Šťavnatý pomarančový koláč s čokoládovou polevou

Autor receptu: droetker

Komerčný recept<br /> Na zlepšenie nálady.

16
porcií
40 minút
príprava
50 minút
na 160-180 °C

Postup

  1. Na prípravu cesta umyjeme pomaranče a vložíme ich do väčšieho hrnca. Zalejeme ich vodou tak, aby boli ponorené. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme asi 60 minút, kým nezmäknú. Pomaranče vyberieme a necháme ich vychladnúť.
  2. Pomaranče nakrájame na štvrtinky, odstránime semiačka a ponorným mixérom rozmixujeme na pyré. V mise vyšľaháme vajcia s cukrom, zázvorom a muškátovým kvetom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Zašľaháme pyré a múku zmiešanú s kypriacim práškom dohladka, pridáme mandle a zašľaháme. Cesto nanesieme do vymastenej formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme. <br /><br /> Elektrická rúra: 180 °C<br /> Teplovzdušná rúra: 160 °C<br /> Plynová rúra: stupeň 3<br /> Doba pečenia: asi 50 minút
  3. Koláč necháme vo forme vychladnúť.
  4. Na prípravu polevy v kastróliku prevaríme vodu s cukrom. Pridáme nalámanú čokoládu a miešame, až kým je lesklá. Polevu nanesieme na povrch koláča tak, aby stekala po okraji. Ozdobíme kôrou a necháme stuhnúť.