Jablkový koláč

Šťavnatý jablkový koláč s bielkovou penou (fotorecept)

Autor receptu: olinecka

Ďalšie moje pečenie jablkového koláčika, ktorý nesklame ani najnáročnejších.

40 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Postup

  1. Pripravíme si suroviny na cesto.
  2. Pripravíme si suroviny na jablkovú plnku.
  3. Na vypracovanie cesta potrebujeme trpezlivosť, aby sa spojili všetky ingrediencie. Múku preosejeme do misky, pridáme cukor, žĺtky, prášok do pečiva, kakao, zmäknuté maslo nakrájané na menšie kúsky. Rukou vypracujeme hladké cesto.
  4. Cesto rozdelíme na dve časti jednu väčšiu časť a menšiu, ktorú dáme do chladničky stuhnúť.
  5. Medzitým si pripravíme jablká, ktoré ošúpeme a nastrúhame. Plech 30x40 cm vymastíme maslom. Väčšiu časť cesta dáme na pomučenú pracovnú dosku, rozvaľkáme a prenesieme na plech. Cesto potrieme ľubovoľným džemom.
  6. Rovnomerne nanesieme nastrúhané jablká, posypeme škoricou, vanilkovým cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Bielky vyšľaháme s práškovým cukrom do tuha a rozotrieme na jablká.
  7. Z chladničky vyberieme stuhnuté cesto, husto nastrúhame na hrubom strúhadle navrch koláča. Rúru predhrejeme na 180 stupňov a pečieme 40 minút.
  8. Po upečení necháme vychladnúť. Dobrú chuť.