Šťavnatý perník z Acidka

prhlavka - fotkaprhlavka, 9. júla 2013
Šťavnatý perník z Acidka
Foto: prhlavka

Nikde som nenašla recept na šťavnatý perník, tak som si ho vymyslela sama :D skombinovala som recept na klasický acidkový koláč a recept na Zobraziť celý popisNikde som nenašla recept na šťavnatý perník, tak som si ho vymyslela sama :D skombinovala som recept na klasický acidkový koláč a recept na perník ktorý doma bežne robievame. Výsledok bol perfektný, sýty, šťavnatý raz-dva hotový a chuťovo vynikajúci!

Suroviny

1,5 hrnčeka
1,5 hrnčeka
1/2 bal
1 ČL
1 hrnček
3 hrnčeky
2 PL
1 hrnček
1 hrsť
1 hrsť
Poleva:
200 ml
200 g




Postup

  1. 1

    Používala som 250ml hrnček. Všetky suché ingrediencie nasypeme do nádobky, rukou prehnietime, pridáme všetky tekuté suroviny, dôkladne premiešame varechou a na záver do cesta pridáme orechy a hrozienka. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech, (dávka je na jeden veľký plech) a pečieme na cca 180-200 stupňoch asi 40 minút. Záleží od rúry, treba koláčik skontrolovať špáradlom, keď už rozvoniava. Pokiaľ vytiahnete špáradlo suché, koláčik je upečený. Necháme ho vychladnúť a zatiaľ si pripravíme polevu.

  2. 2

    do hrnca vylejem 200ml smotany na šľahanie, nechala som ju povariť a pred zovretím som do nej nalámala 200g čokolády, rozpustila za stáleho miešania a odstavila zo sporáka. Natrela džemom koláčik, keď mi čokoláda trošku vychladla cca 8-10minút (mala konzistenciu na poliatie koláča) vyliala som ju na džem, rozotrela špachtličkou a daal stuhnúť do chladničky. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

vicus
Vyzerá výborne! Perník moc nemám rada kvôli tomu, ze je prisladký a príliš hutný, ale tento vyzerá tak nadýchane a jemne! :)
irciatko
Koláčik vyzerá naozaj perfektne. V týždni ho určite vyskúšam. Určite tam nedávaš ani jedno vajíčko? Čo sa týka perníkového prášku, prvý
krát som sa ho použila, keď som si ho pomýlila s práškom do pečiva,
ale zákusok sa aj tak podaril a mal originálnu chuť.
prhlavka
irciatko@ vajíčka tam ozaj nešli veľa v tom koláčiku robí to acidko s tou sódou bikarbónov aj to veru chvíľku šumelo :D doma sme mali len jeden recept na perník a ke´d som hľadala aj po nete stále to bolo to isté, chcela som ho iný, bo klasický perník je taký drobivý a suchší, no tento bol jedna báseň, piekla som ho poobede a do večera pol plechu v ťahu, dokonca som aj prvý krát skúšala túto čoko-šľahačkovú polevu a musím povedať, že mi aj viac chutila a super je, že sa pri krájaní neláme, ale tvári sa skôr ako krém. Dajte vedieť ako koláčik dopadol.
prhlavka
vicus@ do všetkých koláčov dávam polovičnú dávku cukru, ako je písané v recepte...aj do klasického acidkového idú 2 šálky a ja som dala iba jednu a bolo to úplne v pohode a to aj napriek tomu,že acidko je dosť kyslasté, kúsok som ochutnala z cesta po upečení a bolo dobré aj bez džemu a čokolády. Vyskúšaj a potom daj vedieť :D
veronika353
Acidkový perník je moc dobrý,včera jsem ho pekla.Ten prášek do perníku jsem dala celý a sody bikarbony jen trošku,ale myslím ,že to neuškodilo:-)))Byla jsem zvědavá,jaké to bude bez vajíček,ale vúbec tam nechyběly.Je to moc dobrý koláč,doporučuji všem!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia