Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept)

Autor receptu: sracz

Pôvodný recept je určite z talianska. Svojho času sme, s mojim krajším ja, sledovali telereláciu o varení. Zaujal nás kuchár, pre mňa žiaľ až v závere, keď už aranžoval svoj recept na taniere a mne ušli podrobnosti o ingredienciách. Pomohli sme si navzájom tým, čo nám ostalo v hlavách a spoločnými silami zostavili a štvorručne ukuchtili svoj variant tohto chutného jedla! Teraz, po x-tom repete, som prípravu zdokumentoval, nafotil a pridal na Varechu s presvedčením, že bude chutiť aj Vám!

6 (8?)
porcií
20´ minút
príprava
40´ minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. tri staré suché rohlíky (žemle), alebo ⅓ bagety či vekle, polámeme na kúsky, uložíme do pracovnej misy a zalejeme vlažnou vodou; mleté mäsá umiestnime v 2. pracovnej mise (weindlingu).
  2. namočené rohlíky postupne vyberáme z misy, dobre vyžmýkame a pridáme k mletému mäsu; priložíme 6 rozbitých čerstvých vajíčok, kopcovitú PL soli a čajovú lyžičku mletého bieleho korenia.
  3. pokrájame véééééľkú hrsť čerstvej petržlenovej vňate (asi ¼ litra) nastrúhame dobrých 100 g tvrdého syra (ja som mal parmegiano reggiano, ale živo si dokážem predstaviť chuť strúhaného staršieho oštiepku – bars fajne) a
  4. priložíme ich do misy na mäsá, vajíčka, … . Dobre všetko spolu premiešame a podľa potreby hustotu masy redukujeme buď strúhankou (ak je riedka) alebo ďalším vajíčkom (ak je hustá).
  5. na pracovnú tácňu rozprestrieme pár PL hladkej múky (množstvo postupne dosypujeme počas formovania a obaľovania podľa potreby; pripravíme mäsový vývar, červené víno, sherry, kečup (paradajkový pretlak), podľa chute a potreby aj soľ a MČK.
  6. z misy odoberáme jednotlivé porcie budúcich mäsových placiek (3÷4 PL), v rukách každú vyformujeme a jemne obalíme v hladkej múke,
  7. hneď ukladáme na rozpálený olivový olej (2÷3 PL) do veľkej panvice; sledujeme a postupne dolievame podľa potreby a predpečieme 3÷4´na obidvoch stranách do zlatohneda;
  8. opečené vyberáme, pomocou kuchyňskej umelohmotnej alebo drevenej lopatky a ukladáme na pomocnú tácňu.
  9. väčšinu výpeku z panvice odlejeme (ponecháme 2÷3 PL) alebo naopak, ak je ho málo, pridáme podľa potreby olivový olej; panvicu vrátime na zdroj tepla, postupne prilejeme asi 250 ml mäsového vývaru, asi 250 ml dobrého polosladkého vína, asi 125 ml sladkého sherry a 3÷4 PL kečupu alebo paradajkového pretlaku (ja som dal ½ & ½); dobre na hladko premiešame, privedieme do varu, vrátime späť predpečené placky a priložíme vetvičku čerstvého rozmarínu (ak máme po ruke pár lístočkov bazaličky voňavej, neváhajme a šup tam s ňou, žiaľ ja som tentoraz nemal).
  10. mäsové placky varíme, postupne všetky, pomocou kuchyňských klieští,
  11. obraciame a polievame hustnúcou vínovou omáčkou, až do odparenia približne ½ tekutiny.
  12. do druhej panvice nalejeme asi 2 PL olivového oleja a jemné plátky z 2, 3, 4, … strúčikov cesnaku; pražíme ich na zlatohnedo, alebo až do úplného rozpustenia,
  13. pomocou kuchyňských klieští, priamo z hrnca, po strasení vody, pridáme dlhú cestovinu, vyvarenú al dente v osolenej vode s troškou (max 1 PL) oleja; premiešame a na záver pridáme 2÷3 PL čerstvého masla, ktoré necháme rozpustiť, nie prepražiť!
  14. Servírovanie: do širokých tanierov uložíme porcie cestovín, z ktorých vytvarujeme -hniezda-, polejeme vínovou omáčkou, husto posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou, priložíme šťavnaté mäsové placky (jednu môžeme vopred pokrájať) a dozdobíme čiernymi olivami, prípadne tým, čo nám zavadzia, alebo máme po ruke. Podávať môžeme aj so zemiakovou kašou, či ryžou, ale vynikajúce sú aj v sendvičoch na majonéze (liptovskej plnotučnej horčici), s listom hlávkového šalátu a diskami čerstvej paradajky a červenej cibule. Nuž a to je všetko, vínko Vám určite rád poradí pán Fedor Malík a my, spoza veľkej mláky, Vám prajeme dobrú chuť!