Šťavnatý makový koláč

adeja - fotkaadeja, 19. apríla 2015
Šťavnatý makový koláč
Foto: adeja

Asi ste si všimli, že milujem pečenie. A ešte viac milujem improvizované, relatívne zdravé pečenie. No a práve preto vznikol tento bombastický zákusok :) Zobraziť celý popisAsi ste si všimli, že milujem pečenie. A ešte viac milujem improvizované, relatívne zdravé pečenie. No a práve preto vznikol tento bombastický zákusok :)

20 minút
príprava
30 minút
na 170 °C

Suroviny

200 g
5 ks
1 ks




Postup

  1. 1

    Priznám sa, že suroviny som viac menej pridávala od oka, ale posnažím sa priblížiť ich gramáž... Do veľkej misky si vysypeme mletý mak (ja som použila ten, kde je pridaný cukor) a nastrúhané jablká (cca 5). Množstvo jabĺk zavisí od množstva maku, malo by to byť tak akurát. Ja som mala cca 180g maku a 5 jabĺk a stačilo to:) Túto zmes som poriadne vymiešala rukami, aby som z jabĺk vyžmýkala šťavu a maková zmes tak mala vláčnu konzistenciu :) Potom som pridala vajíčko, cca 100 ml mlieka, cca 3 PL trstinového cukru, 2 PL mandľovej múky ( alebo špaldová/celozrnná/bezlepková.... resp. žiadna :P ) a vykôstkované zavárané višne. Nescedila som ich úplne, aby bolo trošku višňovej šťavy aj v ceste. Konečná konzistencia nemá byť sypká ani tekutá. Predstavte si, že z toho idete tvarovať guľky. No a potom som to všetko dala do formy, kde som si pripravila papier na pečenie. Pečieme cca 30 min pri 170°C. Verím, že ak sa naň odhodláte, bude chutiť rovnako, ako chutil nám. Je ľahký, šťavnatý a osviežujúci. Vrch som posypala práškovým cukrom, lebo samotné cesto až také sladké nebolo - nech sa tie chute vyrovnajú :)

    Šťavnatý makový koláč - obrázok 1

Diskusia k receptu

tiginko
aj mne sa páči, len som si nie istá, či to drží pokope a dá sa slušne krájať - drží @adeja ?
afataga
toto sa aj mne pozdava, ale uz by som nesnezila navrchu :-)
adeja
@tiqinko krájala som ho za horúca a áno, trošinku sa rozpadával, ale ako vidieť na obrázku - dalo sa to uhrať.... no a potom vychladnutý - už to išlo ľahšie. Samozrejme, je dobré konzumovať ho s lyžičkou, pretože jeho konzistencia nie je klasická ;)
violeta
Ďakujem za inšpiráciu @adeja , dnes som si, viac-menej, len pre seba upiekla niečo v tvojom štýle, mne to chutí a dokonca aj dobre drží pokope :-)
1x adeja
megi118
wau,vyzerá chutne,ukladám a určite najbližšie vyskúšam,a inak to čo je za múka??o takej som ešte nepočula,je vidieť aj rozdiel??
ferobuco
"Množstvo jabĺk zavisí od množstva maku, malo by to byť tak akurát."... Po tejto vete som si akurat tak ponadaval na autorku receptu. Pokial neviete dat riadne instrukcie, tak si doma valajte cesto po veceroch a nesnazte sa podelit o recepty s ostatnymi...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia