Šťavnatý pomarančový koláč s čokoládovou polevou
Autor receptu: droetker
Komerčný recept<br />
Na zlepšenie nálady.
16 porcií |
40 minút príprava |
50 minút na 160-180 °C |
Postup
- Na prípravu cesta umyjeme pomaranče a vložíme ich do väčšieho hrnca. Zalejeme ich vodou tak, aby boli ponorené. Hrniec prikryjeme pokrievkou a varíme asi 60 minút, kým nezmäknú. Pomaranče vyberieme a necháme ich vychladnúť.
- Pomaranče nakrájame na štvrtinky, odstránime semiačka a ponorným mixérom rozmixujeme na pyré. V mise vyšľaháme vajcia s cukrom, zázvorom a muškátovým kvetom elektrickým ručným šľahačom na najvyššom stupni do peny. Zašľaháme pyré a múku zmiešanú s kypriacim práškom dohladka, pridáme mandle a zašľaháme. Cesto nanesieme do vymastenej formy (priemer 26 cm) vyloženej papierom na pečenie a uhladíme. Vložíme do predhriatej rúry a pečieme.
<br /><br />
Elektrická rúra: 180 °C<br />
Teplovzdušná rúra: 160 °C<br />
Plynová rúra: stupeň 3<br />
Doba pečenia: asi 50 minút
- Koláč necháme vo forme vychladnúť.
- Na prípravu polevy v kastróliku prevaríme vodu s cukrom. Pridáme nalámanú čokoládu a miešame, až kým je lesklá. Polevu nanesieme na povrch koláča tak, aby stekala po okraji. Ozdobíme kôrou a necháme stuhnúť.