Pečené kuracie stehná

Šťavnaté pečené kuracie stehná na hlávkovej kapuste (fotorecept)

Autor receptu: petullka

Ja hlávkovú kapustu nemusím, zbožňujem kyslú, ale v tomto recepte mi veľmi chutí. Stehná aj kapusta sú mäkučké a šťavnaté.

4
porcie
60 minút
na 190 °C

Postup

  1. Zo všetkých surovín si vymiešame marinádu, ktorou potrieme stehná, prikryjeme fóliou a dáme na niekoľko hodín do chladničky. Ja som si to pripravila skoro ráno.
  2. Teraz ideme na ťažšiu časť receptu, a to krájanie kapusty. Treba na to ostrý, dlhý a pevný nôž. Najskôr som krájala po obvode až som sa dopracovala do stredu.
  3. Odkrojíme si 4 plátky hrubé cca 2 cm.
  4. Plátok kapusty uložíme na dve vrstvy alobalu (dlhý pás preložený na polovicu), ja som dala pod kapustu aj kúsok papiera na pečenie, ale v pôvodnom recepte nebol.
  5. Z alobalu prstami vytvoríme misku.
  6. Tieto “misky” uložíme na plech, kapustu osolíme, okoreníme a opaprikujeme podľa chuti, na každú uložíme hrubší plátok masla a naň položíme stehno.
  7. Ako prílohu som zvolila baby zemiaky, ktoré som umyla a v miske poliala troškou oleja a posolila. Naukladala na plech a všetko spolu piekla.
  8. V pôvodnom recepte bol čas pečenia 40 minút na 180 °C, ale u nás doma musí byť mäsko dobre prepečené, tak ja som to piekla hodinu na 190 °C, vypla rúru a ešte 10 minút dopekala. Aj kapusta bola po 40 minútach ešte tvrdá. Stehno na obrázku vyzerá byť spečené, ale to je tou marinádou. Vo vnútri bolo mäkučké a šťavnaté.
  9. Recept mám z YouTube a existujú 2 verzie, druhá sa pečie bez alobalu. Vymastí sa plech, uloží kapusta a na ňu stehno. Už som to piekla aj tak, ale táto alobalová verzia je omnoho lepšia a chutnejšia, lebo šťava ostane v alobale a neroztečie sa po plechu.
  10. Vhodná príloha je aj chrumkavá bageta, alebo pre diétnejšiu verziu úplne bez prílohy.