukovala som

    Steak s vínovou redukciou s korením a chilli (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Pridala som soľ a maslo a ešte chvíľočku povarila

    Steak s vínovou redukciou s korením a chilli (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    A šup na tanier pečené zemiaky, steak a redukciu

    Steak s vínovou redukciou s korením a chilli (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Ak by sa niekomu zdalo z úvodnej foto, že je moc prepečený, tu je dôkaz, že nie je :-)

    Steak s vínovou redukciou s korením a chilli (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

patrick
Úžasný medium steak aj keď ja osobne mám rád steak trochu menej spravený ale určite by som si pochutil. Určite niekedy skúsim aj tú redukciu s chili k tomu mäsu to bolo určite úžasné :-)
izabella929
no toto je ale parádny kus výborne vyzerajúceho a iste aj chutného mäaska.-))
radox1
na prvy krat ok.spravne glazovanie omacky prebieha tak,ze sa studene maslo zaslaha do omacky,ale uz nevari.omacka nadobudne lesk a zvacsi objem.
afataga
dakujem za pochvaly a radu
@patrick fotila som s bleskom, lebo som mala malo svetla, na fotke vyzera viac prepeceny ako bol v skutocnosti, chcela som ale medium rare, nepodarilo sa, nabuduce ho budem robit trosku kratsie, na prvy krat som sa bala, aby nebol celkom rare, lebo to by mi muz nejedol :-)
@radox1 co by som si bez teba pocala? :-) dik za radu, ja som to po pridani masla uz vlastne nevarila, vypla som sporak a miesala kym sa maslo roztopilo, ale platnicka este bola chvilu horuca, asi som zredukovala az moc, minule zas malo, no nikto nie je dokonaly :-)
dodo46
@afataga
Tak toto je bomba. Máš 1000 bodov . Konečne po tých sladkostiach poriadny kus mäsa!!
Mám však problém. Viem kde v Blave sedí hromada volov, ale s tým býčkom to bude ťažšie.
patrick
@afataga neviem poradiť presne ako dlho sa má robiť aký hrubý steak rolu môžu hrať aj sekundy a z medium je sušienka :-D, takže ak môžem poradiť tak ja sa riadim dotykom keď steak z vrchu počas pečenia keď ho máme už na otočené trochu stlačíme tak chceme spätnú väzbu ako je na dlani medzi hrubákom a ukazovákom to mäkké miesto. Vtedy je steak rare a po procese odpočinutia keď sa do mäsa uvoľnia všetky šťavy tak je neuveriteľne mäkké a šťavnaté. dúfam že som pomohol :-) a ak náhodou ešte máte teplomer ktorý sa dá zapichnúť do jedla tak myslím že na rare je to nejakých 49°C
2010
Do stejku sa nikdy nestura-neboda ani nozom ci vydlickovou alebo teplomerom ci je hotovy.
patrick
@2010 o noži ani vydličke som nič nepísal a to s tým teplomerom nerobím ani ja lebo keď sa do neho zapichne tak mi je jasné že z neho musí vytiecť šťava čo by bola škoda, len som na nejakej stránke čítal že pri akej teplote je ako spravený steak, tak niektorí to možno tak robia.
marianne
akoby povedal moj muz:no konecne kus krasnej flakoty:-) najlepsi steak sme jedli na juhu Francuzska.ja som si dala well done,muz medium a jeden Anglan rare.Casnik sa pousmial nad objednavkou.Boli dokonale vsetky tri..U nas ich robi muz,ja to malokedy odhadnem...
dodo46
patrick a 2010
Chalani !!! Nešťuchajte , nepichajte a nevŕtajte do seba , ani do
toho krásneho steaku čo nám afataga pripravila a radšej pekne papajte!!!!!
afataga
dakujem za pochvaly
@patrick dakujem, viem, ze si to myslel dobre, teplomer nemam a keby som aj mala, nebudem do masa pichat, s tym palcom to akosi neviem odhadnut :-) no ved hadam sa naucim :-)
@2010 mas pravdu, ja som si od @patrick a pytala radu a poradil mi najlepsie ako vedel, prijeme radu aj od teba, ako dlho ho mam robit aby bol medium rare
2010
Ako dlho neviem, to zalezi od masa a co je velmi zlozite skoro kazda krajina inac porcuje maso,a je z toho galimatias nazvov a rezov.To co si ty pouzila zo stehna neviem co je podobne asi round steak ?, ale nikdy som ho nepouzil. Takze nekomentujem. Len tak pre zaujmavost bolo uplne makke ? lebo teoreticky zo stehna by malo byt pevnejsie. Ja na panvici nerobim ( nic proti tomu to je skor europsky postup ?), ale na grille a vtedy skusam takto:



afataga
@2010 dakujem, ale ja mam to brusko na palci furt tvrde :-) Kedze som to robila prvy krat, jasne ze som nekupila najdrahsie maso, bala som sa, ci sa mi to podari, aj mna prekvapilo, ze maso bolo makke, asi bolo relativne dobre odlezane a bol to byk, tak mozno aj preto. Ked sa to naucim na panvici, v lete skusim aj vonku na grile, teraz je na to moc velka zima, nabuduce skusim o chvilocku kratsiu dobu a potom sa mozno odvazim aj na drahsie masko :-)
abdul
Ja sa nehrám, sliny mi tečú skoro po brade. Nádherné mäsko.
jumbo
VYZERA TO VELMI VELMI DOBRE OBLIZAL A SOM OBRAZOVKU.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia