Steak

Šťavnatý flank steak s grilovanou zeleninou (fotorecept)

Autor receptu: skolavareniapolus

Recept od Gaba Kocáka

Postup

  1. Vyzreté mäso (4 - 8 týždňov staré) neumývame, len ho osušíme do sucha.
  2. Kto nemá rád mastné, môže najmastnejšie časti odrezať. Tuk je však nositeľom chuti, preto sa neodporúča odstrániť úplne.
  3. Celý kus mäsa rýchlo pečieme z oboch strán na repkovom oleji.
  4. Na plechu vložíme do rúry vyhriatej na 160 °C na 5 - 6 minút. Potom plech s mäsom vyberieme a dôkladne prikryjeme alobalom, aby si mäso niekoľko minút odpočinulo.
  5. Na masle najskôr opečieme zopár neošúpaných cesnakových strúčikov a neošúpanú šalotku. Potom pridáme celé cherry paradajky, ktoré opražíme a nakoniec najemno nasekanú vňať z kučeravého petržlenu.
  6. Na druhej panvici na masle orestujeme jarné cibuľky aj s "fúzikmi" - korienkami. Pridáme čerstvý tymian.
  7. Na panvici roztopíme maslo, pridáme neošúpané roztlačené cesnakové strúčiky, neošúpanú šalotku, tymian a oddýchnuté mäso. Opekáme rýchlo z oboch strán, pričom steak oblievame roztopeným maslom, kým nezíska zlatistú farbu. Následne steak vyberieme, osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením až úplne na záver, lebo ak by sme korenili skôr, mohlo by korenie pri opekaní zhorknúť. Režeme naprieč vláknami, steak by mal byť v strede ružový.
  8. Servírujeme s opraženou zeleninou.