Šťavnaté mäsové placky dvoch hláv a štyroch rúk, servírované na cestovinovom hniezde (fotorecept)
Autor receptu: sracz
Pôvodný recept je určite z talianska. Svojho času sme, s mojim krajším ja, sledovali telereláciu o varení. Zaujal nás kuchár, pre mňa žiaľ až v závere, keď už aranžoval svoj recept na taniere a mne ušli podrobnosti o ingredienciách. Pomohli sme si navzájom tým, čo nám ostalo v hlavách a spoločnými silami zostavili a štvorručne ukuchtili svoj variant tohto chutného jedla! Teraz, po x-tom repete, som prípravu zdokumentoval, nafotil a pridal na Varechu s presvedčením, že bude chutiť aj Vám!
6 (8?) porcií |
20´ minút príprava |
40´ minút tepelná úprava |
Suroviny- 3÷4 ks, (žemle) tvrdé rožky
- podľa potreby vlažná voda
- 500 g, mleté hovädzie mäso
- 500 g, mleté (kuracie, teľacie) mleté morčacie mäso
- 1 PL, (kopcovitá) soľ
- 1 ČL, (MBK) korenie biele mleté
- 250÷300 ml, čerstvá petržlenová vňať
- 6 ks, čerstvé vajcia
- 100÷150 ml, strúhaný (Parmigiano Reggiano, starší oštiepok, …) syr tvrdý
- podľa potreby strúhanka
- 4÷6 PL múka hladká
- 2÷3 PL olej olivový
Vínová omáčka:- 200÷250 ml, (hovädzí) vývar kurací
- 200÷250 ml, polosladké chutné víno červené
- 125÷150 ml, sladké víno sherry
- 3÷4 PL,(paradajkový pretlak) kečup
- 1 vetvička, čerstvý rozmarím
Špagetové hniezda: - 500 g, (niťovky, anjelské vlasy, …) špagety
- 2 PL olej olivový
- 2÷3 strúčiky, plátky na jemno pokrájané cesnak
- podľa potreby soľ
- 2÷3 PL, čerstvé maslo
- 100÷150 ml, čerstvá petržlenová vňať
- 8÷12 ks, vykôstkované olivy čierne
- 3÷7 ks, čerstvá lístočky bazalka
Postup- tri staré suché rohlíky (žemle), alebo ⅓ bagety či vekle, polámeme na kúsky, uložíme do pracovnej misy a zalejeme vlažnou vodou; mleté mäsá umiestnime v 2. pracovnej mise (weindlingu).
- namočené rohlíky postupne vyberáme z misy, dobre vyžmýkame a pridáme k mletému mäsu; priložíme 6 rozbitých čerstvých vajíčok, kopcovitú PL soli a čajovú lyžičku mletého bieleho korenia.
- pokrájame véééééľkú hrsť čerstvej petržlenovej vňate (asi ¼ litra) nastrúhame dobrých 100 g tvrdého syra (ja som mal parmegiano reggiano, ale živo si dokážem predstaviť chuť strúhaného staršieho oštiepku – bars fajne) a
- priložíme ich do misy na mäsá, vajíčka, … . Dobre všetko spolu premiešame a podľa potreby hustotu masy redukujeme buď strúhankou (ak je riedka) alebo ďalším vajíčkom (ak je hustá).
- na pracovnú tácňu rozprestrieme pár PL hladkej múky (množstvo postupne dosypujeme počas formovania a obaľovania podľa potreby; pripravíme mäsový vývar, červené víno, sherry, kečup (paradajkový pretlak), podľa chute a potreby aj soľ a MČK.
- z misy odoberáme jednotlivé porcie budúcich mäsových placiek (3÷4 PL), v rukách každú vyformujeme a jemne obalíme v hladkej múke,
- hneď ukladáme na rozpálený olivový olej (2÷3 PL) do veľkej panvice; sledujeme a postupne dolievame podľa potreby a predpečieme 3÷4´na obidvoch stranách do zlatohneda;
- opečené vyberáme, pomocou kuchyňskej umelohmotnej alebo drevenej lopatky a ukladáme na pomocnú tácňu.
- väčšinu výpeku z panvice odlejeme (ponecháme 2÷3 PL) alebo naopak, ak je ho málo, pridáme podľa potreby olivový olej; panvicu vrátime na zdroj tepla, postupne prilejeme asi 250 ml mäsového vývaru, asi 250 ml dobrého polosladkého vína, asi 125 ml sladkého sherry a 3÷4 PL kečupu alebo paradajkového pretlaku (ja som dal ½ & ½); dobre na hladko premiešame, privedieme do varu, vrátime späť predpečené placky a priložíme vetvičku čerstvého rozmarínu (ak máme po ruke pár lístočkov bazaličky voňavej, neváhajme a šup tam s ňou, žiaľ ja som tentoraz nemal).
- mäsové placky varíme, postupne všetky, pomocou kuchyňských klieští,
- obraciame a polievame hustnúcou vínovou omáčkou, až do odparenia približne ½ tekutiny.
- do druhej panvice nalejeme asi 2 PL olivového oleja a jemné plátky z 2, 3, 4, … strúčikov cesnaku; pražíme ich na zlatohnedo, alebo až do úplného rozpustenia,
- pomocou kuchyňských klieští, priamo z hrnca, po strasení vody, pridáme dlhú cestovinu, vyvarenú al dente v osolenej vode s troškou (max 1 PL) oleja; premiešame a na záver pridáme 2÷3 PL čerstvého masla, ktoré necháme rozpustiť, nie prepražiť!
- Servírovanie: do širokých tanierov uložíme porcie cestovín, z ktorých vytvarujeme -hniezda-, polejeme vínovou omáčkou, husto posypeme čerstvou petržlenovou vňaťou, priložíme šťavnaté mäsové placky (jednu môžeme vopred pokrájať) a dozdobíme čiernymi olivami, prípadne tým, čo nám zavadzia, alebo máme po ruke. Podávať môžeme aj so zemiakovou kašou, či ryžou, ale vynikajúce sú aj v sendvičoch na majonéze (liptovskej plnotučnej horčici), s listom hlávkového šalátu a diskami čerstvej paradajky a červenej cibule. Nuž a to je všetko, vínko Vám určite rád poradí pán Fedor Malík a my, spoza veľkej mláky, Vám prajeme dobrú chuť!
|