Rybacie guľky
Rybacie guľky

Šťavnaté guľky z kapra v aspiku fotorecept

sracz - fotkasracz, 3. novembra 2018
Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept)
Foto: Sracz

Alias Saškov flanc” z originálneho názvu: „Залевная фаpшировленная рыба”. O tento rcp sa musím s Vami podeliť. S dovolením Sašku, majstra rybára, ktorý Zobraziť celý popisAlias Saškov flanc” z originálneho názvu: „Залевная фаpшировленная рыба”. O tento rcp sa musím s Vami podeliť. S dovolením Sašku, majstra rybára, ktorý chytil jazerné kaprie „ikernačky” bez typickej rybacej vône, som asistoval pri príprave dvoch výnimočných jedál našich východných susedov. Priznávam, že som bol gurmánsky skeptik, až do času, kedy sme s mojou „prisahanou“ tieto šťavnaté raňajkové guľky na druhý deň neochutnali. Verte-neverte, od stola sa odísť nedalo, pokiaľ ostala posledná!

8-10
porcií
30 minút
príprava
150-180 minút
tepelná úprava

Suroviny

Vývar (zálievka):
odrezky (hlavy, skelety, chvostové časti, plutvy)
podľa chuti domáca
4-6 ks
12-15 ks (stonky)
2-3 ks (karotka)
6-8 ks tmavá mladá menšia
Guľky:
2 250-2 500 g mleté bez kostí
1-2 ks žltá väčšia pomletá
6-8 ks predvarená pomletá
4-6 ks
podľa chuti
podľa chuti domáca (soľ)
Na dekoráciu:
 kolieska varenej
 kolieska
250-333 ml (lístky)




Postup

  1. 1

    Šupín zbavené, dôkladne očistené, rozobraté a umyté časti rýb uložíme do hrnca zalejeme do ich výšky vodou, „ovegetíme” alebo osolíme (Saška, podobne ako aj ja, používa svoju domácu vegetu), vložíme viazaničku halúzok petržlenovej vňate (lístočky použijeme až na finálny posyp) a bobkové listy, prikryté privedieme do varu. Medzitým olúpeme a umyjeme mrkvu a cviklu (červenú repu), vložíme ich do „bublajúceho” hrnca, ohrev znížime na režim „buľkokotanie” a necháme dobré dve hodiny pomaly variť. Podobne ako u ostatných mäsových vývarov aj z tohoto priebežne pozbierame penu.

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na fiľakovskom mäsovom mlynčeku № 8, Saša alias Šaňo, ako som ho familiárne premenoval ja, mi s hrdosťou oznámil, že ho jeho rodina vlastní už 50 rokov, pomelieme filety z kaprov bez kostí a kože, priebežne s kúskami veľkej cibule a keď sa asi za 33´ uvarila cvikla (vyberieme ju spolu s karotkou, z ktorej kolieska použijeme až na záver), domelieme ju taktiež do mäsovo-cibuľového základu.

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme čerstvé vajíčka, asi PL domácej vegety (jej neprajníci si ju nahradia soľou), ½ KL čMČK a

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    celú zostavu dôkladne, no jemne, zmiešame a po ¼ „hoďke”

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    z odpočinutej zmesi, tvarujeme guľky s priemerom 50-70 mm, ktoré opatrne

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vkladáme do variacej sa čistej rybacej „kočoniny”, z ktorej sme povyberali všetky „zbytočnosti” a

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    necháme ich pomaly uvariť.

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    To, čo vidíte na obr. sú práve tie „zbytočnosti”, z ktorých sme s chuťou zjedli jemné mäsko, pooberané vlastnými prstami. Detail na moju krajšiu ½ kedy v gurmánskom zápale zabudla na svoju „francúzsku” výchovu a s chuťou vypila odstredenú „kočoninovú polievku” priamo z jenskej misy.

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Nuž a tu vidíte dôkaz, ako varením zmizol purpurový nádych guliek, spôsobne plávajúcich na povrchu ešte horúceho aspiku.

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Tak a ideme do finále, resp. „trimce svojo kalapi, bo idzeme z veršku”, v ktorom do pripravených, umytých a vychladených nádob poukladáme uvarené guľky z kaprieho mletého mäsa s aditívami, pozalievame ich precedeným, ešte stale horúcim, vývarom

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    povrchy dekorujeme kolieskami uvarenej mrkvy, tenkými ½-plátkami citróna a pokrájanými lístočkami čerstvej petržlenovej vňate. Dobrú hodinu necháme schladiť na kuchynskom pulte a potom ich na noc zveríme do chladničky. Samozrejme, pokiaľ túto dobrotu robíme v našich domácich zimných podmienkach, stuhne aj mimo chladiaceho zariadenia.

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    O 10,00 podľa dohovoru, - cink-cink, klop-klop, či buch-buch, susedovci nás čakali už s prestretým stolom. Praktická poznámka: po vybratí uvarených guliek z horúcej „polievky”, nechám ešte ohrev zapnutý, aby som zredukoval jej množstvo a tak dostal v budúcnosti aspik s tuhšou konzistenciou.

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Jedlo vzniklo v družnom úsilí príjemného susedského stretnutia, v týchto „končinách” neuskutočňovaných, dokonca nepredstaviteľných, priateľských posedení. Prikusovali sme k nemu tenké plátky čierneho ruského chleba „komisárku” a na porcelánových tanieroch vyzeralo takto; lahodné, šťavnaté, ľahko stráviteľné, bez typického ťažkého rybacieho „odoru” a bez akýchkoľvek negatívnych následkov. Rcp vrelo odporúčame do Vašej ctenej pozornosti a ak si ho pripravíte, tak dobrú chuť aj Vám!

    Šťavnaté guľky z kapra v aspiku (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

farbuska
Fíha! Tento recept musím "posunúť" môjmu bratovi, vášnivému rybárovi. Som skutočne zvedavá na výsledok. Ďakujem.
1x haji




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia